27 / 04 / 2024

Milletvekili açıkladı: İstanbul'da kentsel dönüşüm bu hızla devam ederse 4 milyon konut için 20 yıl gerekir!

Milletvekili açıkladı: İstanbul'da kentsel dönüşüm bu hızla devam ederse 4 milyon konut için 20 yıl gerekir!

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mustafa Gürban, Meclis'te yaptığı açıklamasında deprem bölgesindeki konutlar ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili konuştu. İşte Gürban'ın o açıklamaları...



İYİ Parti Grubu Gaziantep Milletvekili Mustafa Gürban, Meclis'te deprem konutlarından, İstanbul'daki kentsel dönüşüme kadar pek çok konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Söz konusu açıklamasına "Sayın Bakan, değerli milletvekilleri; 2024 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin 5’inci maddesini görüşmek üzere parti grubum adına söz almış bulunmaktayım" ifadelerini kullanarak başlayan Mustafa Gürban, doğal afet giderlerini karşılamak amacıyla oluşturulacak bütçenin önemine dikkat çekti. 

Gürban, "Çevreye saygılı, doğayla iç içe geçmiş politikalarla olması muhtemel doğal afet zararları asgariye indirilebilir. Siyasi iktidarın şehirleşme stratejileri ivedilikle güncellenmeli. Günümüz şartlarına uygun güncellenen strateji ve politikalarla riskleri en aza düşürmeye gayret edilmeli" diye konuştu ve deprem coğrafyasında yaşanıldığını herkesin bildiğinin altını çizdi. 

Milletvekili açıkladı: İstanbul da kentsel dönüşüm bu hızla devam ederse 4 milyon konut için 20 yıl gerekir!

YENİ BİNALARIN BİLE ÇÖKMESİ, BİNA SAĞLAMLIK STANDARTLARININ YETERSİZ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerini işaret eden İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mustafa Gürban, "Şehirlerimizin ve yapılarımızın depreme hazırlıklı duruma getirilmesi elzem. Bilimin gereklilikleri yerine sermaye ve rant önceliklerine önem veriliyor. Usulüne uygun yapılmayan şekilde inşa edilmemiş olan yapıların enkazı altında kalan vatandaşlarımıza günlerce ulaşılamadı. Vatandaşlarımız zorlu kış şartlarında hayat mücadelesi verdi. Yeni inşa edilmiş binaların dahi çökmesi, bina sağlamlık standartlarında yetersiz kalındığının en açık göstergesi" açıklamasında bulundu. 

Gürban, bina yönetmeliklerinin yeterince uygulanmadığına ilişkin eleştirilerin uzun süre gündemde yer aldığını dile getirdi ve "Bir örnekle açıklamak istiyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Hatay İl Müdürlüğü binasının büyük bir bölümü depremde hasar gördü ve yıkıldı. İktidar, gerekli güvenlik sertifikaları olmadan inşa edilen veya ilave kaçak katlar yapılarak inşa edilen yapılar için yasal muafiyet sağlayan imar aflarını periyodik şekilde çıkardı. Etkilenen deprem bölgesinde 75 bin kadar binaya inşaat affı verilmiştir. Uzmanlar, imar affıyla şehirlerin mezarlık olabileceği konusunda daha önce uyarılar yaptı. Uzmanlar, 2018 genel seçimlerinden önce depremden etkilenen 10 ilde 294 bin 165 olacak şekilde ülke çapında 3,1 milyon yapıya imar affı verildiğini açıkladı" bilgilerini verdi. 

Milletvekili açıkladı: İstanbul da kentsel dönüşüm bu hızla devam ederse 4 milyon konut için 20 yıl gerekir!

DEPREM BÖLGESİNDE EN ÖNEMLİ SORUN  TOKİ  KONUTLARI

Mustafa Gürban, deprem bölgesinde inşa edilmekte olan TOKİ konutlarının en önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizdi. 

Konuya ilişkin "6 Şubatta meydana gelen deprem felaketinin ardından vatandaşlarımız başını sokacak bir ev hayali kuruyor. 21’inci yüzyılda ihtiyaçlar piramidinin hâlâ en temel safhasında bulunuyoruz. Deprem bölgesinde konteyner ve çadırlarda hayatlarını idame eden vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenilir konutlar inşa etmek Hükûmetin en önemli görevi" diye konuşan Gürban, kış aylarının yaşam şartlarını zorlaştırmasının, deprem bölgesinde barınma ihtiyacı olan vatandaşların çok daha zor günler geçirmesine neden olduğunu vurguladı. 

Gürban, bu kapsamda bir an önce depremzedelerin kış şartlarına uygun olarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi. 

Milletvekili açıkladı: İstanbul da kentsel dönüşüm bu hızla devam ederse 4 milyon konut için 20 yıl gerekir!

İSTANBUL'DAKİ BİNALAR TEK TEK TEST EDİLMELİ

"Uzmanlara göre İstanbul'da deprem olma oladılığı yüksek. Kentsel dönüşüm hususunda siyasi iktidara uyarıda bulunmak istiyorum. İstanbul'da kentsel dönüşüm bekleyen binlerce bina bulunuyor, özellikle 1999 yılı öncesi yapılan bina tespitlerinin ivedilikle yapılması gerekiyor; kentsel dönüşüm bekleyen bu binaların çoğu hiçbir müdahale gerekmeden tehlike saçıyor. Son yıllarda kendiliğinden yıkılan binaların olduğu basında yer aldı. İstanbul'da bir an önce kentsel dönüşüm hız kazanmalı" diye konuşan İYİ Partili Mustafa Gürban, dayanıksız binaların barınma mağduriyeti yaratılmadan yıkılması gerektiğinin, mevcut yapıların tek tek test yapılarak olası İstanbul depremine hazır hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Gürban, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın da 2012 yılında çıkarıldığına ve zaman kaybı yaşandığına vurgu yaparak, "Başta finansman sorunu olacak şekilde yaşanan plansızlık yüzünden kentsel dönüşümde bugüne kadar yeterli ilerleme sağlanamadı, rakamlar da bu durumu açıkça gösteriyor. 99 depreminin tüm acılarına rağmen Kentsel Dönüşüm Yasası’yla birlikte bugüne kadar on yılda ancak 2 milyon 200 bin bağımsız bölüm dönüştürebildi" açıklamasında bulundu. 

"Bu konuda yola çıkılırken Bakanlık yaklaşık 6 milyon 700 bin riskli konut tespit etmiş ve dönüştürülmesine karar vermişti. Bugüne kadar dönüştürülen konut sayısı dikkate alındığında hâlen 4 milyon bağımsız bölüm ve burada yaşayan milyonlarca insan kentsel dönüşüm bekliyor" diyen Gürban, bu hızla gidilmesi halinde  kentsel dönüşüm bekleyen 4 milyon konut için yaklaşık yirmi senelik bir sürenin gerektiğini vurguladı. 

Emlak sektöründeki dolandırıcılara dikkat! Başınız ağrıyabilir!

İstanbul'daki ortalama kira ile Manhattan'da tek odalı bir ev bile tutulamaz! Kiralar neden bu kadar yüksek?

İstanbul’da 2 kişinin asgari ücretle yaşadığı 1 ailede gelirin yüzde 75'i kiraya gidiyor!


Geri Dön