Milyonları ilgilendiriyor! Uzman isim tek tek yanıtladı! Emekli, EYT’li, dul, yetim maaşları...
İşçi, işveren, emekli, EYT’li, ev kadını herkesin merak ettiği soruları uzaman isim Mert Nayır yanıtladı. Peki, kimler hangi şartlarda emekli olabilir? Vefat eden birinin maaşını hangi vatandaşlar alabilir? Ev hizmetlisinin kıdem tazminatı hakkı var mı? Biz ne zaman emekli olabiliriz ve EYT bizi kapPeki, kimler hangi şartlarda emekli olabilir? Vefat eden birinin maaşını hangi vatandaşlar alabilir? Ev hizmetlisinin kıdem tazminatı hakkı var mı? Biz ne zaman emekli olabiliriz ve EYT bizi kapsıyor mu? İşte yanıtı
İşçi, işveren, emekli, EYT’li, ev kadını herkesin merak ettiği soruları uzaman isim Mert Nayır yanıtladı. Peki, kimler hangi şartlarda emekli olabilir? Vefat eden birinin maaşını hangi vatandaşlar alabilir? Ev hizmetlisinin kıdem tazminatı hakkı var mı? Biz ne zaman emekli olabiliriz ve EYT bizi kapsıyor mu? İşte yanıtı...
Vatan Gazetesi Güvenlik Uzmanı yazarı Mert Nayır kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. İşte Nayır'ın cevapladığı sorular ve yanıtları...
- Merhabalar Sibel Koç ben.1978 doğumluyum.1996 sigorta girişim var. Toplam 5930 günüm var. EYT olursa faydalanabiliyor muyum hemen emekli olur muyum acaba?
Sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 53 yaş 5900 prim günü şartına tabisiniz. EYT ile ilgili bakanlık henüz bir çalışma açıklaması yapmadı, EYT düzenlemesi çıkarsa bundan sizde faydalanabileceksiniz.
2. Merhaba, annem vefat eden dedemden ve babamdan maaş almaktadır. 3. maaş hakkı kendi primi 570 gündür. 1800'e tamamlasak 3. maaş hakkı doğar mı? Annem 1972 doğumlu bu arada. Dedem yurtdışından emekliydi. Vefatının son zamanlarında maaş bağlanmıştı. Biz şimdi annemle başvuru yaparsak dedemin yurtdışı maaşını alma hakkı doğar mı ? Bizleri yönlendirmenizi dikkatle bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla, Sefe Daş
Anneniz emekli olursa eşinden almakta olduğu aylık kesilmez ancak dedenizden almakta olduğu aylık kesilebilir. Dedenizin sigortalılık statüsüne ve vefat tarihine de bakmak gerekir. Aylığı yurtdışından mı ödeniyor, yoksa Türkiye’den mi emekli olmuş incelemek lazım. Ancak kurum büyük ihtimalle Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliğinde yaptığı değişikliğe istinaden yetim aylığını durdurur. Peki Nayır'a başka hangi sorular soruldu? İşte o sorular...
3. Sayın Hocam güzel açıklamalı yazılarınız takip ediyorum. Aşağıdaki konu hakkında bir açıklamanızı bekliyorum. Bağ-kur mükellefi olan bir kişi başka bir iş yerinde sigortalı olduğunda Bağ-kur hizmeti duruyor. Sigorta hizmeti başlıyor. Üstünlük kuralı gereği. Bu durumda sigortalı çalışanın şartları tamamlandığında işsizlik maaşı alma hakkı olur mu? Bağ-kuru da aynı tarihinde sonlanmış ise. açıklamanızı bekler, saygılarımı sunarım Yaşar Gönenç
Ticari faaliyeti devam ederken başka bir işyerinde 4/a kapsamında çalışan vergi mükellefi, sigortalılığı işsizlik maaşı alacak şekilde sonlanırsa adına İŞKUR işsizlik maaşı ödemesi yapmaz. Çünkü 4/a sigortalılığı sonlandığı günden itibaren 4/b sigortalılığı başlar. Bu kişi ticari faaliyetlerini sonlandırır ise işsizlik ödeneğinden faydalanır.
4. Merhaba, yüzde 60 raporum var ve malulen emekliliğe 2015 yılında hak kazandım ancak olmadım. Normal emekli olmak için çalışıyorum. Bunun maaşıma etkisi olur mu?
Malulen emeklilik ile normal emeklilik arasında hiçbir fark yoktur. Ancak 2015 yılında daha az prim günü ve çalışma gün sayısıyla adınıza aylık bağlanacağından alacağınız aylık da daha düşük olacaktı. Şimdi daha fazla prim ödemeniz ve çalışma gününüz olduğundan adınıza bağlanacak aylık daha yüksek olacaktır.
