27 / 04 / 2024

Mimar Mehpare Evrenol: 2014’e akılcı projeler damgasını vuracak!

Mimar Mehpare Evrenol: 2014’e akılcı projeler damgasını vuracak!

Son yıllarda artan arzla birlikte farlı olmak adına çevresiyle uyumsuz birçok proje çıktığına dikkat çeken Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, 2014’e daha akılcı, sükûnetli ve çevresiyle uyumlu binaların damga vuracağını söyledi…




Mimar Mehpare Evrenol: 2014’e akılcı projeler damgasını vuracak!


Moda Deniz Kulüp’te düzenlediği “2014’e merhaba” toplantısında bir araya geldiğimiz Mimarlar Workshop yeni adıyla Evrenol Architects Kurucusu Yüksek Mimar Mehpare Evrenel emlakkulisi,com’a 2014 beklentilerini paylaştı. 

Mimar Mehpare Evrenol: 2014’e akılcı projeler damgasını vuracak!

Son yıllarda artan arzla birlikte farklı olmak adına çevresiyle uyumsuz birçok projenin ortaya çıktığına dikkat çeken Evrenol, 2014’e daha akılcı, çevresiyle uyumlu ve sükûnetli projelerin damga vuracağını söyledi. Evrenol, “Son yıllarda artan arzla birlikte yarışmak gibi bir konu çıktı ortaya. İkonik olmaya çalışan ve bu yüzden zorlanan bir sürü proje var. 2014’ün  bir geçiş yılı olacağını düşünüyorum. Sonrasında daha akılcı, sükünetli, çevresine uyumlu projelere dönüşeceğimizi düşünüyorum. İkonik olmak adına uyumsuz bazı görsellikler beni rahatsız ediyor” şeklinde konuştu.  


Hem ümitli hem de endişeliyim

2014’ün neler getireceğini kestirmenin bu ortamda oldukça zor olduğunu belirten Evrenol, “2014’e hem ümitle hem de biraz endişeyle bakıyorum. Amaç Türkiye’yi sarsmaksa bunu inşaat sektörüne darbe vurarak yapmak daha kolay oluyor. Umarım bu yaşananları çok büyük yara almadan atlatırız” diye konuştu. 


Sallantıda bile aynı hızla devam eder

Evrenol; “2014’ün neler getireceğini kestirmek çok zor. Bunu 10 gün önce konuşsaydık 4.6 oranında artmış bir ekonomiyle, mütekabiliyet yasası ile birlikte sektör daha büyük bir ivmeyle devam edecek derdim. Şimdi inşaat sektörü ile ilgili bazı genel politik tutumlar nedeni ile endişelerimiz var. Umarım bu genel ekonomiye ve bizim işlerimize yansımaz. Çünkü ülkede konut açığı devam ediyor. Konutun fazlasını yapmıyoruz. Hala depremden ötürü dönüştürülmesi gereken bir yapımız var.  Dolayısı ile 2014’te ufak bir sallantı olsa bile ben inşaat sektörünün aynı hızla devam edeceğini düşünüyorum” ifadesinde bulundu. 


Daha temize yürümenin ümidi bana güç veriyor

Bu yaşananlardan sonra(yolsuzluk operasyonu) daha temize yürümenin kendisine güç verdiğine dikkat çeken Evrenol, biz özgün ve bize yakışan projeler geliştirmeye devam edeceğiz dedi. 


İstanbulluyu “Su” ile buluşturan kadın

“İstanbulluyu su ile buluşturan kadın” olarak lanse edilen Mehpare Evrenol’a su fikrinin nasıl doğduğunu sorduk. Su fikrinin insanın yerleşmeye başladığı zaman doğduğunun altını çizen Evrenol, “Su fikri insanlar yerleşmeye başladığı zaman doğdu. İnsan toplulukları her zaman su kenarında yerleşmeye başlamış. En büyük metropoller bile su kenarındadır. Dolayısı ile insanların beklentisinin bir yansıması. Biz suya özlem çeken insanlar için su yaşamla örtüşen bir kavram. Bundan sonraki projelerimizde de su temasını öne çıkaracağım. Su insana huzur veriyor. Bu trend büyür, küçülür şekil değiştirir ama çevre müsait ettiği sürece su muhakkak projelerde yer alacaktır. İnsanlar başka hevesler peşindeler. Metropol insanı yoğun günün sonunda gelip havuzunda yüzmek istiyor. Dinlenmek istiyor” şeklinde konuştu. 


Buçuklu odanın sırrı

Su temasından sonra Mehpare Evrenol’un konut sektörüne kattığı bir diğer yenilik ise “Buçuklu oda”. Son yıllarda trend olan buçuklu odaları anneannesinden esinlenerek tasarladığını açıklayan Evrenol, “Anneannemin sandık odası vardı. Çocukluğumda bunun ne kadar çok kullanışlı olduğunu gördüm. Daha sonraki evlerimde bunun olmamasına üzüldüm. Buçuklu oda evi derleyip toparlayan müthiş bir öğedir. Bundan dolayı projelerimde yer veriyorum vermeye de devam edeceğim”diye konuştu. 


Göz yaşartan sebep

Mehpare Evrenol’a 40 yıllık Mimarlar Workshop markasını neden Evrenol Architects olarak değiştirdiklerini de sorduk. Evrenol gözleri dolarak sorumuzu şöyle yanıtladı, “40 yıl önce eşim Alp’in başlattığı Mimarlar Workshop büyüdü, zenginleşti. Ama artık Alp bedenen yanımızda yok. Eşimin adını artık ofisimizde görmek istedik. Onun bıraktığı yerde bizler varız ama onun da ismi olsun istedik. Onun için Evrenol ismini öne çıkarmak istedik. Bir nedeni de yurtdışına açılmayı planlıyoruz evrensel olmak adına da bu ismi aldı. Projelerimize özgün, şehrin bir parçası olarak devam edecek. 2014’ü yeni ismimizle eski kimliğimizle ve daha güçlü olarak karşılamak istiyoruz” dedi. 




Geri Dön