Milyonların beklediği erken emeklilik müjdesi geldi! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Bunları yaparsanız...
Milyonlarca vatandaş erken emekli olma hayali kuruyor. Peki emeklilik tarihini öne çekmek ve 52 yaşında emekli olmak mümkün mü? Erken emekli olmak için hangi şartların yerine getirilmesi gerekiyor? Erken emeklilik koşulları neler? İşte erken emekli olmamın o formülü...
BORÇLANMA ŞARTLARI
Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz.
Diğer yandan, doğum borçlanması yapılabilmesi için doğan çocuğun sağ olması gerekir. Doğum borçlanması yapacak kadın sigortalının borçlanma yapacağı sürelerde, yani doğumdan sonraki en fazla iki yıllık süre içerisinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı olmaması da gerekir. Borçlanma yapılacak sürelerde adına prim yatırılmamış olması şarttır.
YURTDIŞI BORÇLANMASI
Yurtdışında çalışan vatandaşlarımız için yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emeklilik hakkı elde etmek çok önemli. Bu sayede uzun yıllar yurtdışında çalışıp Türkiye’ye dönmüş vatandaşlarımıza emekli aylığı bağlanabiliyor. Yurtdışı borçlanması yapabilmek için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekmektedir.
Bunun dışında doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni ile Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler de, yani mavi kartlılar da yurtdışı borçlanması yapabilirler.
Bazı ülkelerin çifte vatandaşlık statüsünü kabul etmemeleri nedeniyle bu ülkelerde çalışmak veya iş kurmak için Türk vatandaşlığından izinle çıkmak durumunda kalan mavi kartlılar da yurtdışı borçlanması hakkına sahiptirler.
Yurtdışı borçlanması hakkı çerçevesinde yurtdışında geçirilen bütün sürelerin borçlanılması söz konusu değil. Borçlanılabilecek süreler şunlardır:
HANGİ SÜRELER BOÇLANIR?
Yurtdışında geçirilen sigortalılık süreleri, (çalışılmış süreler.)
Yurtdışında çalışılan sürelerin her birinin arasında veya sonunda bir yıla kadarki işsizlik süreleri, (çalışılmış sürelerin arasındaki ve sonundaki işsiz kalınan süreler.)
Ev kadını olarak geçirilen süreler.Borçlanılabilecek bütün sürelerin 18 yaşından sonra geçirilmiş olması şarttır. Yani bir kişi 15 yaşında Almanya’ya gitmiş olsa bile ancak 18 yaşından sonraki süreleri borçlanma hakkına sahiptir.
ASKERLİK BOÇLANMASI
Kadın sigortalılar için doğum borçlanması hakkı varken erkek sigortalılar için de askerlik borçlanması emeklilik durumunu değiştirebilir. Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır.
Emekli olmak için sigorta süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak günü yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabilir. Askerlik borçlanması erkek sigortalılar için emekliliği öne çekmenin yöntemi olabilir.
NASIL BOÇLANIR?
Erkek sigortalılar, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler. Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır.
Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.
ERKEN EMEKLİLİK
İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olan kişilerde bu borçlanması yalnızca prim ödeme gün sayısını artırır, ancak emeklilik tarihini öne çekmez. Fakat çalışmaya başlamadan önce askere giden bir sigortalı askerlik borçlanması yaparsa, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider
Örneğin, ilk kez 1 Ocak 2000 tarihinde sigortalı olan ve askerliğini 1999 yılında, yani sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapan bir sigortalı, altı aylık askerlik borçlanması yaparak iki yıl daha erken emekli olabilir.
Normalde 1 Ocak 2000’deki sigorta girişi nedeniyle 60 yaşında emekli olabilecek olan bu kişi, altı aylık borçlanma ile sigorta girişini altı ay öne çekecek ve 1 Temmuz 1999 sigorta girişi üzerinden 58 yaşında emekli olma hakkına kavuşacaktır.
PRİM YATMAMA ŞARTI!
Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik süresince kişi adına sigorta primi yatırılmamış olması gerekir. SSK’lı çalışanlar için işverenlerce askerlik süresince sigorta primi yatırılmaz. Yani, askere giden işçi adına işveren prim ödemesi yapmaz. Bu dönemde prim yatırıldığı tespit edilirse fiili çalışma söz konusu olamayacağı için SGK tarafından askerlik süresince ödenen primler iptal edilir.
Dolayısıyla, askere giden çalışanların kendilerini bir işyerinden sigortalı göstermeleri doğru olmayacaktır. Diğer yandan, Bağ - Kur’lular için askerlik süresince prim yatırılması mümkündür.
Bağ - Kur’lu kişilerden işlerinin başında fiilen bulunması gerekmeyenler, askerlik döneminde primlerini ödemeye devam edebilirler. Ancak SSK’lılar için askerlik döneminde prim ödenmesi mümkün değildir, borçlanma yapılması gerekir.
NE FAYDA SAĞLAR?
Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısının artmasını sağlar. Dolayısıyla, emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabilir.
Örneğin, emekli olmasına altı ay kalan bir erkek sigortalı, altı ay daha çalışmak yerine altı aylık askerlik süresini borçlanarak hemen emekli olabilir.
DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMA TUTARI ARTI MI?
Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar arttı. Yeni asgari ücretle doğum ve askerlik borçlanması günlük 69,2 oldu.
Asgari ücretle birlikte yurtdışı borçlanma tutarları da arttırıldı.30.06.2022 Öncesinde başvuru yapanlar günlük 75,06 TL ödeyecekken bu tarih itibariyle müracaatta bulunanlar 97,07 TL ödeyecekler.5 Yıllık bir yurtdışı borçlanması yapmak isteyen kişi 1800 gün için 135 bin 108 lira ödeyecekken, artık 174 bin 726 lira ödeyecek.
Ayrıca kurum eskisi gibi eksik evrakla müracaatları da kaldırdı. Geçtiğimiz yıllarda kişiler yurtdışından posta ile sadece talep dilekçesini iletiyor, sonrasında eksik evrak tebliğ ediliyor ve evraklar tamamlanınca da eski tutardan ödeme yapabiliyordu. Artık kurum bu sistemi kaldırdı, eksik evrakla müracaat edenlere direkt ret yazısı gönderiyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 3.500 TL
Öte yandan geçtiğimiz hafta içerisinde yasalaşan düzenlemeyle en düşük emekli aylığı miktarı 3.500 TL’ye yükseltildi. Dolayısıyla emekli aylığı hesaplandıktan sonra 3.500 TL’nin altında kalan aylıklar 3.500 TL’ye tamamlanarak ödenecek. Bu değişiklik ile birlikte temmuz ayından itibaren ödenecek en düşük emekli aylığı 3.500 TL’ye yükseltilmiş oldu.
Konya'da 693 bin TL'den başlayan fiyatlarla ve 8 taksitle satılık imarlı arsa fırsatı!