27 / 04 / 2024

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Bunu yaparsanız... 

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Bunu yaparsanız... 

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Erol Ulusoy, bugünkü köşesinde kiracı ve mülk sahibi arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Peki zamsız yatan kiranın alınması kabul anlamına mı gelir? İşte ayrıntılar...



"Şu anda yürürlükteki olan Türk Borçlar Kanunu (TBK) md 344’e göre, kira artış oranı son 12 aylık TÜFE ortalamasını geçemez. Sözleşmeye farkı bir oran yazılmış olsa dahi yasal kira artış oranı, son 12 aylık TÜFE ortalamasıdır" şeklinde konuşan Prof. Dr. Erol Ulusoy, TBK’ya eklenen Geçici Madde 1 ile işyerleri hariç yalnızca konutlardaki kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırıldığını dile getirdi. 

Bu sınırlamanın 1 Temmuz 2023'e kadar (bu tarih dahil) geçerli olduğunu belirten Ulusoy, "Kira sözleşmesi bu tarihten sonra yenileniyorsa, yine normal TBK md 344’e göre TÜFE oranında artış yapılacak" diye konuştu. 

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Bunu yaparsanız...  

"Yüzde 25 kira artışı yapan kiracıların 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra birden bire şimdi yaptıkları kira artış oranının üç katından fazla yüzde 80 oranında yasal kira artışı yapmak zorunda kalacaklarını da unutmayalım" diyen Ulusoy, kira artış oranın yasa ile belirlenmiş olmasına rağmen, kiracı ile kiralayan arasında zaman zaman hesaplamada sorunlar çıktığının altını çizdi. 

Ulusoy, "Kiracı kendi hesabına göre artırdığı kirayı kiralayanın banka hesabına ödemeye devam eder" dedi ve kiralayanın, kiracının kendi hesabına göre artırarak ya da hiç yükseltmeden ödediği kira bedelini almasının yapılan artışı ya da artış yapılmamasını kabul edip etmediği sorusunu gündeme getirdi. 

"Kiralayanın kiracının kendi hesabına göre artırarak ödediği kirayı, hiçbir ihtirazi kayıt ileri sürmeksizin alması, sonradan kira artışının yanlış olduğu gerekçesiyle dava açma hakkını doğurur mu?" diyen Ulusoy, bu durumun özellikle kiralayanın yurtdışında olmasında yaşandığını belirtti. 

Sorunun yanıtının ise evet olduğunu dile getiren Ulusoy, kiralayanın yine de dava açabileceğine dikkat çekti. 

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Bunu yaparsanız... 

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2017/4763 E., 2018/13351 K. Sayılı kararında da aktarılana dikkat çeken Prof. Dr. Erol Ulusoy, "Yasal veya yasaya uygun sözleşme artış şartı uygulanmadan ödenen kira paralarının kiralayan tarafından ihtirazi kayıt koymadan alması, kira parasının kiracının ödediği miktarda belirlendiği konusunda bir anlaşmanın varlığını göstermez" açıklamasında bulundu ve kiralayanın gerçekte ödenen ile ödenmesi gereken kira tutarının arasındaki farkı kiracıdan isteyebileceğini vurguladı. 

TBK md 352’de kiralananı “boşaltmayı yazılı olarak üstlenme” olarak ifade edilen tahliye taahhüdünün geçerliliğiyle ilgili olarak "Tarihinin kiralananın teslim edilmesinden sonra olmasına bağlıdır" diyen Ulusoy, "Eğer kiracı, yazılı tahliye taahhüdünü kiralananı teslim almadan imzaladığını veya tarihi boş bıraktığını ve kiralayanın sonradan aralarındaki anlaşmaya aykırı bir tarih yazdığınıu iddia ediyorsa, bunları ispat yükü kiracıdadır" diye konuştu ve ttahliye taahhüdünün düzenleme ve boşaltma tarihlerinin sonradan tamamlanmasının geçersiz sayılmadığını belirtti.  

Kentsel dönüşümde son dakika gelişmesi! Kira yardımı 3.450 TL...

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Bunu yapan yandı! Ceza olarak bir yıllık kira vereceksiniz

Cumhurbaşkanı konut ve kira fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilecek hamleyi açıkladı! İşte detaylar!


Geri Dön