05 / 05 / 2024

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! O vergide bu noktalara dikkat!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! O vergide bu noktalara dikkat!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü yazısında Değerli Konut Vergisi'nde dikkat edilmesi gereken noktaları kaleme aldı.



VERGİNİN MÜKELLEFİ

2021 emlak vergisi değeri 5 milyon 227 bin lirayı geçen birden fazla konutu olanlardan, 2022 vergi tarifesine göre (6 Milyon 173 bin lirayı aşan kısım için) vergi isteniyor. Değerli konut vergisini; konutların sahipleri, varsa intifa (kullanım) hakkı sahipleri ödeyecek. Konuta paylı mülkiyet hâlinde sahip olanlar, hisseleri oranında mükellef kabul ediliyor. Elbirliği mülkiyette sahipleri vergiden müteselsilen (zincirleme olarak) sorumlu oluyorlar.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! O vergide bu noktalara dikkat!

MUAFİYETLER

Tek konutu olanların; konutlarının değeri 5 milyon 227 bin lirayı geçse de vergi istenmiyor. Birden fazla konutu olanlar -en düşük değerdeki- tek konutu için de vergi ödemeyecek. Tek meskene hisse ile sahip olanlardan da, bu hisse için vergi istenmeyecek. Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen konutlar için de (arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar dahil) vergi istenmiyor.


Geri Dön