06 / 05 / 2024

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emekli zamlarından BES'e, GSS priminden doğum parasına kadar tüm merak edilen soruları tek tek cevapladı...



Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, vatandaşlar tarafından merak edilen, emekli zamları belli oldu diyorlar doğru mu? Emekli zamları nasıl hesaplanıyor? BES'e kaydolmak için bir şart var mı? GSS primi emeklilik için kullanılır mı? Doğum parası almak için hangi şartlar gerekiyor? Merkez Bankası'nın faiz indirimi kredilere nasıl yansır? sorularının cevaplarını A Haber'de yanıtladı.

İşte Faruk Erdem'in merak edilen o sorulara verdiği yanıtlar...

EMEKLİ ZAMLARI BELLİ OLDU DİYORLAR DOĞRU MU? NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli zamları yılda iki kere belli oluyor. Birisi Ocak ayında birisi Temmuz ayında. Aynı memurlar gibi. Ama doğru mu? Kısmen doğru diyeyim ben. Enflasyon emeklinin maaşını belli ediyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşını direk enflasyon rakamı belli ediyor.

Memur ve memur emeklilerinin maaşını ise Ağustos'ta toplu sözleşme oldu o toplu sözleşme zamları belli ediyor ama enflasyon onlar için de önemli çünkü bir önceki zamdan daha yüksek bir enflasyon çıkarsa fark veriliyor. Belli oldu mu? Bir miktar belli oldu. 3 aylık enflasyon belli oldu aşağı yukarı yüzde 4.23-4.25 civarına bir rakam ortaya çıktı. Daha 3 aylık daha var bunun üstüne gelecek. Yani Ocak'ta belli olacak. Memur ve memur emeklilerinin Ocak'ta enflasyon farkı alacakları da kesinleşmiş oldu.

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!

NASIL HESAPLANIYOR?

6 aylık enflasyona göre hesaplanıyor.

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!

BES'E KAYDOLMAK İÇİN BİR ŞART BULUNUYOR MU?

Eskiden vardı bir şart 18 yaşını doldurmuş olmaktı. Şimdi o da kaldırıldı. Artık 18 yaşından küçükler de BES'e giriyorlar. 1 ile 7 yaş arasında yoğunluk var. Bir şart yok. Bankaların var özel kuruluşların var. 45 yaşın altındakilere otomatik katılma imkanı var. Ya iş yerine başvuracaksınız. Ya da herhangi bir şirketi arayacaksınız ve oradan BES'e girmiş olacaksınız. Taksiti kendiniz belirliyorsunuz.

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!

GSS PRİMİNİ EMEKLİLİĞİMDE KULLANABİLİR MİYİM?

GSS primi adı üstünde sağlık primidir. Sağlık primi tek başına emeklilikte kullanılmıyor. Hiçbir işi olamayan 18 yaşından büyükler ödüyor bunu.

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!

DOĞUM PARASI ALMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKİYOR?

Çalışıyor olmak lazım. Doğum parası çalışan anne adaylarına veriliyor. Son 1 yılda 90 gün priminizin olması gerekiyor. Raporlu olduğunuz sürede de o iş yerinden ayrılmamış olmanız yani sigortanızın devam etmesi lazım.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! Faruk Erdem A Haber canlı yayınında tek tek anlattı
Çalışmayan anneler için devlet ilk altını takıyor. Birincide 300, ikincide 400 üçüncüde 600 TL veriyor. Ve süt parası var o da bu yıl için 225 lira civarında.

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!

MERKEZ'İN FAİZ İNDİRİMİ KREDİLERE YANSIR MI?

Hemen bugünden yarına yansımıyor ama bankalar bunu bir şekilde yansıtıyorlar. Şu andaki yapılan indirimin çok beklendiği gibi yansıyacağını düşünmüyorum. Ama ileride göreceğiz yeni indirimler olursa elbette özellikle tüketici kredilerinde otomobil, konut, ihtiyaç kredisi gibi kredilere de yansıyacağını düşünüyorum.

Memur ve emekliler dikkat! 1.200 lira artış kapıda!

GSS borç sorgulamasında borçlu çıkanlar dikkat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön