22 / 11 / 2024
fuzul

Mimar Sinan Üniversitesi Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayımlandı!

Mimar Sinan Üniversitesi Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayımlandı!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların çalışma şekline ilişkin yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayımlandı...




YÖNETMELİK


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden:


MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ KENTSEL TASARIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM


Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


Amaç


MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine bağlı olarak kurulan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, organların görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.


Kapsam


MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.


Dayanak


MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine ve 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar


MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;


a) Merkez: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezini,


b) Merkez Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,


c) Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,


ç) Merkez Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,


d) Rektör: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörünü,


e) Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini,


ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM


Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları


Merkezin amaçları


MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:


a) Bilgi toplumuna geçiş sürecinde kentsel tasarım ve kentsel mekân alanında, yaşam kalitesinin yeniden üretilmesinde; geleneksel yapı, yaratıcı yenilikler, bilgi ekonomileri ve kültürel ortamla ilişkili çalışmalar yapmak, sürdürülebilir gelişmeyi desteklemek, mimarlık ve kent disiplinini kentsel tasarım ile buluşturacak rehberler, araçlar ve çözüm önerileri sunmak.


b) Kültürel ve bilimsel kurumlara, organizasyonlara, yaratıcı girişimlere ve benzeri etkinliklere destek oluşturmak; kentsel tasarım alanında, yaratıcılık ve kültür politikaları konusunda ilgi ortamını kurmak, uluslararası ölçekte ise benzer ağların içinde yer alarak gelişmek, kentlileri bu konuda bilinçlendirmek, katılımı ve yeniliklerin gelişimini desteklemek.


c) Araştırma ve uygulamaya dönük çok disiplinli yaklaşımları desteklemek amacıyla kentsel tasarım alanında ve kentsel mekânlarda araştırmalar yapmak, projeler üretmek, bu kapsamda uluslararası bir laboratuvar ortamı oluşturarak, sürdürülebilir gelişmeyi yaygınlaştırmak.


Faaliyet alanları


MADDE 6 – (1) Merkez amaçları doğrultusunda aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:


a) Kentsel tasarım alanında kentsel, kırsal, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte araştırmalar yapmak, projeler gerçekleştirerek uygulamak.


b) Farklı uzmanlık alanlarından tasarımcı ve araştırmacıları bir araya getirerek, tasarım ve üretim bağlamında konu ile ilgili yerel kimlik ve yerel ekonomileri destekleyecek araştırma projeleri, atölye çalışmaları ile benzeri etkinlikleri gerçekleştirmek, söz konusu çalışmaların sonuçlarını inceleyerek, bilimsel değerlendirmelerde bulunmak.


c) Yerelin deneyimlerinden hareketle yenilikçi araçları ve deneysel projeleri geliştirme fırsatı sağlamak.


ç) Merkezin bağlı bulunduğu kurum başta bulunmak üzere ilgili sektörler içinde yer almak, eğitim alanı ve meslek alanları dışındaki aktörler arası ilişkiyi kurmak, kentsel tasarıma ilişkin bilgi, yaratıcılık, kültür, politika ve süreç yönetimi konularını paylaşmak.


d) Yenilikçi stratejiler çerçevesinde yaratıcılığı ekonomik gelişmeye dönük tasarım ile ilişkilendirerek, farklı sektörler, kurum ve kuruluşlar arasında ilişkileri geliştirmek, desteklemek ve teşvik etmek.


e) Kentsel tasarımda yenilikçiliği destekleyecek yaratıcı gücünün yetiştirilmesi için, kentsel mekân ve kentin sosyal yapısı ile ilişkileri geliştirerek konuya ilişkin farkındalığı artırmak.


f) Kentsel tasarım adına kamusal bilinci yükseltmek, düzenlenecek katılım toplantıları ile kentler ve temsilciler arasında bilgi aktarımını sağlayacak tartışma platformları oluşturmak.


g) Yenilikçi fikirler, araçlar, politikalar ve yaratıcılık alanlarında kendi bölgelerini öne çıkartacak vizyonların geliştirilmesine ihtiyaç duyan yerel yönetimlere uygun eğitim programları ve proje ortaklıkları sağlamak, ilgili çalışma alanlarında danışmanlık yapmak.


ğ) Kentsel tasarım alanında gelişmek isteyen öğrencileri konuyla ilgili uzmanlaşmış aktörlerle karşılaştırarak, yeni işbirlikleri oluşumu için fırsatlar yaratmak.


h) Araştırma, inceleme ve uygulamaların sonuç ürünlerini arşivlemek ve her araştırmacının yararlanabileceği bir sisteme bağlamak.


ı) Yazılı, görsel ve elektronik ortamlar aracı ile Merkezin çalışmalarını tanıtan ve destekleyen her türlü yayını yapmak.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri


Merkezin yönetim organları


MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:


a) Merkez Müdürü


b) Merkez Yönetim Kurulu


c) Merkez Danışma Kurulu


Merkez Müdürü ve Merkez Müdür Yardımcısı


MADDE 8 – (1) Merkez Müdürü, Üniversitede görev yapan ve Merkezin faaliyet alanları kapsamına giren konularda çalışmaları olan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından en çok üç yıllık süre için görevlendirilir. Süresi sona eren Merkez Müdürü tekrar görevlendirilebilir. Merkez Müdürünün altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer.


