Vergi

Milyonlarca gayrimenkul sahibi için zaman daralıyor!

Milyonlarca konut sahibini ilgilendiren emlak vergisi birinci taksit ödemelerinin bu ay sonuna kadar yapılması gerekiyor. Peki kimler emlak vergisi ödemiyor? İşte emlak vergisi muafiyet şartları...

Emlak vergisinde her sene yeniden değerleme oranının yarısı oranında artış yapılıyor. Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; bu sene emlak vergisindeki artış geçen seneye göre yüzde 4.55 oranında oldu. Emlak vergisi ödemeleri peşin ya da iki taksit halinde yapılıyor. Peşin ödemeler Mart – Nisan – Mayıs aylarında yapılırken; taksitli ödemenin ise birinci taksiti söz konusu süreçte, ikinci taksiti de Kasım'da ödeniyor. Peşin ödemelerin ve birinci taksit ödemelerinin bu sonuna kadar yapılması gerekli. 

Hiçbir geliri bulunmayanlar ile gelirleri yalnızca sosyal güvenlik kurumlarından elde ettikleri aylıklar olanlar, gaziler, engelliler, şehitler, dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisi ödemeleri gerekmiyor. Yeni emekli olanlar başta olmak üzere, emlak vergisi muafiyetinden faydalanma hakkı olanların bu haktan faydalanabilmek için belediyelere başvuruda bulunmaları gerekli. Başvurulara “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurulması gerekiyor.

Kanuna göre, hiçbir geliri bulunmayanlar emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. Kovid-19 salgını sebebiyle bir senedir kısa çalışmada ya da ücretsiz izinde olan işçiler de emlak vergisini ödemekle yükümlü. Bunlardan kısa çalışma ödeneği alanlar ile ücretsiz izinde olup nakdi ücret desteğinden faydalanan vatandaşlar emlak vergisi ödeyecek. Fakat, yılbaşından beri ücretsiz izinde olup nakdi ücret desteğinden faydalanamayan kişiler, başka gelirleri olmaması durumunda emlak vergisinden muaf olabiliyor. Bunun için “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”nin doldurulması ve bağlı olunan belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.

Yeni emekliler, emekli oldukları tarihi takip eden seneden itibaren vergi muafiyetinden faydalanabilirler. Bu sene içinde emekli olan vatandaşlar içinse vergi muafiyeti gelecek seneden itibaren başlar.

YAZLIK İÇİN VERGİ MUAFİYETİ HANGİ KOŞULDA UYGULANIR?

Emekliler ile hiçbir geliri bulunmayanlara sağlanan emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için konutun brüt 200 metrekareyi geçmemesi ve tek mesken bulunması şartı mevcut. Birden fazla konutu olan veya birden fazla evde hissesi bulunan emekliler vergi muafiyetinden faydalanamıyor. 

Yılın yalnızca belirlenmiş dönemlerinde dinlenmek için kullanılan yazlıklarda da muafiyet yok. Fakat, son zamanlarda yazlıkların yaz kış kullanıldığı görülüyor. Yazlığın yaz kış kullanıldığının elektrik, su, kablolu televizyon vs faturasıyla kanıtlanması ve tek meskene sahip olunması koşuluyla, vergiden muaf olmak amacıyla başvuruda bulunulabilir.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE VERGİ MUAFİYETİ UYGULANMAZ

Emekliler ile dul ve yetimlerin emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aldıkları aylık haricinde gelirlerinin bulunmaması gerekiyor. 

EMEKLİ KARI KOCA AYRI AYRI MUAFİYETTEN YARARLANABİLİR Mİ?

Emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için esas olarak evde ikamet edilmesi gerekmekte. Fakatt, evini kiraya verip kendisi de kiralık evde yaşayanlar için de muafiyet hakkı bulunuyor. Ayrı ayrı birer konutu olan emekli karı koca, oturdukları konut için vergi ödemeyebiliyor. Eşlerden diğerine ait konut kirada ise verginin ödenmesi gerekir, kirada olmaması durumunda ise vergi ödenmiyor.

ARSA ARAZİSİ OLANLAR DA YARARLANABİLİR

Arsa, arazi, dükkân gibi gayrimenkulü olan emekliler de sahip oldukları tek konut için vergi muafiyetinden faydalanabiliyor. Fakat, söz konusu arsa, arazi ve dükkândan kazançları olmaması gerekiyor.

Emlak vergisi için son iki hafta!

Emlak vergisi ödeme yolları neler?

Evini günlük kiraya verene kötü haber!