5. Merhaba Mert Bey. Emekli sandığı emeklisi anne ve SSK emeklisi babanın tek bekar kız evladı olarak vefatları halinde ikisinin de maaşlarını alabilir miyim? Teşekkürler. Aslı Günay
Anne ve babanızın vefat tarihlerini 01.10.2008’den sonra olacak şekilde dikkate alırsak her iki aylığı da tam olacak şekilde çalışmamanız, emekli olmamanız veya evlenmemeniz halinde alabilirsiniz.
6.Merhabalar 1970 doğumlu bayanım 01/06/1990tarihinde SSK’lı olarak işe başladım 2 yıl çalıştım evlendikten sonra 29 ay isteğe bağlı ödedim ara ara ödemelerim var toplamda 2290gün primim var. İki doğum borçlanması yapsam 3600 iş gününden emekli olabilir miyim bilgi verirseniz çok sevinirim. Ne zaman emekli olurum?
İsteğe bağlı ödemeleriniz 1261 günü geçmediği sürece 3600 prim günüyle emekli olma şansınız var. İsteğe bağlı ödemeniz 870 gün olarak belirtmişsiniz, son sigortalılık süreniz isteğe bağlı ise doğum borçlanması yaparsanız o süreler de Bağkur’a sayılacaktır. Bu defa 1261 gün 4/b prim bildirdiğinizden dolayı 3600 günle 4/a’dan değil, 5400 günle Bağkur’dan emekli olacaksınız. Son sigortalılığınız 4/a’dan bildirilmiş ise doğum borçlanması yapabilir 3600 günle 58 yaşınızda emekli olabilirsiniz.
7. Sayın uzman, ben 20 yıllık işletme sahibiyim. Borcumu düzenli olarak ödüyorum, çevremde ödemeyen dostlarım da var elbette. Ancak yaptığımız sohbetlerde ödemeyenlerin benden daha karlı olacak şekilde sonradan ödeyebildiklerini fark ettim. Bu bir haksızlık değil midir? Ben 2010 yılında 10 bin lira, 10 bin lirayken ödemişim, adam 2020 yılında yine aftan yararlanmış taa o zamanki 10 bin lirayı yine 10 bin lira olarak ödemiş. O zaman 10 bin lira ile 10 tane adam çalıştırıyordum ben, şimdi bir tane adam çalıştırılmıyor.
Serzenişlerinizde son derece haklısınız. Bu sorunuzu aynı şekilde Hazine ve Maliye Bakanlığına veya CİMER’e iletebilirsiniz.
8. Merhaba, ben 3 yıldır ev hizmetlisi olarak çalışmaktayım. Çalışmış olduğum kişiler taşınacağından dolayı beni işten çıkarmak istiyorlar, ev sahibi bana yasal alacakların yok ev hizmetlisinde bunlar olmuyor dedi. Bu doğru mudur?
Ev hizmetlileri ne yazık ki 4857 sayılı kanuna tabi değiller bu yüzden kıdem tazminatı hakkı verilmemiş. Ancak sizin durumunuzda olan kişiler için emsal yargı kararları mevcut, borçlar kanununa göre da yasal hak ve alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Bir avukattan bu konuda destek istemeniz faydalı olacaktır.
9. Merhaba, işyerinde ayağımı demir saç kesti. Hastaneye kaldırdılar ve iş kazası olarak da girişimi yaptılar. İş kazasını işyerine bildirmediğimden dolayı ki işletme bakanlığa bildirmemiş ceza yemişler. Bu cezayı da bana yıkmaya çalışıyorlar, böyle bir şey var mıdır? Araştırdığım kadarıyla iş kazasını benim bildirmem gibi bir şey yok.
İş kazasıyla ilgili bildirimleri işyeri yetkilileri veya iş güvenliği uzmanı yapar. İşyerinde sizin iş kazası geçirdiğinizi gören birileri de mevcutsa ayrıca bildirimde bulunmanıza gerek yok. İşyerinin hemen tutanak tutup bunu bakanlığın iş kazası bildirim ekranına 3 gün içerisinde girmesi gerekir. Bununla ilgili size baskı, ücret kesme veya diğer yaptırımlarda bulunulamaz.
10. Merhaba, ben 2003 yılında sigortalı oldum eşim de 2006 yılında sigortalı oldu. Her ikimizde ilk günden bu yana çalışıyoruz. Eşimin 5000, benim ise 5400 prim günüm var. Biz ne zaman emekli olabiliriz ve EYT bizi kapsıyor mu?
Öncelikle EYT’nin sizlerle bir ilgisinin olmadığını belirtmek isterim. EYT 08.09.1999 ve öncesinde sigortalılık başlangıcı bulunan kişileri ilgilendirmektedir. Bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerde ise erkekler 60 yaş 7000 prim günü, kadınlar 58 yaş yine 7000 prim günüyle emekli edilirler.