02 / 05 / 2024

Mimar Sinan doğum yeri Ağırnas'ta anıldı!

Mimar Sinan doğum yeri Ağırnas'ta anıldı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül' ün himayelerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Mimar Sinan'ı Anma Etkinliklerinin ikinci gününde Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas' ta bir tören düzenlendi...




Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Mimar Sinan'ı Anma Etkinliklerinin ikinci gününde Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas'ta bir tören düzenlendi.


Mimar Sinan Anma Etkinlikleri çerçevesinde Ağırnas'ta yapılan törene çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Kayseri Sinan Araştırmaları Komisyonu Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Serdar Altuntuğ, öncelikle komisyon hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mimar Sinan araştırmalarını himayesine almasından sonra Valilik önderliğinde bir komisyon oluşturulduğunu ifade eden Altuntuğ, Ağırnas ve Mimar Sinan ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ve Ağırnas'ta 31 tescilli yapıdan 15'inin projelerini tamamladıklarını söyledi. Altuntuğ, önümüzdeki yıl Kayseri'deki dört üniversitenin de katılımıyla uluslararası bir etkinlik düzenlemeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.


Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Savruk da, Mimar Sinan'ın dahi sanatkar olduğunu belirterek dünyanın dört bir yanında eşsiz eserler bıraktığını dile getirdi. Sinan'ın yurt içi ve yurt dışında çeşitli etkinliklerle anılarak farklı kültürlere tanıtılmasının amaçlandığını ifade eden Savruk, dünyanın takdir ettiği birçok esere imza atan Mimar Sinan'ın, şehircilikle de uğraştığını ve İstanbul'un kaldırımlarının yapımı ile ilgili çalıştığını söyledi. Mehmet Savruk, "Mimar Sinan'ın eserleri sadece Osmanlı mimarisinin değil, dünya mimarisinin en önemli mirasları arasındadır" diye konuştu.


Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise 30 Mart'tan itibaren Ağırnas'ın Melikgazi Belediyesi sınırları içine dahil olduğunu hatırlattı ve bundan sonraki süreçte Ağırnas'a yakışır hizmetler yapacaklarını söyledi. Ağırnas'ı da içine alan Koramaz bölgesinin önümüzdeki dönemde adeta restorasyon bölgesi olacağını vurgulayan Büyükkılıç, konuşmasında Mimar Sinan'ın hayatı ve eserleri üzerinde de durdu. Sinan'ın Erciyes'ten ilhamını alarak Süleymaniye, Selimiye gibi eserleri yapan bir deha olduğunu belirten Memduh Büyükkılıç, Sinan'ın geride 365 eser bıraktığını kaydetti.


Törene katılan Vali Orhan Düzgün ise Mimar Sinan'ın dünyaca tanınan eserlerinin Mimarlık Fakültelerinde okutulduğunu belirtti. Vali Orhan Düzgün, Sinan'a layık bir şekilde son yıllarda başlayan güzel yapılaşmanın devam etmesi temennisinde bulundu.


Mimar Sinan'ı anma etkinliği konuşmaların ardından 'Çocuk Gözü ile Mimar Sinan' konulu resim yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle devam etti. Yarışmada Erbosan Ortaokulu'ndan Beyza Nur Yüksel birinci, aynı okuldan Ezgi Harputluoğlu ikinci, Ağırnas Osman Yücel Ortaokulu'ndan Sinem Tuval ise üçüncü oldu. Resim yarışmasındaki resimler Ağırnas Kültür Merkezi'nde sergilendi. Törene katılanlar ayrıca Mimar Sinan'ın evini gezdiler.


SERGİ VE DEFİLE


Öğleden sonra da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi'nde bir dizi etkinlik düzenlendi. Önce Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin çalışmalarından oluşan bir sergi açıldı, ardından da "Sinan Motifleri" defilesi gerçekleştirildi. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Sencer Erkman tarafından "Osmanlı Mimarisinde Sinan Çağı" konulu bir konferans verildi.


Öte yandan, Kayseri TED Koleji Konferans Salonun'da da 'Sinan'dan Bugüne Kültürel Temsiliyet Ortamı Olarak Mimarlık: Mimarlıkta Kimlik Kavramının Sınırları' konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Celal Abdi Güzer katıldı.



Kayseri News


Geri Dön