Milyonlarca ev sahibinin ödediği o vergide geri sayım başladı! Son günü sakın kaçırmayın! İşte muafiyet şartları...
Rayiç değeri 6 milyon 173 bin TL'yi geçen konutlar için ödenen Değerli Konut Vergisi için şubat ayında beyanname verilip, ilk taksit ödemesi yapılmıştı. Bu ayın sonuna kadar da ikinci taksitlerin ödenmesi gerekiyor. İşte detaylar...
Değerli Konut Vergisi için Emlak Vergisi’ne esas bina vergi değeri göz önünde bulunduruluyor. Geçtiğimiz see vergi değeri, 5 milyon 227 bin Türk Lirası'nı geçen konutlar için vergi ödemesi yapılmıştı. Bu sene ise yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 36.2/2) yüzde 18.10 oranında yükselişle eşik değer 6 milyon 173 bin TL olarak belirlendi. Vergi hesabı bu istisna tutarı düşüldükten sonra kalan değere göre gerçekleştirilecek.
Posta'nın aktardığına göre; 6 milyon 173 bin Türk Lirası ile 9 milyon 260 bin TL arasında olanlar (bu tutar dahil) 6 milyon 173 bin Türk Lirası'nı geçen kısmı için binde 3 oranında,
- 12 milyon 347 bin Türk Lirası'na kadar olanlar (bu tutar dahil) 9 milyon 260 bin Türk Lirası'sı için 9 bin 261 TL, fazlası için binde 6 oranında,
- 12 milyon 347 bin Türk Lirası'dan çok olanlar 12 milyon 347 bin Türk Lirası'sı için 27 bin 783 TL, fazlası için binde 10 oranında vergi ödemesi yapılacak.
Değerli Konut Vergisi ödemeleri vergi dairelerinden gerçekleştiriliyor. Gayrimenkulun olduğu yer vergi dairesi, tek vergi dairesi bulunan il ve ilçelerde mevcut vergi dairesini; bağımsız vergi dairesi olmayan ilçelerde, bağlı vergi dairesini; birden fazla vergi dairesi olan il ve ilçelerde, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer yetkili vergi dairesi anlamına geliyor.
Değerli Konut Vergisi mükellefiyeti; mesken nitelikli taşınmazın bina vergi değerinin belirtilen tutarı geçtiği tarihi, vergi değerini tadil eden sebeplerin oluşması durumunda, bu değişikliklerin vuku bulduğu tarihi, muafiyetin düştüğü tarihi takip eden seneden itibaren başlıyor.
Değerli konut vergisinde, vergi senelik olarak tahakkuk ettiriliyor. Örneğin ilk taksiti Şubat ayında ödediniz ve konutunuzu Nisan'da sattınız. Ağustos'ta ödenecek taksitin de mükellefi siz oluyorsunuz ve takip eden senede gayrimenkulün yeni sahibi yeni beyanname veriyor.
KİMLER DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MÜKELLEFİ?
- Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli gayrimenkullerin maliki (hak sahibi), varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de bulunmuyorsa malik gibi tasarruf edenler olacak.
- Konuta paylı mülkiyet durumunda malik olan vatandaşlar, hisseleri oranında vergi ödemekle yükümlü. Elbirliği mülkiyette ise malikler Değerli konut vergisinden müteselsilen sorumlu tutuluyor.
KİMLER DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDEN MUAF?
- Değeri ne olursa olsun tek konut değerli konut vergisinden muaf tutuluyor. Birden fazla konutu bulunan vatandaşların da en düşük değere sahip olan konutu muaf tutuluyor.
- Müteahhitler, henüz satış ve devrini gerçekleştirmediği yeni inşa edilen konutları için bu vergiden muaf sayılıyor. Bu muafiyet hakları, arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan gayrimenkullerde de geçerli sayılıyor. Söz konusu gayrimenkullerin kiraya verilmesi ya da sair surette kullanılması halinde muafiyet düşüyor.
- Muafiyetten faydalanma şartlarını kaybetmesine rağmen bu değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı şekilde ve gecikme faiziyle beraber alınıyor.
65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği kaç TL ödeniyor? Hemen yeni zamlı maaşlara bakın!