Kira

Milletvekilinden yüzde 25 tepkisi: Evi olan dertli, kiracı olan huzursuz! Bu sorunu çözmek iktidarın boynunun borcu!

Yüzde 25 kira sınırlaması uygulamasının 1 Temmuz'da sona ermesi bekleniyor ancak konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. CHP'li Orhan Sümer, yüzde 25 zam sınırından ortaya çıkan anlaşmazlıklara değindi. İşte Sümer'in o açıklaması ve gelen yorumlar...

Son zamanlarda ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar hem sosyal medyada hem de basında sık sık yer tutuyor. Ev sahipleri yüzde 25 zam sınırı sebebiyle evlerinin gerçek kira bedellerini alamadıklarına dikkat çekiyor. 

Bazı kiracılar ise yüzde 25 zam sınırına uymayarak fahiş kira artışı talep eden ev sahiplerine tepki gösteriyor. 

Yüzde 25 kira sınırlaması uygulamasının 1 Temmuz'da sona ermesi bekleniyor ancak konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ev sahipleri uygulamanın bir an önce kaldırılmasını talep ediyor.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Orhan Sümer, Meclis'te yaptığı konuşmasında e sahipleir ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklara değindi. Ömer Sümer, açıklamasında "Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları nedeniyle yaklaşık 7 milyon kişinin mahkemelik olduğu raporlara yansıdı. Kira tespit ve kira tahliye davalarının yanı sıra taraflar arasındaki uyuşmazlık nedeniyle şiddete varan olaylar gözle görülür artışlar yaşanmaktadır. İktidar geçen iki yıl kiralamada yaşanan fahiş artışları sınırlamak amacıyla kira artış oranını yüzde 25’le sınırlamıştır. Temmuz ayı itibarıyla yüzde 25 yasal zam sınırının ne şekilde uygulanacağı belirsizliği sürmektedir. Kiracıları ve ev sahiplerini mağdur etmeden özellikle sabit gelirli kişilerin ödeme güçlüğü yaşamaması için daha kapsamlı bir yasal düzenlemenin yapılması şarttır. Ayrıca, yasal zorunluluğa uymayan ve daha fazla kira isteyen ev sahipleriyle uzlaşmaya yanaşmayan kiracılar için mutlaka yaptırım gerekmektedir. Evi olanın dertli, kiracı olanın geleceğinden huzursuz olduğu bu anlaşmazlık durumunu çözmek iktidarın boynunun borcudur" dedi. 

Söz konusu konuşma videosunu https://twitter.com/orhanssumer resmi X sosyal medya hesabından paylaşan CHP'li Sümer, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları nedeniyle her gün onlarca vatandaşımız mahkemelik oluyor

Temmuz itibariyle % 25 yasal zam sınırının ne şekilde uygulanacağı belirsiz

Evi olanın dertli, kiracı olanın huzursuz olduğu anlaşmazlık durumunu çözmek iktidarın boynunun borcudur."

Peki ev sahipleri ve kiracılar yüzde 25 zam sınırı ve yaşanan anlaşmazlıklar için neler söyledi? İşte ayrıntılar...

Mağdur ev sahibi, 'Sınırlanan kira gelirinizle yapmak isteyip yapamayacağınız bir şey yazın' dedi! Bakın ne yorum geldi!

1 milyon TL'nin 181 günlük getirisi ne kadar? Hangi banka Mayıs 2024'te ne kadar mevduat faizi veriyor?

Ev sahibi tarafından icraya verilen kiracı ne yapmalıdır?