Sektörel

Milyonlarca gayrimenkul sahibine emlak vergisi şoku! Siz de muaf olabilirsiniz! Hemen bakın!

İlk taksit ödemeleri Mart ayında başlayacak olan emlak vergisi ödemeleri kapsamında muafiyet şartları merakla araştırılıyor. Peki hangi meskenler için emlak vergisi ödenmez? İşte detaylar...

Emlak vergisi, milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor. Emlak vergisi ödemeleri her sene mart ve kasım aylarında 2 taksit olarak ödeniyor. 

Bu yıl içerisinde 2 taksit halinde ödenecek olan emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında, 2. taksit ödemesi de Kasım ayında yapılacak.

Emlak vergisi ödemelerine ilişkin pek çok daimi ya da geçici muafiyet bulunuyor. Vergi ödeyecekler merakla muafiyet şartlarını araştırıyor. 

Avukat Mehmet Göktuğ Kökbulut, alomaliyecom'da 'Emlak Vergisinden Muaf Olabilirsiniz' başlıklı yazısını kaleme aldı. Kökbulut, bazı özel şartların varlığı durumunda ödenen emlak vergisinin iadesinin mümkün olduğunu belirtti. 

"6360 sayılı yasa kapsamında köy tüzelkişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen yerlerde emlak vergisi ve Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarına muafiyet tanındı" diyen Mehmet Göktuğ Kökbulut, söz konusu muafiyetlere karşın pek çok belediye tarafından muafiyet çerçevesinde olan yerlere ilişkin olarak emlak vergisiyle diğer vergi ve harçların tahsil edildiğini söyledi. 

6360 sayılı Kanunu çerçevesinde yer alan ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerdeki yerlere ilişkin şeklinde alınması gereken emlak vergisi, kanunun geçici 1/15. maddesine göre ise 2025'in sonuna kadar muaf tutuluyor. 

TEK MESKENDE EMLAK VERGİSİ NASIL OLUYOR? 

Tek meskende emlak muafiyetinden şu kişiler faydalanabiliyor: 

1. Hiçbir geliri bulunmadığını belgeleyenler
2. Maaşı dışında geliri olmayan emekliler
3. Engelliler
4. Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler

Avukat Kökbulut, konuya ilişkin "Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup, on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri bulunmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin tek mesken muafiyetinden faydalanabilmeleri için Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ekinde yer alan formları doldurmaları ve ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

EMLAK VERGİSİNDE DİĞER MUAFİYETLER 

Küçük Sanayi Siteleri ve OSB’lerde emlak vergisi muafiyeti: Emlak Vergisi Kanunu’na göre organize sanayi bölgeleri ile sanayi ve küçük sanayi sitelerindeki binalar, inşalarının sona erdiği tarihi izleyen bütçe senesinden itibaren 5 sene süreyle geçici muafiyetten faydalanıyor. 

Belediye ve mücavir alan sınırı dışındaki bina ve arazilerde emlak vergisi muafiyeti: Belediye mücavir alan sınırları dışındaki binaları, bina vergisi ile belediye mücavir alan sınırları haricindeki araziler, arazi vergisinden muaftır. Fakat bunların kanunda sayılan şartları haiz olmaları gerekiyor.

Hazine'den, Milli Emlak'tan satın alınan taşınmazlarda emlak vergisi muafiyeti: Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ve bu işlemler esnasında düzenlenen belgeler vergi, resim ve harçtan muaf tutulur. Satışı gerçekleştirilen taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden yıldan itibaren 5 sene süreyle emlak vergisine tâbi tutulmazlar.

1938'de Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara'daki arsasını 7 bin liraya satmış!

Avrupa Birliği ülkelerinde oturum izni nasıl alınır 2024?

Borsada başarılı yatırım yapmanın 8 temel taşı