23 / 12 / 2024

Mimar Sinan Camii, 36 bin 758 metrekare üstüne inşa edildi!

Mimar Sinan Camii, 36 bin 758 metrekare üstüne inşa edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ataşehir Mimar Sinan Cami’nin Osmanlı Türk mimari uslûbuna göre tasarlandığını ifade etti.



Bayraktar, “Mimar Sinan Camii, 36 bin 758 metrekare toplam inşaat alanıyla 10 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği bir mabettir”dedi.


Mimar Sinan Camii, Ramazan’ın ilk günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir törenle  açılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuyla  ilgili yaptığı açıklamada, Ataşehir’de inşa edilen Mimar Sinan Camii’nin Osmanlı ve Türk mimari uslûbuna göre tasarlandığını, gelenekle teknolojiyi bütünleştirdiğini söyleyerek, “Bugünün inşaat teknolojisi ile Osmanlı uslûbunu meczeden bir yapıdır” dedi.  Ataşehir’in İstanbul’un yeni  yükselen hayat ve finans merkezi olduğuna değinen  Erdoğan  Bayraktar, “Ataşehir’de vatandaşların hizmetine sunulacak olan Mimar Sinan Camii, 36 bin 758 metrekare toplam inşaat alanıyla 10 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği bir mabettir “ diyerek konuşmasına devam etti.


CAMİDE KONFERANS SALONU,  EĞİTİM ODALARI VE SATIŞ BİRİMLERİ VAR


Erdoğan Bayraktar, ibadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri ve bay-bayan tuvaletler, abdesthaneler ve yaklaşık 270 araç kapasiteli iki katlı otopark bulunduğunu ifade etti. Bayraktar, caminin yanında yer alan 46 bin metrekarelik parkla da camiyi uyumlu hale getirdiklerini söyledi.


 İŞTE ATAŞEHİR MİMAR SİNAN CAMİİ


Mimar Sinan Camii tasarımında ‘İslâm Cami Mimarîsi’ tarzında  devam eden gelenek zinciri içinde, Osmanlı Mimarisi takip edilerek inşa edidi. Tasarımda, gelenekten kopmadan teknolojiyi  kullanarak, merkezî plan fikrinin devamı olması hedeflendi. Geleneksel mimarî unsurlara bağlı kalınarak, taklide düşülmeden,  bir eser ortaya koymaya çalışılan caminin tasarım ve ölçülendirmede metrik sistem değil, eski mimarî ölçü birimimiz olan arşın kullanıldı. Ataşehir Mimar Sinan Camii, altıgen şemalı, merkezî kubbe etrafında altı yarım kubbeli yapıldı.


Cami' ye ait klasik elemanların betonarme kalıplarını yaparken, eğrisel ahşap kalıp sistemi ile birlikte yeni teknolojik sistemlerden (özel çelik ve hidrolik kayar kalıp sistemleri vb.) yararlanıldı. Cami taşıyıcı konstrüksiyonun tamamı (sütunlar, kirişler, kemerler, kubbeler vb.) betonarme karkas olarak inşaa edildi. Caminin her noktasında üslûp bütünlüğüne özen gösterildi


72 METRE  YÜKSEKLİĞİNDE ÜÇ  ŞEREFELİ DÖRT ADET MİNARE


Caminin ana kubbe yüksekliği 42, çapı 27 metre olarak inşa edildi. Camide 72 metre yüksekliğinde üç şerefeli dört adet minare bulunmakta. Caminin çevre yolu cephesindeki silüetinin bozulmaması için geoduvar teknolojisiyle istinat duvarları inşa edildi. Caminin yaklaşık 6 bin 500 m2 alana sahip dış avlusu bulunuyor.


İbadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri, bay-bayan tuvaletleri, abdesthaneler ve yaklaşık 270 araç kapasiteli 2 katlı otopark ve bu otopark katlarından cami katına çıkan dört adet 15 kişilik asansör yer almaktadır.


46 BİN METREKARELİK PARK


Mimar Sinan Camii’nin hemen yanında yer alan Mimar Sinan Parkı 46 bin m2’lik geniş bir alanda yer alıyor. Parkta 2 büyük süs havuzu, pergola alanları ve fitness aletleri de bulunuyor.  Mimar Sinan Parkı  ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatacak sosyal tesislere sahip.  Doğal taşlarla bezenmiş, küçük şelaler, süs havuzları, ahşap köprülerle birbirine bağlanmış yollarıolan , 650 metrakare alanda toplam üç adet çocuk oyun alanı bulunan özel bir komplekstir.


MİMAR SİNAN’IN HAYATI


 Kayseri’nin Ağırnas Köyü’nde doğan Mimar Sinan Devşirme olarak Kayseri’den alınıp 1512’de İstanbul’a getirildi.  Yeniçeri Acemi Oğlanlar Ocağı’na girdi. Köyünde, kulübeler, ahırlar, su yolları yaparak deneyim kazanmış olduğundan Acemi Oğlanlar zanaat öğretmenleri kuralına uyarak, çağın iyi mimarları yanında çalıştı.


Yapıtlarında, güzellik ve işlev kavramlarını birleştirerek, mühendislik tekniğinin yaratıcılığını, sanatçı beğenisiyle birleştirip özgün yapılar ortaya koydu. Özellikle, yaptığı binalarda genişlik duygusu yaratmak amacıyla kare, altıgen ve sekizgen planlar kullandı. Kubbeyi taşıyan payelerin ince görünmesi sağlamak üzere hücre ve panolar kullandı.


İstanbul’daki ilk yapıtı da Şehzade Camisi’dir. 1557’de tamamladığı Süleymaniye Camisi, Mimar Sinan’ın baş yapıtı olarak ün kazandı.  Ustalık eseri olarak gördüğü Edirne’deki Selimiye Camii’sini 85 yaşında bitirdi. 1588'de İstanbul'da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin yanında kendi yaptığı sade türbeye defnedildi.


 


Geri Dön