08 / 05 / 2024

Milyonlarca vergi mükellefine şok! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz!

Milyonlarca vergi mükellefine şok! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz!

Milyonlarca vatandaş, 2022 yılındaki kazançları üzerinden beyanname vererek vergi ödeyecek. Elde ettikleri gelirleri üzerinden yıllık beyanname verecek olan kişiler, bir taraftan beyannameye yazabilecekleri masraflar da yapıyor. İşte gelir vergisi ile ilgili merak edilen detaylar...



İşletmelerin yıl içinde aylık ve üç ayklık beyanname vermekle yükümlü olduklarını belirten Ahmet Karabıyık, " Ve yeni yılda 2022 geliri üzerinden verecekleri yıllık beyannameleri için gerekli dokümanlar da; profesyonel ellerde, mali müşavirler ve muhasebe çalışanları aracılığıyla hazırlanıyor" ifadelerini kullandı. 

BELGELER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

"Yılda bir kez gelir beyanında bulunan vatandaşlar içinse süreç daha kritik" diyen Karabıyık, kira geliri elde eden mülk sahiplerinin, gayrimenkul-hisse satışından dolayı beyanname verecek kişilerin, beyana tabi ücret, kâr payı, faiz geliri elde edenlerin çoğunlukla profesyonel destek almadan bizzat elden/elektronik beyannameyle Maliye’ye beyanda bulunduklarının altını çizdi. 

Karabıyık, vergiye tabi gelir elde eden vatandaşlar için vergi ayı-mart ayı geldiğinde, 2022 tarihli masraf belgelerini beyannamelerine yazarak daha az vergi ödeyebileceklerinden, masraflarının belgelerinin kendilerinde olup olmadığını gözden geçirmelerinde fayda olduğunun altını çizdi. 

Milyonlarca vergi mükellefine şok! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz! 

EĞİTİM VE SAĞLIK MASRAFLARI VERGİYİ AZALTIR 

"Mart ayı geldiğinde; 2022 kazançlarını Maliye’ye bildirecek vatandaşlar aynı zamanda 2022 tarihli eğitim ve sağlık masraflarını gelirlerinden düşüp daha az vergi ödeme imkanına sahipler" diyen Karabıyık, beyannamede önce istisna ve giderlerin kazançtan düşüldüğüne, sonrasında beyannamenin indirimler bölümüne eğitim ve sağlık masrafları yazılıp daha az vergi hesaplanabildiğine vurgu yaptı. 

Karabıyık, "Özel okullara, özel hastanelere ödenen ya da hayat ve sağlık sigortası için ödenen tutarlar yasada yer alan sınırlar dahilinde vergiye tabi gelirden düşülebiliyor" ifadelerini kullandı ve bu belgelerin dosyalanmasında da fayda olduğunu aktardı. 

"Eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilecek gelirin (İstisna ve gider düşülmüş gelir) yüzde 10’uyla, sigorta poliçeleri yüzde 15’iyle sınırlı" diye konuşan Karabıyık, ödemeyi yapanın şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortalarına ödenen primlerin yüzde 50’si ile, ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primlerinin yüzde 100’ünün dikkate alındığını aktardı.

İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin yüzde 15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını geçemiyor. 

Milyonlarca vergi mükellefine şok! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz!

KİRA GELİRİ OLANLAR NE YAPMALI?

"Kira gelirlerine özel, gelirden düşülebilecek ‘belgesiz gider’ imkânı da var" diyen Ahmet Karabıyık, konut ya da iş yeri kira geliri elde edenlerin, gelirlerinin yüzde 15'ini düşebildiğini belirtti. 

Karabıyık, konuyla ilgili olarak "Belgesiz (götürü) gider, gelirden düşüldükten sonra ayrıca beyannamenin ‘indirimler’ satırlarına (varsa) bağış, eğitim ve sağlık masrafları da yazılıp, kalan tutar üzerinden (daha az) vergi hesaplanabiliyor." açıklamasında bulundu ve belgesiz götürü gider yerine, belgeli gerçek giderlerin kira gelirlerinden düşülmesinin tercih edilebileceğini aktardı. 

Belgeli gerçek gideri tercih eden mülk sahiplerinin söz konusu belgeleri 5 sene boyunca saklamaları ve olası vergi incelemelerinde yetkililere ibraz etmesi gerekli olabiliyor. 

Milyonlarca vergi mükellefine şok! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz!

Peki kira geliri elde edenlerin, gerçek gider olarak beyannameye yazabilecekleri giderler neler? 

İşte kira geliri elde edenlerin, gerçek gider olarak beyannameye yazabilecekleri giderler şu şekilde:

* Kiraya verilen gayrimenkul için borçlanılan kredinin (2022’de ödenen) faizleri gelirden düşülebiliyor.

* Kiraya verilen taşınmazla ilgili sigorta giderleri gelirden düşülebiliyor.

* Emlak vergisi de dâhil olmak üzere taşınmazla ilgili olarak ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları gider olarak yazılabiliyor.

* Amortisman giderleri, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, onarım, idare giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar da gelirden düşülebiliyor.

Asgari ücrette 8 bin TL'lik deprem! Geri sayım başladı! Açıklamalar peş peşe geldi!  

SSK, BağKur, Emekli Sandığı maaşlarında yeni yıl depremi! Emekli maaşları tam bu kadar olacak! Şimdi bakın!

Çocuk parası hesaplara ne zaman yatacak? Çocuk Destek Bileşeni başvuruları nasıl yapılır? Çocuk parası ne kadar?

Altın resmen ezdi geçti! Bir günde her şey değişti! Altını olanlar hemen baksın! 15 Kasım 2022 altın fiyatları


Geri Dön