02 / 05 / 2024

Mimarlar Melih Gökçek’e suç duyurusunda mı bulundu?

Mimarlar Melih Gökçek’e suç duyurusunda mı bulundu?

Mimarlar Melih Gökçek’e nefret suçu işlemekten suç duyurusunda bulundu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Hıdırlıktepe kentsel dönüşüme ilişkin açıklaması Mimarların tepkisine neden oldu.



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 2016’ya kadar yaptıkları projeleri ve yapacakları projeleri Başbakanın katıldığı ve televizyonlardan canlı verilen programda, Hıdırlıktepe kentsel dönüşüme ilişkin, muhafazakâr aileler için ikişer katlı villa tipi konutlar yapılacağını açıklaması Mimarların tepkisine neden oldu.


TMMOB Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Bu kentsel planlama üzerinden işlenen nefret suçudur, Melih Gökçek hakkında, nefret ve ayrımcılık suçu işlemekten suç duyurusunda bulunduk” dedi.


GÖKÇEK’İN YÖNETME EHLİYETİ SORGULANMALI


Candan şöyle devam etti; “Kent insanların bir arada yaşamalarını sağlayan ortamdır. İnsanları din dil ırk, etnik köken cinsiyet üzerinden ayrıştırma ve bunun kentsel planlamanın bir aracı haline getirilmesi kabul edilemez. Bir Belediye Başkanı’nın bunu çok önemli bir proje olarak açıklaması bu kenti yönetemeyeceğinin en önemli göstergesidir. İnsanların ibadetleri ve yaşam tarzlarını sınıflandırarak ona yönelik bir mekansal düzenleme yapmak bunu da muhafazakar aileler için yapıyoruz demek suçtur. Toplumu bölmeye çalışmak bu ülkenin milli birliğine koyulmuş bir dinamittir, ortak geleceğinin ve yaşam alanlarının kaldırılmasıdır. Biz bir yaşlı karşıdan karşıya geçemezken, onun elinden tutup geçirirken, bir çocuk düşmüşse, onu tutup kaldırırken, bir ölü varsa başsağlığı dilerken, bir düğün varken hayırlı olsun derken, sabah günaydın derken, dinine, diline, ırkına, cinsiyetine bakmayız, insanlığına bakarız. Bu tür söylemler, insanlık ve vicdan harcını çürütüyor. Aynı topraklarda, aynı mekanlarda nefes alan yaşanmışlıklarımızı ayrıştırmaya çalışan bunu da televizyon kanallarında yeni bir proje gibi sunanlar yargı önünde hesap vereceklerdir. Melih Gökçek hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 122 maddesine göre “nefret ve ayrımcılıktan” suç duyurusunda bulunduk. Artık Melih Gökçek’in Ankara’yı yönetme ehliyeti sorgulanmalıdır.”


Sözcü


Geri Dön