23 / 11 / 2024
fuzul

Mikrokredi uygulaması kadınlara umut alıyor!

Mikrokredi uygulaması kadınlara umut alıyor!

Türkiye'de 2003 yılından bu yana uygulanan mikro kredi uygulaması kadınların hayatlarını değiştiriyor. Akfen Holding yönetim kurulu başkanı Hamdi Akın’ın Kayseri'de desteklediği mikro kredi merkezinde bugüne kadar 1.574 dar gelirli girişimciye destek sağlandı.




Fortune Turkey’den Ayfer Yıldız’ın haberine göre; FADİME HACATİ, GÜLENDAM MEMİŞ, HEDİYE URAL, SAHİLE KAPLAN, ESMA ŞAHİN, EMİNE İZGİ... Bu kadınlar Türkiye Graamen Mikrofinans Programı çatısı altında Kayseri’de faaliyet gösteren ve şimdiye kadar 1.574 dar gelirli mikro girişimciye destek sağlayan Hamdi Akın Kayseri Mikrofinans Şubesi’den kredi alan kadınlardan sadece birkaçı. Kayseri’de mikrofinans kredisi alan bu kadınları işyerlerinde ziyaret ederek hikayelerini dinledik. Hepsi ev ekonomisine katkıda bulunmanın mutluğuyla, özgüvenlerinin arttığını vurguluyor. Mikrokredinin hayatını değiştirdiği kadınlardan Fadime Hacati, 700 TLlik ilk mikrokredi ile ikinci el dikiş makinesi ve üç top nevresim alarak çalışmaya başladığını belirterek, şu anda beş çalışanı bulunduğunu söylüyor. Hacati, önümüzdeki günlerde Arap ülkelerine ihracat yapan bir firma için beşik seti hazırlayacağını belirtiyor.

Terzilik ve tadilat işleri yapan Gülendam Memiş de 2011 yılında mikrokrediyle tanışıyor. “Oturduğum yerde 15 esnaf arkadaşımı organize ederek, onların da mikrokrediyle tanışmasına vesile oldum” diyen Memiş, mikrokredi kullandıktan sonra işini büyütüyor. Memiş’in hayali bir moda evi açarak, marka olmak.

Mikrokredi kullanarak dikiş makinesi alan girişimci kadınlardan Hediye Ural, “Vergi levhasına sahip, vergi veren bir kadınım. Hedefim ise bir dikiş atölyesi açarak yanımda daha çok çalışan istihdam ederek ekonomiye katkıda bulunmak” diyor.

Kozmetik ticareti yaparak hayallerini gerçekleştiren Esma Şahin de, “Kendi başıma iş yapma hevesi ile kozmetik satışı yapmaya başladım. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı satış yapmayı bıraktım. Bir arkadaşımın vasıtasıyla mikrokredi almaya başladım. Bıraktığım kozmetik satışına tekrar başladım. Üç ay içerisinde kozmetik firmasının direktörü oldum. Ayda 2.000 TL gelir elde etmeye başladım. Kozmetik satışında kurduğum alt ekibime pazarlama ve satış konusunda destek vererek onların da satış yapmalarım gelir elde etmelerini sağladım” diyor. Şahin, mikrokredi sayesinde kendi ayakları üzerinde duran iş kadını olduğunu söylüyor. Sebzecilik yapan Sahile Kaplan ise hem eşine destek olmak hem de evde boş oturmamak için sebze sattığını belirterek, sermayeye ihtiyacı olduğu bir dönemde mikrokredi ile tanıştığını anlatıyor. Kaplan, “Bu zor günlerimde mikrokredi bana hem maddi hem manevi olarak çok destek verdi. Aldığım mikrokrediyle sebze haline giderek, sebze - meyve alıp sattım. Mikrokrediden almış olduğum mikrokredilerle aracımı yeniledim. Kadınlar da zor kolay demeden iş yapmalı ve kendi ayakları üzerinde durmalı” diyor.

KADINLAR BORÇLARINA SADIK

Kayseri’de yeni dönem mikro kredi kullanacak kadınlar çeklerini Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül’den aldı. Kayseri’de mikrokredi uygulaması 2008 yılından bu yana gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar 1.574 dar gelirli mikro girişimci kadına 8 milyon 775 bin 286 TL kredi dağıtılmış. Şu an bu şubede aktif 314 kadın girişimci bulunuyor. Verilen kredilerin dönüş oranı ise yüzde 100.

Yani, kadın girişimciler borçlarına sadık. Mikrokredi alan kadınlar ağırlıklı olarak ticaret ve üretim yapıyor. Hayvancılık yapanlar da bulunuyor.

Hamdi Akm, kredi kullanan kadınların küçük rakamlarla ‘harikalar yarattıklarını’ belirterek “Türkiye’de yoksulluğu bitirmenin yolu kadınların mikro kredi ile tanışmasından geçiyor” diyor. Kayseri’de mikrok redi uygulamasını başlatmanın kendisi için büyük bir gurur vesilesi olduğunu ifade eden AKM şunları söylüyor: “İslam dini, sağ elin verdiğini sol elin görmemesini ve yoksulların görünmez olmasını emrediyor. Bu nedenle bu tip yardımlar hayırseverler tarafından yapılmaya devam edecek. Ancak, bu kimse tarafından reklam malzemesi yapılamayacak. Biz burada bağış, yardım'yaparak girişimcileri tembelliğe alıştırmıyoruz. Aksine biz bu kadınları bir sisteme entegre etmeye çalışıyoruz. Sistemin içerisindeki birer oyuncu haline getirmeye çalışıyoruz.”

