03 / 05 / 2024

Milyonların beklediği erken emeklilik müjdesi geldi! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Bunları yaparsanız...

Milyonların beklediği erken emeklilik müjdesi geldi! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Bunları yaparsanız...

Milyonlarca vatandaş erken emekli olma hayali kuruyor. Peki emeklilik tarihini öne çekmek ve 52 yaşında emekli olmak mümkün mü? Erken emekli olmak için hangi şartların yerine getirilmesi gerekiyor? Erken emeklilik koşulları neler? İşte erken emekli olmamın o formülü...



Milyonların beklediği erken emeklilik müjdesi geldi! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Bunları yaparsanız...

DOĞUM BORÇLANMASI

Doğum borçlanması yapan kadın sigortalı çalışmadan gün elde etmiş olur. Kadın sigortalılar genellikle emeklilik için gerekli yaş ve sigortalılık süresi şartını doldururlar ancak doğum nedeniyle iş hayatından uzak kaldıkları için prim ödeme gün sayısı şartını sağlayamazlar. Bu durumda doğum borçlanması devreye girer ve prim ödeme gün sayısını doldurma hakkı tanır. Doğum borçlanmasıyla prim ödeme gün sayısı artan kadın sigortalı emekli olma hakkına kavuşabilir.

720 GÜN SINIRINA DİKKAT

Doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre için yapılabilir. Her doğumda en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Bu sürenin üzerinde doğum borçlanması yapılamaz. Dolayısıyla, her doğum sonrasında kadın sigortalı 720 gün borçlanma hakkına sahiptir. 720 günün altında borçlanma mümkün.

3 DOĞUMDA 2.160 GÜN

Kadın sigortalılar üç doğuma kadar borçlanma yapabilirler. Bu hak daha önce iki doğumla sınırlıydı. 2014 yılında yapılan değişikliğin sonrasında hem bütün kadın sigortalılara doğum borçlanması yapma hakkı tanındı, hem de doğum borçlanması hakkı üçe çıkarıldı. Bu sayede, üç doğumu borçlanma hakkına sahip kadın sigortalının 2.160 gün borçlanma hakkı oldu.

EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKER Mİ?

Doğum borçlanması ancak doğumdan önce sigorta girişi olan kadın sigortalılar tarafından yapılabilir ve yalnızca prim ödeme gün sayısı kazandırır. Doğumdan sonraki süreler borçlanılabildiği için sigorta girişi geri gitmez ve emeklilik için avantaj söz konusu olmaz.

Dolayısıyla, doğum borçlanması yapan kadın sigortalı daha önce hangi koşullara tabi olarak emekli olacaksa, yine aynı koşullar üzerinden emekli olabilir. Emeklilik koşullarında herhangi bir değişiklik olmaz. Yalnızca gün kazanılması söz konusu olur. Peki borçlanma neler kazandırıyor? Doğum ve askerlik borçlanması artı mı?


Geri Dön