(2) Merkez Müdürünün önerisi üzerine Rektör tarafından Merkez Müdürüne çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin çalışma alanı ile ilgili konularda Üniversitede tam zamanlı görev yapan öğretim üyeleri arasından en fazla iki kişi Merkez Müdür Yardımcısı olarak üç yıl için görevlendirilir. Merkez Müdürünün görevi sona erdiğinde Yardımcılarının da görevi sona erer.


Merkez Müdürünün görevleri


MADDE 9 – (1) Merkez Müdürünün görevleri şunlardır:


a) Merkezi temsil etmek.


b) Merkezin çalışma ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak ve uygulamak.


c) Merkezin uzun dönemli bilimsel, teknik ve idarî hedeflerine yönelik programları hazırlamak ve Merkez Yönetim Kurulunun görüş ve onayına sunmak.


ç) Merkezi idarî ve bilimsel toplantılarda temsil etmek.


d) Merkezin yönetim, eğitim, seminer ve diğer çalışmalarının düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak, genel gözetim ve denetim görevini yürütmek.


e) Merkez Yönetim Kurulunun kararlarını uygulamak.


f) Merkez Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantının gündemini hazırlamak ve toplantılara başkanlık etmek.


g) Merkez Yönetim Kurulunun görüşlerini de alarak, Merkez çalışmaları için gereken görevlendirmeler ile personel ve görev değişikliklerini Rektörün onayına sunmak.


ğ) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve akademik birimlerden gelecek öneriler doğrultusunda bir sonraki döneme ait çalışma programını hazırlamak ve takvim yılının bitiminden itibaren bir ay içerisinde, Merkez Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak ve programın yürütülmesini sağlamak.


(2) Merkez Müdürü; Merkezin araştırma, uygulama ve yayın faaliyetlerinin planlanan şekilde düzenli olarak yürütülmesinden, Merkezin geliştirilmesinden, yapılan bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapılmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.


Merkez Yönetim Kurulu


MADDE 10 – (1) Merkez Yönetim Kurulu; Merkez Müdürü, Merkez Müdür Yardımcıları ve Üniversiteye bağlı temel ve uygulamalı bilimler alanında faaliyet gösteren birimlerde görevli öğretim elemanları arasından Merkez Müdürünün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek üç üye olmak üzere toplam altı üyeden oluşur.


(2) Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.


(3) Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Müdürünün çağrısı üzerine yılda en az iki defa toplanır. Merkez Müdürü gerekli gördüğü durumlarda Merkez Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir.


(4) Merkez Yönetim Kurulu toplantılarında alınan kararlar ve tavsiyeleri içeren rapor, Rektörün onayına ve birim başkanlıklarının bilgisine sunulur.


Merkez Yönetim Kurulunun görevleri


MADDE 11 – (1) Merkez Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:


a) Uzun dönemli bilimsel hedefleri belirlemek, idarî yapılanma ile ilgili planlamaları yapmak, Merkezin karşılaşacağı teknik ve idarî sorunlara çözüm üretmek, araştırmacılardan gelecek önerileri değerlendirmek, geliştirmek, gerekli görülen düzenlemeleri uygulamaya koymak.


b) Merkez Müdürünün hazırladığı yıllık faaliyet raporunu ve çalışma programını görüşüp karara bağlamak.


c) Rektörlükçe onaylanan faaliyet raporunu akademik birimlere aktarmak.


ç) Araştırmacılar, bilimsel yayınlar ve diğer çalışma alanlarına yardımcı nitelikte kararlar almak, sanayi kuruluşları ile ortak olarak gerçekleştirilecek araştırma-geliştirme (AR-GE) projelerinin yürütülmesi için gerekli protokolleri hazırlamak ve bu protokollerin yürütülmesini denetlemek.


d) Merkezin ve Üniversitenin araştırma projelerini yürütecek bölüm veya birimler ile projeleri destekleyenler arasındaki koordinasyonu sağlamak.


Merkez Danışma Kurulu ve görevleri


MADDE 12 – (1) Merkez Danışma Kurulu; bilimsel araştırma ve uygulamalarla doğrudan ilgisi olan Üniversite öğretim elemanları ve Merkezin faaliyetleri ile ilgili önemli çalışmalar yapmış bilim adamları, araştırmacılar ve sanatçılar arasından Merkez Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen üyelerden oluşur. Merkez Müdürü Merkez Danışma Kurulunun başkanıdır. Merkez Danışma Kurulunun üye sayısı on beşten fazla olamaz.


(2) Merkez Danışma Kurulu, başkanın daveti üzerine yılda en az bir kere toplanarak Merkezin çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler yapar ve Yönetim Kuruluna önerilerde bulunur.


Toplantı ve karar yeter sayısı


MADDE 13 – (1) Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Danışma Kurulu üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verir.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM


Çeşitli ve Son Hükümler


Personel ihtiyacı


MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, idarî ve teknik personel ihtiyacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesine göre Merkez Müdürünün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.


Ekipman ve demirbaşlar


MADDE 15 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.


Yürürlük


MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Yürütme


MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü yürütür.


Geri Dön