Milli Saraylar Sanat Restorasyon Uygulama Yönetmeliği yürürlükte!
Milli Saraylar Geleneksel Sanatlar, Restorasyon ve Konservasyon Uygulama Programları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı
Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde, tarihi eser restorasyon, konservasyon atölyelerine, geleneksel sanatlar ile taşınır taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon ve konservasyonu alanında ihtiyaç duyulan kursiyer temini ve mevcut personel eğitiminin sağlanacağı belirtildi.
Buna göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı personelinin yanı sıra teşkilat dışından başvuranlardan katılım şartlarını taşıyanlar arasından, kontenjan dahilinde seçilenler kurslara katılabilecek. Katılım şartları, işbirliği yapılan kurum ile Genel Sekreter Yardımcılığı tarafından belirlenecek ve ilan edilecek.
Usta öğreticiler ise Genel Sekreter Yardımcılığına bağlı başkanlıklarda görevli yetkili personel ile üniversitelerdeki akademisyenler, işbirliği yapılan kurumun önerdiği uzmanlar, yerli yabancı usta, sanatçı, zanaatkar, restoratör ve konservatörler arasından Genel Sekreter onayıyla belirlenecek.
-Usta öğreticilere ücret ödenmeyecek-
Genel Sekreter Yardımcılığına bağlı başkanlıklardaki personelin arasından mesai dahilinde yapılacak görevlendirmelerde usta öğreticilere herhangi bir ücret ödenmeyecek.
Kurum dışından gelen yerli usta öğreticilere ve mesai haricinde ders veren kurum personeline, yapılacak ödemelerde hizmet içi eğitim için ödenen saat ücretleri esas alınacak. İşbirliği yapılan diğer kurum tarafından herhangi bir ödeme yapılması durumunda bu miktar, yapılacak ödemeden düşülecek.
Yurt dışından gelen yabancı usta öğreticilerin ulaşım, konaklama ve yemek harcamaları ise İdari ve Mali İşler Başkanlığı tarafından karşılanacak. Ayrıca yurt dışından gelen yabancı usta öğreticilere ödenecek saat ücretleri, o ülkedeki ücretlere göre belirlenecek.
Programların bölümleri dikkate alınarak kursiyerlere Genel Sekreter Yardımcılığı bünyesindeki Başkanlıkların birimlerinde staj da yaptırılabilecek.
-Genel Sekreterin onayıyla atanacak-
Program yöneticisi bilim adamı, öğretim üyesi veya konusunda uzmanlaşmış kişilerden Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanının teklifi ve Genel Sekreter Yardımcılığının uygun görüşü ile Genel Sekreterin onayıyla atanacak ve bu kişiler eş güdüm ve koordinasyonu sağlamak üzere programı yönetmekten sorumlu olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği sağlanacak.
Yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kurumların uzman, araştırmacı ve uygulayıcıları ile ortaklaşa eğitim, araştırma ve uygulama programları düzenlenecek.
Programlar, bakanlıklar ve ilgili kuruluşlar ile yapılan protokol çerçevesinde açılabilecek. Açılacak programlara TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı personelinin katılması durumunda İnsan Kaynakları Başkanlığı ile koordinasyon sağlanacak.
Yönetmelik çerçevesinde yapılacak tüm çalışmalar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Köşk, Kasır Müştemilatının Bakım, Onarım ve Korunmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ve Bilim ve Değerlendirme Kurulunun görüşü alınarak gerçekleştirilecek.
AA