28 / 04 / 2024

Milyarderler 2020'den sonra yüzde 34 daha da zenginleşti! Krizlerde, zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oluyor!

Milyarderler 2020'den sonra yüzde 34 daha da zenginleşti! Krizlerde, zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oluyor!

İngiltere merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, 2020 sonrasında yaşanan küresel salgın, savaş, hayat pahalılığı ve iklim değişimi gibi krizlerin zenginler ve yoksullar arasındaki uçurumu daha da genişlettiğinin altını çizdi. Buna göre, milyarderler 2020'den sonra yüzde 34 daha da zengi



İngiltere merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam tarafından, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık toplantısı çerçevesinde "Inequality Inc" (Eşitsizlik Inc) başlıklı raporu yayımlandı. 

Raporda, "(2020 sonrasında) Sadece üç yıl içinde küresel salgın, savaş, yaşam maliyeti krizi ve iklim çöküşü yaaşndı. Her kriz, zenginlerle yoksulluk içinde yaşayanlar arasındaki uçurumun daha da genişlemesine neden oldu" denildi. 

2020 ile dünyanın dört bir yanındaki pek çok kişinin çok ciddi zorluklarla karşılaştığına dikkat çekilen raoırda, 4,8 milyar kişinin 2019 yılı ile kıyaslandığında daha yoksul durumda olduğunun altı çizildi. 

Milyarderler 2020 den sonra yüzde 34 daha da zenginleşti! Krizlerde, zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oluyor!

Oxfam tarafından yayımlanan raporda Küresel Kuzey ile Küresel Güney arasındaki eşitsizliğin son 25 senede ilk defa arttığı da vurgulandı. 

Yüz milyonlarca kişinin maaşları sebebiyle alım gücünün düşmeye devam ettiği vurgulanan raporda, bu durumun daha iyi gelecek umutlarını ortadan kaldırdığı da belirtilirken, süper zenginlerin neden olduğu iklim çöküşünün, küresel eşitsizliği önemli ölçüde artırdığı bilgisi verildi. 

Milyarderler 2020 den sonra yüzde 34 daha da zenginleşti! Krizlerde, zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oluyor!

MİLYARDERLER 2020'DEN SONRA YÜZDE 34 DAHA DA ZENGİNLEŞTİ

Aşırı zenginlikte 2020 yılından bu güne kadar keskin bir artış olduğu ifade edilen raporda, milyarderlerin, 2020 sonrası 10 yıllık krizin başlangıcına kıyasla 3,3 trilyon dolar  ya da yüzde 34 daha zenginleştiği ve servetlerinin enflasyon oranının üç katı hızla arttığı aktarıldı. 

Büyük şirketler için de son 20 senenin olağanüstü kazançlı geçtiği ve son birkaç sene karlılık oranının daha da yükseldiği bilgisi verilen raporda, en büyük şirketlerin 2021 ve 2022'de karlarında yüzde 89'luk artış olduğu ve 2023'ün en karlı sene şeklinde tüm rekorları alt üst edeceğine dikkat çekildi. Raporda, bu karların yüzde 82'sinin, çoğunlukla her toplumdaki en zengin insanlar arasında olan hissedarlara yarar sağlamak için kullanıldığının da altı çizildi. 

Milyarderler 2020 den sonra yüzde 34 daha da zenginleşti! Krizlerde, zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oluyor!

YÜZDE 1'İK KESİN TÜM KÜRESEL FİNANS VARLIKLARININ YÜZDE 43'ÜNÜN SAHİBİ

Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin, tüm küresel finansal varlıklarının yüzde 43'ünün sahibi olduğu da belirtildi. 

Küresel olarak erkeklerin kadınlardan 105 trilyon dolar daha fazla servete sahip olduğuna vurgu yapılan raporda, bu servet farkının ABD ekonomisinin 4 katından fazlasına eşdeğer olduğunun altı çizildi. 

En zengin yüzde 1'lik kesimin, insanlığın en yoksul üçte ikisinin yaydığı oranda karbon kirliliğine sebep olduğu ifade edilen raporda, eşitsizliğin hemen hemen her ülkede ve küresel olarak çok yüksek olduğu konusunda geniş bir fikir birliği olduğu da belirtildi. 

Ayrıca, raporda 2023 yılında aralarında Jayati Ghosh ve Thomas Piketty'nin de bulunduğu dünyanın önde gelen ekonomistlerinin eski Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası personeliyle bir araya gelerek eşitsizliğin azaltılmasına ilişkin çağrı yaptığı anımsatıldı. 

Raporda, Oxfam'ın, hükümetlere süper zenginler ile toplumun geri kalanı arasındaki uçurumu hızlı ve radikal şekilde düşürmeleri için çağrı yaptığına yer verildi. 

Ayrıcai hükümetlerin tekelleri kırması ve patent kurallarını demokratikleştirmek de dahil kurumsal gücü dizginlemesi gerektiğinin altı çizilen raporda, "Bu aynı zamanda geçinmeye yetecek ücretler için yasal düzenleme yapılması, CEO maaşlarının sınırlandırılması ve süper zenginler ile şirketlere yönelik, kalıcı servet ve aşırı kar vergileri de dahil yeni vergiler anlamına geliyor. Oxfam, dünyadaki milyonerlere ve milyarderlere uygulanacak bir servet vergisinin yılda 1,8 trilyon dolar getirebileceğini öngörüyor" ifadeleri kullanıldı.

İpotekli konut satışları yüzde 18,9’dan yüzde 14,5’e düştü!

Elon Musk'ın da içinde olduğu milyarderler kendi şehirlerini kuruyor!

5 yıldır ev fiyatları düşmeyecek diyenler, şimdi de fırsat kaçtı diyor! 


 


Geri Dön