23 / 12 / 2024

Mimarlar 7-8 Ekim'de Arkimeet'te buluştu!

Mimarlar 7-8 Ekim'de Arkimeet'te buluştu!

7-B Ekim tarihlerinde Haliç Kongre merkezinde gerçekleştirilen Arkimeet bu yıl mimarlık dünyasının duayenlerini "Mimarlar İstanbul'da Buluşuyor" sloganıyla bir araya getirdi. Arkimeet, bu kez 7-8 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı.



Arkitera tarafından düzenlenen ve her yıl mimarların buluştuğu Tükiye'deki en büyük platform olarak hayata geçirilen Arkimeet, bu kez 7-8 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. Mimarlık dünyasının uluslararası isimlerinin de konuşmacı olarak davet edildiği etkinlikte, Türkiye gündemindeki önemli konular ve projeler yapılan konferans ve oturumlarla ele alındı. Etkinlik kapsamında düzenlenen ödül programlarıyla fiziksel çevrenin niteliğinin iyileştirilmesine katkı sağlayan kişi ve kurumlar da onurlandırıldı. 


Arkimeet 2013'ün "Mimarlar İstanbul'da Buluşuyor" konferans serisinde yer alan en ilgi çekici iki isim, ]osep Luis Mateo ve Manuelle Gautrand'dı. ETH Zürih'te mimarlık kürsüsünde profesör ve MateArquitectura'mn kurucusu olan Josep Llois Mateo konuşmasında doğa, kent ve mimarlık olgularının kendi mimari üretimi üzerindeki etkilerinden söz ederken; Manuelle Gautrand ise yenilikçi mimari konusunda yaptıkları işlerden örnekler sergiledi. Kentlerin geleceği ve yaratıcı bir şekilde yeniden keşfi için uluslararası bir otorite olan Charles Landry, Arkimeet'in özel konuklarından bir diğeriydi. 


Sürdürülebilir Tasarımlar Konferansı ise Duygu Erten'in moderatörlüğünde, Selçuk Avcı, Engin Ayaz ve Chip DeGrace'nin katılımıyla gerçekleşti. "İngiltere'nin En İyi 50 Genç Mimarlık Ofisi Rehberi"nde yer alan Avcı Mimarlık'ın kurucusu Selçuk Avcı, sürdürülebilirlik kavramının geçmişten bugüne hikâyesini anlatırken mimarların ve mühendislerin karbon salınımının % 40'ından sorumlu olduklarını ve modern mimarinin yanlış tasarımlarla çok farklı boyutlara ulaştığım söyledi. 


Arkimeet izleyicilerinin en çok ilgi gösterdiği etkinliklerden biri olan Pecha Kucha Night, Yaşar Adanalı, Ali Taptık, Ertuğ Uçar, Koray Çalışkan, Ömer Selçuk Baz ve Arman Akdoğan'ın sunumlarıyla gerçekleşti. Pecha Kucha oturumunun kapanış konuşmasını ise İstanbul milletvekili, gazeteci-yazar Şafak Pavey yaptı. "İstanbul'un bir çiviye bile dermanı kalmadı" diyen Pavey, İstanbul'a yapılan tüm müdahaleleri ağır yaralı birinin defalarca bıçaklanmasına benzetti. 


Arkimeet'in ikinci ve son gününe ise, son yılların en çok ses getiren projelerinden Zorlu Center damgasını vurdu. Katılımcılar, Arkimeet kapsamında gelenekselleşmesi hedeflenen oturumlardan biri olan 'Zaman Tüneli'nde mercek altına alınan Zorlu Center projesini, mimarı Emre Arolat'tan dinleme fırsatı buldu. 


"Bir projenin, özellikle de süreklilik taşıyacak bir etkinlik projesinin ilkini yapmak -yapmayanların bilemeyeceği kadar- zor bir iş. Aynı anda dikkat edilmesi gereken çok sayıda kriter var, kurguladığınız strateji bir anda çökebiliyor. 


Bu zor durum içinden de bakacak olursak kesinlikle Arkimeet'in oldukça başarılı geçtiğini düşünüyorum" diyen Arkitera Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz, etkinlikte en fazla ilginin Arkimeet Zaman Tüneli'ne gösterildiğini söyleyerek, bunun nedenlerini şu şekilde açıkladı: "Zaman Tüneli projesi zaten ilginç; inceleyeceğimiz yapılar zaten her zaman büyük ölçekli yatırım projeleri olacak. Bunun üzerine açılışı tam da bugünlerde yapılan ve gündemde oldukça önemli yer bulan Zorlu ARCHfTECTS MEETIN İSTANBUL ARKI Center projesinin bu yılki yapı olması sanıyorum ilgiyi yüksek tuttu." Arhitera Ödülleri Arkitera tarafından Türkiye'deki mimarlık ortamını teşvik etmek amacıyla verilen Arkitera İşveren Ödülü, Genç Mimar Ödülü ve RAF Yapı Malzemesi Ödülü Arkimeet kapsamında düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. 


İTÜ Mardint ve PAB Mimarlık tarafından tasarlanan Namık Kemal Üniversitesi Ortak Derslikler ve Merkezi Laboratuvarlar Binası Projesi kamu dalında Arkitera İşveren Ödülü'nü alan ilk üniversite yapısı oldu. ArkiParc Gayrimenkul Ödülü Tekfen Bomonti Apartmanı projesi ile DB Mimarlık'a verilirken, Seçici Kurul Teşvik ödüllen ise 2P Evleri ile Bürgehan ve Burçin Postalcıoğlu'na ve İglo Mimarlık tasarımı Logipark Lojistik Tesisleri ile Access Turkey Capital Group'a verildi. Arkitera Genç Mimar Ödülü'ne ise bu sene ulusal ve uluslararası başarılara sahip bir mimar olan Arman Akdoğan layık görüldü. 


Radikal


Geri Dön