23 / 11 / 2024
fuzul

Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan'a nasıl hitap etti?

Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan'a nasıl hitap etti?

Başbakan Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği Ataşehir Mimar Sinan Camii'nin dış duvarına Erdoğan'ın Mimar Sinan'a 'Büyük Usta' diye ithaf ettiği cümlelerden oluşan bir levha yerleştirildi. İşte Erdoğan'ın Mimar Sinan için yazdıkları...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Batı Ataşehir Camisi ve Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından Ataşehir’de inşa ettirilen Mimar Sinan Camisi’nin açılışında şöyle konuştu:


‘Bizim görevimiz’

”Avrupa yakasında bir Süleymaniye var, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki ilk eseri Şehzadebaşı Camisi var. Bir diğer tarafta Sultanahmet ve Fatih camileri var. Fakat bu yakada böyle bir cuma camisi, bir selatin cami mevcut değildi. Arzu ettik ki, bu yakada da birkaç tane selatin cami, cuma camisi olması lazım. Bu kararı verdik. Tabii Ataşehir gelişiyor, gelişti, bu noktalara geldi. Bu noktada da Ataşehir Belediye başkanımıza gösterdiği kolaylık sebebiyle teşekkür ediyorum. Zira bir olmaya, birlikte olmaya, birlikte Türkiye’yi ve İstanbul’u inşaya mecburuz. Mimar Sinan adına ona adeta torunları olarak böyle bir eseri inşa etmek şüphesiz ki bizlerin göreviydi. Onun hatırasına yönelik böyle bir eser, ülkemizde ne yazık ki olmadı, ilk defa oluyor.


‘Dışlayamayız’

Ya Rab, camilerimizi cemaatsiz, Kur’ansız, minarelerimizi ezansız bırakma. Biz, İstiklal Marşımızda olduğu gibi, ’Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli/Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli’ diyerek, bu günlere geldik. Birbirimizi sevmek, imanımızın gereğidir. Onun için birbirimizi sevmeye mecburuz. Birbirimizi dışlayamayız, ötekileştiremeyiz. Dayanışma, birlik içinde olacağız ve Türkiye çok daha farklı olacak. Allah’tan bizi bayrama da birlik, beraberlik içinde kavuşturmasını diliyorum.”


Mimar Sinan Camii’nin dış duvarında, Başbakan Erdoğan’ın, Mimar Sinan’ın ruhuna ithafen sözlerinin yer aldığı bir levha bulunuyor. ”Temmuz 2012/Ramazan 1433” tarihini taşıyan yazıda, Başbakan Erdoğan’ın sözleri yer alıyor.


Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan a nasıl hitap etti?


Klasik ve yenilikçi


Mimar Sinan anısına inşa edilen cami, gelenekten geleceğe uzanan, klasik Türk mimari üslubunu bugünün inşaat teknolojisiyle birleştiren bir yapı olarak tasarlandı. 42 metre kubbe yüksekliğine, 27 metre ana kubbe çapına sahip ve 72 metre yüksekliğinde 3 şerefeli 4 minaresi bulunan Mimar Sinan Camisi, klasik Osmanlı-Türk mimari üslubu ekseninde yenilikçi bir mimari anlayış içerisinde şekillendi. Yaklaşık 40 milyon liraya mal olan caminin yapımında 500’e yakın işçi ve usta görev aldı. Cami, 10 bin kişilik cemaati ağırlama kapasitesine sahip bulunuyor. Mimar Sinan Camisi, ibadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri, abdesthaneler ve yaklaşık 270 araç kapasiteli 2 katlı otoparkı ve cami katına çıkan dört adet 15 kişilik asansöre sahip bulunuyor.


En büyük camiler


Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, Cuma ve Selatin camileri arasındaki farkı şöyle açıkladı:


“Cuma camiler cuma namazlarının kılındığı şehrin en büyük camileridir. Diğer camilere mescit adı verilir fakat buralarda da cuma namazı kılınabilir. Selatin camiler ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır. Selatin sultan demektir. Selatin camilerin bir özelliğide birden fazla minarelerinin olmasıdır. Buralarda da cuma namazı kılınabilir.”


Selatin camileri


Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere deniliyor. Saray geleneğinde selatin camilerinin yaptırılabilmesi için birtakım koşullar bulunuyordu. Öncelikle bir padişahın selatin camii yaptırması için önemli bir askeri zafer kazanması ve bu zaferle birlikte önemli bir savaş ganimeti ele geçirmesi gerekirdi. Selatin camilerinin yapımına devlet kasasından takviye olmaz, yalnızca padişahın kişisel serveti kullanılırdı. Önceleri sefere gitmeyen ve ganimet kazanmayan padişahlar selatin camii inşa ettirmezlerdi. Ancak bu gelenek, I. Ahmet’in Sultanahmet Camii’ni inşa ettirmesiyle bozuldu ve ganimet kazanma geleneği 18. yüzyılda tümüyle terk edildi.


Cuma camileri


Şehrin en merkezi yerindeki geniş olan, cuma namazlarının kılındığı camilere deniliyor. Cuma namazı İslam dininde cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan bir namaz. Cuma namazı şehirde kılınabildiği gibi izin ve berat verilen köylerde de kılınabilir. Cuma camilerin okunan ezanı duyan her şahsın oraya gelebilmesi için merkezi yerde olması ve bu camilerde cuma namazı kılınması için imamdan başka en az üç kişi  bulunması gerekir.

Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan a nasıl hitap etti?

AA

 


Geri Dön