16 / 05 / 2024

Mimar İrem Çağıl, doğa için yayınevi açtı!

Mimar İrem Çağıl, doğa için yayınevi açtı!

İrem Çağıl, Milano'da mimarlık okudu, grafik tasarım masterı yaptı. İstanbul'da çalışırken her şeyi bırakıp, bisikletle Barcelona'ya kadar gitti. 30 yaşında da çevre temalı kitaplar yayımlayan Sinek Sekiz'i kurdu ve ödül bile kazandı



Bir yılda beş kitap yayımlayan Sinek Sekiz Yayınları'nı, diğer yayınevlerinden ayıran önemli bir özelliği var. Bu yayınevi, sadece doğa ve ekoloji temalı kitaplar yayımlıyor. Yayınevinin genç kurucusu İrem Çağıl, Ankaralı. Bilkent'te iç mimarlık, Milano'da mimarlık üzerine lisans eğitimleri almış. 


Yine İtalya'da grafik tasarım masterı yapmış. İtalya'da eğitimle geçen bunca yılın ardından, 2006'da İstanbul'a dönüp, bir süre mimarlık-tasarım ofislerinde çalışmış. Fakat iş ortamında mutlu olamayınca, bir süre de üniversitede çalışmayı denemiş. Bu da tatmin etmeyince, hayatta yapmak istediklerini anlamak için 2008'de İstanbul'dan Barcelona'ya bisikletle gitmiş. O geziyi "Rahatlatıcıydı. Zihnim açıldı. Neşelendim, güçlendim ve içim özgürlük hissiyle doldu," sözleriyle anlatan Çağıl, o sürede karar verir Sinek Sekiz'i kurmaya: "Pedal çevirerek 4 bin kilometre yol gitmek, gidilmez denilen asfaltlarda ara yollar bularak kendi yolunu çizerek ilerlemek, az konuşmak, açık havada hareket etmek, iyi yemeğin vücuda verdiğini görmek, insanların çizdiği sınırları geçerken doğanın sınır tanımazlığını düşünmek, bisiklet üzerinde giderken dünyaya bakmak; gökyüzüne, tarlalara bakıp mutlu olmak, medeniyete yaklaştıkça tüm bunların nasıl kontrol altına alınmaya çalışıldığını görmek, insanlığın haline üzülmek, insana öz bir şeyler öğretiyor. Bu özle ilgili söylecek şeyleri olan kitapları yayımlamak istedim." Peki, genç bir yayıncıyı ne gibi zorluklar bekliyor? Çağıl, "Dünyanın her yerinde genç olmanın avantajları var. Yayıncılık kitaplar yayımlamaksa, hayatı keşfetmekle ilgili heyecanları durulmamış gençler, hangi kitaplara ihtiyaç olduğunu hissetmek konusunda daha iyi olabilirler," diyor. Çağıl, doğa temalı kitaplara ilginin arttığını, çünkü herkesin dünyanın nereye gittiğini bilmek istediğini söylüyor: "Ekosistem, tüm canlıların sadece bir parçasını oluşturduğu dev bir ağ. Uzun bir süre yerimizi bilerek, doğayla birlikte var olduğumuzun bilinciyle yaşamış, üretmiş ve yerimizi yeni nesillere bırakmışız. Artık döngü bozuldu. Kadim doğruların yerini herkesin kendi çıkarına göre şekillendirdiği, kavramlar aldı. Yayın listemizdeki eserleri, bunu anlatan, ama bir yandan da her şeyin bitmediğini, bozulanları onarabileceğimize dair umut ve bilgi veren kitaplardan seçiyorum."


EN YARATICI GENÇ YAYINCI

"Geçen kasım ayında bir arkadaşım, 'Genç yayıncı yarışması düzenleniyormuş, bir bak, seni arıyorlar,' diye bir link gönderdi. British Council ile Türk Yayıncılar Birliği'nin ortak düzenlediği yarışmaya katıldım, ilk elemeyi geçtim, mühim bir jürinin karşısına çıktım. Akşamına açıkladılar, seçilmişim. Ödül şu anda rafımda duruyor, ama asıl ödül Londra Kitap Fuarı zamanı İngiltere'ye yayıncılıkla ilgili bir geziye katılmaktı."


KİTAPLARI NASIL SEÇİYOR?

"Sürdürülebilir Yaşam Kitapları adını verdiğimiz yayın listesini çevre ve ekoloji literatüründe temel bir yeri olan, ama Türkçeye çevrilmemiş kitaplara ayırdık. Bir yılda Ekoloji Cep Rehberi, Permakültüre Giriş, Slow Food Devrimi, İyilerin Yanında ve Ekoköyler'i yayımladık. Önümüzdeki eylül ayından itibaren ise Şehir Yaşamı için Sürdürülebilirlik Rehberi, Tohum ve Gıdanın Geleceği için Manifestolar ve Petrol Değil Toprak raflardaki yerini alacak.


Figen Yanık / SABAH


Geri Dön