28 / 04 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Emeklilik sistemi baştan aşağı değişiyor!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Emeklilik sistemi baştan aşağı değişiyor!

Emeklilik sisteminde köklü düzenlemeler geliyor. Özellikle erken emekli olmak isteyen Bağ-Kurlular için prim şartı değişiyor.



Çalışma hayatında yeni uygulamalar tek tek devreye girerken, TBMM’nin yeni dönemde önündeki dosyalardan biri de emeklilik sisteminde yapılacak düzenlemeler olacak. Bunların başında ise Bağ-Kur ve SGK primlerinin 7.200 güne eşitlenmesi geliyor.

BAĞ-KUR VE SGK PRİMLERİ EŞİTLENİYOR

Bağ-Kur kapsamında yer alan 1 milyon esnafın erken emekliliğine kapı aralayacak düzenlemede küçük esnafa 9 bin gün yerine 7.200 günden emekli olma imkânı verilecek. Bu sayede, küçük esnaf beş sene önce emekli olma hakkını elde edecek. Çerçevenin netleşmesinde esnafın yanında çalışan işçi sayısı basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi kriterlere bakılacak. Fakat çerçevenin geniş tutularak tüm Bağ-Kurluları kapsaması da gündemde.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Emeklilik sistemi baştan aşağı değişiyor!

Yeni Asır’ın haberine göre, 8 Eylül 1999-30 Ocak 2008 arası sigortalı olan Bağ-Kurlu vatandaşlarda gün sayısı koşulu hem kadın hem erkeklerde 25 yıl yani 9 bin gün olarak kesinleşmiş fakat yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 şartı ile uygulanmıştı. Yeni düzenleme böylece hem kadınlarda hem erkeklerde prim gün şartını 9 bin günden 7200 güne indirecek. 7200 prim gününü tamamlayan vatandaşlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı sağlıyorsa emekli olma hakkını kazanacak. Ama primi dolsa bile yaşı beklemek gerekecek. 01 Mayıs 2008 sonrası sigortalılığı başlayan kişiler için ise yine 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve 65'e kadar kademeli bir şekilde yükselen emeklilik yaşının sağlanması gerekiyor.

Peki, EYT kapsamına giren Bağ-Kurlular için bir gelişme var mı? İşte konuya ilişkin merak edilenler...


Geri Dön