Vergi

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiriyor! İşte 7 soruda kira geliri vergisi!

Mart ayı ile beraber kira geliri elde edenler için de resmen beyanname dönemi başladı. İşte milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kira gelir vergisi ile ilgili merak edilen detaylar...

Bu yılın Mart ayı ile beraber kira geliri elde edenler için de resmen beyanname dönemi de başladı. Bu sene söz konusu gelirden 21 bin Türk Lirası düşülerek vergi hesaplanacak. Üstelik konut için yapılan masraflar ve ödenmiş olan kiralarda vergiden düşürülüyor. 

Yeni Asır'dan Faruk Erdem kira gelir vergisi ile ilgili olarak en çok merak edilenleri yazdı...

1. Kimler beyanname verecek?
İş yerini veya evini kiraya veren herkesin kira gelir beyannamesi gerekiyor.
Buradan elde edilmiş olan gelirlere "gayrimenkul sermaye iradı" ismi veriliyor. Sahip olunmuş olan mülkte hisse varsa yani ortak mülkse hisse sahiplerinin de hisse oranlarında beyanname vermesi gerekiyor.

2. 2024'te hangi gelirler beyan edilecek?
Verilen detaylara göre bu ayın sonuna kadar sürede yapılacak kira gelir beyanı 2023'te elde edilmiş olan kira geliri ile ilgili olacak. 2024'ün tamamında veya bir kısmında gelir elde edilmişse bunların tamamının beyan edilmesi gerekli.

3. Her gelir elde eden beyanname verir mi?
Kira geliri elde edenler için her sene belirli bir istisna tutarı belirleniyor. Söz konusu bu tutarın altında olan gelirler için beyanname şartı yok. Bu sene için belirlenmiş olan tutar 21 bin Türk Lirası. Eğer siz söz konusu bu tutarın altında gelir elde etmişseniz beyanname verilmiyor. Üstünde gelir elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor fakat onların da gelirlerinden 21 bin Türk lirası düşülüyor.

Gibgovtr adresinden hazır beyannamelerden bir tanesini seçerek bilgilerinizi girmeniz bunun için yeterli oluyor. İki tür beyanname seçeneği mevcut. Bunlar da götürü usulü ve gerçek usul. Eğer kiraya vermiş olduğunuz konutla ilgili herhangi bir gideriniz yoksa veya kendinizin de bir kira gideriniz yoksa götürü usulün seçilmesi gerekiyor. Böylelikle otomatik olarak istisna tutarı ile beraber yüzde 15 vergi indiriminden faydalanmış olursunuz. Eğer konutunuzla ilgili bazı masraflar yapmışsanız veya kendiniz de kirada oturuyorsanız bu defa gerçek usulü seçmelisiniz. Yapmış olduğunuz tüm masrafları ve giderlerinizi vergiden düşmeniz mümkün.

4. Hangi giderler vergiden düşülür?
Kiraya vermiş olduğunuz konut için yapmış olduğunuz tüm masrafları belgelemek kaydıyla vergiden düşmeniz mümkün. Ayrıca kiraya verilmiş olan mülk için ödenen sigorta, emlak vergisi harç gibi ödemeler de vergiden düşürülüyor. Eğer kiraya vermiş olduğunuz evi krediyle almışsanız faiz giderlerinizi de yine söz konusu indirim konusu yapabilirsiniz. Ayrıca yine verilen bilgilere göre bunun dışında kendiniz de kirada oturuyorsanız kira ödemelerinizi de indirim şeklinde beyannameye işleyebilirsiniz.

5. Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?
Bu iki yöntemden bir tanesini seçtiğiniz zaman elde etmiş olduğunuz kira gelirinden istisna ve masraflarınız düşürüldükten sonra sonra kalan bedel üzerinden verginiz hesaplanıyor. Eğer giderleriniz ya da ödemiş olduğunuz kira elde ettiğiniz gelirle eş veya fazlaysa vergi sıfır şeklinde karşınıza çıkıyor.

6. Kira geliri beyan edilmezse ceza gelir mi?
Konutlardan elde edilmiş olan kira gelirleri süresinde beyan edilmez ya da eksik şekilde beyan edilirse, 2023 yılı için belirlenmiş olan 21 bin Türk Lirası istisnadan faydalanılamıyor. Ayrıca bunun dışında bir de geriye dönük faiziyle vergi ve ceza ödemek zorunda kalacak.

-7 Vergiyi nasıl ödeyeceğim?
Paylaşılan bilgilere göre beyanname sonrasında bir vergi tahakkuk ederse, veya hiç vergi çıkmadığında yalnızca damga vergisini tüm bankalardan kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartıyla da ödeme imkanı da mevcut.

1936'da devrim gibi karar! Hazine zarar etmeyecek! Gayrimenkul devir işlerinde doğacak zarar müşteriye ait!

1941'de kiralar hakkında yeni karar! Yeni yapılan konutlar için kira düzenlemesi!

Doğuş GYO, 2023'te 548.9 milyon TL satış hasılatı elde etti!