200 KADINA 200 BİN TL

Mikro kredinin gerçek anlamda bir kredi olduğunu anlatan Akm, “Ama bu kredide asla teminat, kefil, icra, mahkeme, haciz gibi bir durum söz konusu değil, onun için rakamlarımız ufak” diyor. Akın, projenin, kâr amacı gütmeyen ve sadece yoksullara kaynak aktarılan bir finans modeli olduğunu belirterek, “Ben girişimciyim, Türkiye’de yoksulluğu bitirmek de mikro girişimcilik ile mümkündür” diyor..

Hamdi Akm, 2018 yılı için Kayseri’deki girişimci kadınlara 200 bin liralık destek sağlayacaklarını açıkladı. Başlangıç kredi tutarı 1.000 lira olan mikro kredide 200 bin lira yaklaşık 200 kadının yeni işe başlaması anlamına geliyor. Sağlanan bu küçük desteklerle kadınların harikalar yarattığını belirten Akm, “700-800 liralık mikro krediyle yapılan yaratıcı işleri görünce “biz hiçbir şey yapmamışız’ diyorum. Bu kadınlar harikalar yaratıyorlar” diyor.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Dünyanın birçok ülkesinde mikro kredi konusunda büyük mesafelerin alındığına ancak, Türkiye’nin bu alanda geri kaldığına dikkat çeken Hamdi Akm, ülke devletlerinin yoksulluğu ortadan kaldırıp, yok etmek için mikro kredi projesinin arkasına geçip ve bizzat destek verdiğini belirtiyor. Akın, Türkiye’de de bu şekilde sahiplenilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Mikrokredi, ilk olarak Prof. Muhammed Yunus tarafından Bangladeş’te uygulanıyor. Türkiye’de Grameen Bankası tarafından kullanılan grup tabanlı mikro kredi modelini 2003 yılında benimsedi. 2003 yılından bu yana 170 bin civarındaki mikro girişimciye 720 milyon TL kredi verilmiş. 2018’de 200 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Aziz Akgül’ün verdiği bilgiye göre, şu anda Türkiye genelinde mikrokredi talep eden 40 bin kişi bulunuyor. Mikrokredi uygulaması dünyada 193 ülkede uygulanıyor. Bunun için 4 bin finans kuruluşu bulunuyor. Türkiye’de 350-400 dolar civarında olan başlangıç kredisi Bangladeş’te 10 dolar, ABD’de 2.200 dolar, Norveç’te ise 6 bin euro seviyesinde. Bu kredilerin tamamı kadınlara veriliyor.

Türkiye’de “en fakir”ler seçilerek kredi veriliyor. Akgül, “yuvayı dişi kuş yapar” diyerek krediyi sadece kadınlara verdiklerini kaydediyor. Şu anda bir kişiye iş yaratmanın maliyetinin 1.5 milyon TL olduğunu hatırlatan Akgül, “Biz 1.000 TL’ye bir iş yaratıyoruz” diyerek yaptıkları işin önemine vurgu yapıyor.

“Kadınların ayakları üzerinde durması için çalışıyoruz” diyen Hamdi Akın’ın mikrokredi desteğini sürdüreceği açık. Ancak, bunun daha fazla gündeme getirilerek yaygınlaştırılması gerekiyor. 1.000 TL ile sadece bir kadının değil, ailesinin de hayatı değişiyor. Ayrıca, bu kadınlar çevrelerindeki başka kadınlara da örnek oluyor. 

HAMDİ AKIN İLKGÜNDEN BUYANA MİKROKREDİ DESTEKÇİSİ

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de Türkiye'de mikrok redi projesinin doğduğu 2003 yılından bu yana 61 ilde, 31 şubede yaklaşık 170 bin mikro girişimci kadına ulaştıklarını kaydediyor. Dağıtılan mikro kredi miktarı ise 706 milyon 326 bin 693 bin TL.

Akgül, Hamdi Akın'ın 2003 yılında mikr okredi projesinin ilk başladığı andan itibaren hem finansman hem de yol göstericilik anlamında kendilerine destek verdiğini ifade ederek, "Hamdi Akın, Türkiye'de 61 ilde 91 şubemizin birçoğunda işadamlarımızın bu işe girmesi ve insanların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına öncülük yaptı. Verdiği destek 61 ilde 91 şubede 2003'te bu yana 170 bin mikro girişimciye ulaşmamızda önderlik etti" diyor. Akgül, amaçlarının yoksulluğu azaltmak olduğuna dikkati çekiyor. Akgül'ün verdiği bilgiye göre, mikrokredi alanların yüzde 50'si üretim, yüzde 50'si ise ticaret yapıyor. 
 


Geri Dön