28 / 04 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kira gelirinde buna dikkat! 

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kira gelirinde buna dikkat! 

Konut kira artış sınırlaması ve emsal kira bedeli konusu sık sık gündeme geliyor. Ekonomimcom köşe yazarı Bumin Doğrusöz, kira gelirinde ev sahiplerini ilgilendiren önnemli bir detay paylaştı. İşte ayrıntılar...



Konut kira artış sınırlaması ve emsal kira bedeli konusu sık sık gündeme geliyor. Ekonomimcom köşe yazarı Bumin Doğrusöz, köşesinde gerçek kira geliri emsal kira bedelinin altında kalan mükelleflerin, emsal bedel esasına göre bulunan tutar kadar gelir beyan etmek zorunda olup olmadığını yazdı. 

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kira gelirinde buna dikkat! 

Bumin Doğrusöz, konu ile ilgili yazısına "Gelir Vergisi Kanunu'nun "ev kirasız-para faizsiz olmaz" şeklindeki iktisadi anlayıştan hareketle düzenlenmiş "emsal kira bedeli" başlıklı 73. maddesi, kimsenin gayrimenkulünü emsalinden daha düşük bir bedelle veya bedelsiz olarak kiraya veremeyeceğini bir karine olarak kabul etmekte ve mükelleflerin emsal kira bedelinden düşük bir kira geliri beyan edemeyeceklerini hükme bağlamaktadır" ifadelerini kullanarak başladı ve maddeyi inceledi. 

Doğrusöz, bu madde kapsamında, binalarda ve arazide emsal kira bedelinin, yetkili özel mercilerce veya mahkemece tespit edilmiş bir kira bedeli mevcutsa bunun tespit edilmiş değer olduğunu söyledi. Bumin Doğrusöz, bu şekilde tespit edilen bir kira bedeli mevcut değilse, kiraya verilen bina veya arazinin emlâk vergisine esas beyan değerinin yüzde 5'inin, diğer mal ve haklarda ise piyasa değerinin yüzde 10’unun yıllık emsal kira bedeli şeklinde dikkate alınacağını aktardı.

İşte ayrıntılar...


Geri Dön