02 / 05 / 2024

Milyonları şoka uğratan rakam! Aralık ayı enflasyon beklentisini açıkladı

Milyonları şoka uğratan rakam! Aralık ayı enflasyon beklentisini açıkladı

Piyasa uzmanlarının aylık ve yıllık enflasyon beklentisi belli oldu. Aylıkta beklenti yüzde 2,8 olurken yıllık beklenti de yüzde 67 oldu.



 Enflasyon beklentisi, insanların gelecekteki fiyat artışına ilişkin tahminleridir. Yıllık enflasyon beklentisi, insanların bir yıl içinde bekledikleri ortalama fiyat artışını ifade eder.  Enflasyon beklentisi, ekonomik göstergeler, piyasa koşulları ve diğer faktörler göz önüne alınarak tahmin edilir ve genellikle bir ülkenin merkez bankası tarafından açıklanır.  Enflasyon beklentisi, merkez bankalarının para politikasını belirlemede önemli bir rol oynar ve insanların tasarruf ve harcama kararlarını etkileyebilir.

Milyonları şoka uğratan rakam! Aralık ayı enflasyon beklentisini açıkladı


Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin Aralık ayı enflasyon beklenti anketi açıklandı.

Anket sonucuna göre, 15 kurumun medyan beklentisi Aralık ayında TÜFE’nin aylık yüzde 2,8, yıllık yüzde 67 civarında gerçekleşeceği yönünde oldu. Ankette Aralık ayı ile alakalı enflasyon için en düşük beklenti aylık yüzde 1,4, olurken en yüksek beklenti yüzde 4,1 oldu. Yıllık enflasyon için ise en yüksek tahmin yüzde 69,1,
 en düşük yüzde 64,6 seviyesinde oldu.

Kasım ayı Bloomberg HT Araştırma anketine göre 17 kurum sene sonunda enflasyonun yüzde 68,60 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu.

Ankette piyasa katılımcılarına yıl sonu enflasyon beklentileri de soruldu. Ankete katılan 11 kurumun medyan beklentisi 2023 sene sonunda enflasyonun yüzde 44,5 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön