27 / 04 / 2024

İstanbul’da 2 kişinin asgari ücretle yaşadığı 1 ailede gelirin yüzde 75'i kiraya gidiyor!

İstanbul’da 2 kişinin asgari ücretle yaşadığı 1 ailede gelirin yüzde 75'i kiraya gidiyor!

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, İstanbul'daki konut kiraları ile ilgili konuştu ve İstanbul'da geçimin zor olduğuna dikkat çekti. İşte Gökçek'in o açıklaması... 



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, dün gerçekleştirilen Türkiye Büyük Millet Meclisinin 44’üncü Birleşiminde konut kiraları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Ali Gökçek, söz konusu açıklamasına, "Bütçe sadece bir gelir gider tablosu değildir; bütçe o ülkeyi yönetenlerin sosyal adaleti, gelir dağılımını sağlama gibi bir amaçları olup olmadığını gösteren, iktidarın topluma bakış açısını ifade eden sosyal bir sözleşme. Üzerinde konuştuğumuz yatırımlar maddesi de bu açıdan ayrı bir önem taşıyor" diyerek başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre “Bir yıl sonrası daha kötü olacak.” diyenlerin oranının 2003 yılında yüzde 9,2’yken, bu oranın 2023'te 3 katına ulaştığını ve yüzde 27'ye geldiğini aktaran Gökçek, "Seçim bölgem olan İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin geçinme maliyeti geçtiğimiz yıla göre yüzde 78 artarak 47 bin 493 TL olmuş durumda" ifadelerini kullandı. 

İstanbul’da 2 kişinin asgari ücretle yaşadığı 1 ailede gelirin yüzde 75 i kiraya gidiyor!

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, söz konusu açıklamasında, İstanbul’da yaşayabilsinler diye BDDK personeline 45 bin TL  hayat pahalılığı tazminatı verilmesinin istendiğine dikkat çekti ve "Peki, soruyorum: Geri kalan 18 milyon İstanbullu ne yapacak? Bu ülkenin 85 milyon vatandaşı bu pahalılıkla nasıl başa çıkacak?" sorularını yöneltti. 

Ekonomi yönetiminin de kafasının karışık olduğunun altını çizen Ali Gökçek, "Hazine ve Maliye Bakanı “Büyükşehirlerde kiralar geriliyor.” diyor ama Merkez Bankası Başkanı “Biz İstanbul’da ev bulamadık, müthiş pahalı, annemlere yerleştik.” diyor" açıklamasında bulundu. 

Amerika'dan birkaç ay önce gelen bürokratın bile ülke gerçeklerinin farkına varabildiğini vurgulayan Gökçek, "Hepinize Gaye Hanım’ın annesinin evine bir misafir olup Sadık Bey’i de dinlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu arada Merkez Bankası Başkanı bu endişelerinde çok haklı çünkü İstanbul’da 2 kişinin asgari ücretle yaşadığı 1 ailede gelirin yüzde 75'i kiraya gidiyor ki o da ailede 2 kişi asgari ücretli bir iş bulabildiyse eğer" bilgilerini verdi. 

İstanbul’da 2 kişinin asgari ücretle yaşadığı 1 ailede gelirin yüzde 75 i kiraya gidiyor!

Ali Gökçek, bütçe üzerinde konuşurken tasarruf konusuna da değinilmesi gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin "Bakın, Cumhurbaşkanlığının örtülü ödenek harcaması on ayda 4,8 milyar liraya ulaşmış, sadece ekim ayında 1 milyar 25 milyon TL harcanmış, bir ayda 1 milyar TL ya! Neyi örtmeye çalıştınız da bu kadar paraya ihtiyacınız oldu biz gerçekten merak ediyoruz" diyen Gökçek, OECD istatistiklerine göre, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en kötü olduğu 3’üncü ülke konumunda olunduğuna da vurgu yaptı. 

Kendi evini yapacaklara 200 bin TL destek! İşte tek tek açıklanan başvuru şartları!

Konut satışları 2025'e kadar 5,4 milyona yükselecek!

İYİ Partili Salih Karabacak'tan konut ve kira sorunu için çözüm önerisi!


Geri Dön