20 / 05 / 2024

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Ödemeler 1 Mart'ta başlıyor!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Ödemeler 1 Mart'ta başlıyor!

Emlak Vergisi geçtiğimiz sene tespit edilen yeni oranlar üzerinden hesaplanacak. Peki emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılacak? Ödeme nereye gerçekleştirecek? Kimler emlak vergisinden muaf sayılıyor? Emekliler emlak vergisi ödeyecek mi? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...



SONUÇLAR BEKLENİYOR

2017 yılında takdir komisyonlarından çıkan zamlara çok sayıda itiraz gelince Emlak Vergisi Kanunu’na geçici bir madde ilave edilerek, yükseliş yüzde 50 ile kısıtlandırılmıştı. Fakat geçtiğimiz sene bu yönde bir karar verilmedi ve komisyonların duyurduğu kararlara binlerce itiraz geldi. İtiraz sonuçlarının vergi döneminden önce belli olması öngörülüyor. Sonuçlar vergi dönemine yetişmezse takdir komisyonu kararları uygulamaya alınacak. Taksit ödemesinin ardından bir iptal kararı alınırsa, mahsuplaşma yapılacak.

 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Ödemeler 1 Mart ta başlıyor!

BEDELLER NASIL TESPİT EDİLİYOR?

4 senede bir takdir komisyonları tarafından emlak değerleri yeniden hesaplanıyor. 4 senenin ara yıllarında belirlenen rakama yeniden değerleme oranı ilave ediliyor ve mevcut senenin değeri bulunuyor. Yeniden değerleme oranı bu sene için yüzde 36.2 şeklinde belirlendi. Fakat bu sene yeni dönemin başladığı ilk yıl olması sebebiyle ve oranlar yeni zamlanması sebebiyle yeniden değerleme oranı rayiç tutarların üzerine eklenmeyecek. Örneğin komisyon konutunuzun rayiç değerini 100 bin TL şeklinde tespit ettiyse, bu rakamın üzerine, gayrimenkulün türüne göre belirlenen oranlar ilave ediliyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 şeklinde belirleniyor.

BİLDİRİM YAPMAK GEREKİYOR MU?

Bu sene konut satın aldıysanız, tapunuzu aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, Emlak Vergisi için konutun yer aldığı ilçenin belediyesine bildirim yapmak. Emlak Vergisi bildiriminde bulunmak için tapunuzun ve kimliğinizin yanınızda olması gerekli. Bu bildirimi yapabilmek için süre sınırlı. Satın alma işleminin yapıldığı senenin sonuna kadar bildirimde bulunmalısınız. Bildirimde bulunmayan kişiler emlak vergisini cezalı ödemek zorunda kalıyor. 


Geri Dön