09 / 01 / 2025

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri kamuoyuna tanıtıldı!

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri kamuoyuna tanıtıldı!

Sabancı Üniversitesi’nin proje yöneticisi ve mekanik sistemler sorumlusu olduğu Milli Rüzgar Enerji Sistemleri (MİLRES) projesi, düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı.



İstanbul Ulaşım AŞ’de gerçekleştirilen toplantıya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Rektör Nihat Berker, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Yusuf Menceloğlu, Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü Volkan Özgüz’ün yanı sıra projenin diğer ortakları TUSAŞ/TAİ, İstanbul Ulaşım AŞ, TÜBİTAK MAM ve İTÜ’den yetkililer katıldı. Sabancı Üniversitesi MDBF Öğretim Üyesi ve MİLRES Proje Yöneticisi Mahmut Akşit yaptığı sunum ile MİLRES projesi hakkında bilgi verdi. 


Prof. Dr. Akşit'in verdiği bilgiye göre, Temmuz 2011’de başlayan MİLRES Projesi, tamamen yerli imkanlarla desteklenen, başladığı tarih itibariyle Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli sivil Ar-Ge projesi. Proje için öngörülen bütçe 55 milyon TL. İlk aşama için TÜBİTAK tarafından 2 yıl ve 10 milyon TL onaylandı. Daha sonra süre eklenerek bütçe 11.5 milyon TL olarak revize edildi. Bu miktarın yaklaşık 3 milyon 832 bin TL'si Sabancı Üniversitesi’nin kullanımına tahsis edildi. 


Proje ortakları ve görev paylaşımı şu şekilde: Sabancı Üniversitesi "Proje Yönetimi, Mekanik Sistemler" ana iş paketinden, TUSAŞ/TAİ "Türbin Kanatları" ana iş paketinden, İstanbul Ulaşım AŞ "Kontrol ve Elektronik Sistemler" ana iş paketinden, TÜBİTAK MAM "Generatör ve Elektrik Sistemleri", İstanbul Teknik Üniversitesi ise "Rüzgar Analizi ve Yapı Sistemleri" ana iş paketinden sorumlu bulunuyor. 


Projenin birinci aşamasında 98 araştırmacı ile 23 lisansüstü öğrenci görev alıyor. MİLRES Projesi'nde tüm bileşenlerin üretimi, montajları ve yer testleri tamamlanırken, haziranda bir tane 500kW gücünde prototip türbin kurulumu yapılarak devreye alınacak. Projenin 2.nci aşamasında ise 2.5MW gücünde yine bir adet türbin kurulacak. Bu türbinler Terkos gölünün kıyısındaki İSKİ tesislerinin arazisine kurulacak. 


Hedef tribünlerin yerli teknoloji ile üretilmesi 


Projede endüstriyel ölçekte 2.5 MG gücünde rüzgar türbinlerinin tamamen özgün ve yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve prototipinin üretilmesi hedefl eniyor. Projeyle, tasarımı ve teknolojisi Türkiye'ye ait, özgün ve dünya standartlarında rekabetçi bir rüzgar sanayinin kurulması için gereken altyapıyı oluşturmak, uzun dönemde toplam 40 Gigavat rüzgar enerjisi kapasitesi kurulumu için yurtdışına çıkması beklenen toplam 40 milyar dolar civarındaki kaynağın yüzde 25'inin yerli türbin teknolojileri ile karşılanıp 10 milyar dolar ulusal kaynağın yurtdışına çıkmasını önlemek amaçlanıyor. 


Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , bugüne kadar yerli üretimle alakalı yaptıkları her protokolün faydalı olduğunu belirterek, bunun Türkiye'nin sanayisi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.


Işık: 15 milyar doların Türkiye'de kalması sağlanacak


Tanıtım toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Rüzgar enerjisi, Türkiye'de hızla gelişen bir konu ama maalesef teknolojiyi tamamen ithal ediyoruz. Teknolojiyi üreten olmak Türkiye'nin en önemli hedefl erinden biri. Türkiye'nin en fazla ihtiyaç duyduğu alan olan enerjide özellikle dışa bağımlılığı azaltacak yatırımlar Türkiye için öncelikli stratejik yatırımlardır” dedi. Türkiye'deki enerji ihtiyacının hızlı şekilde arttığına, ülkenin yenilenebilir enerji alanına yoğun yatırım yaptığına işaret eden Işık, “Bu yüzden bu projeyi önemsiyoruz. Burada önemli olan üretilen prototipin yüzde 90'ından fazlasının yerli üretim olması" dedi. Bakan Işık, bu teknolojinin yerlileşmesi ile yaklaşık 15 milyar dolarlık bir dövizin Türkiye'de kalmasının sağlanacağını dile getirerek, "Proje ile doğrudan 100 bin kişilik, dolaylı olarak da 250 bin kişilik bir istihdam sağlanacak" diye konuştu.



Dünya


Geri Dön