30 / 12 / 2024

Mimarlar, mimarsız ve plansız şehir istemiyor!

Mimarlar, mimarsız ve plansız şehir istemiyor!

Mimarlar: "Ülkenin imarına en büyük katkıyı sunan meslek grubu olarak, mimarı ve mimarlığı kent gündeminden dışlamayan, mimarsız mimarlık ve plansız şehircilik yapma eğiliminde olmayan bir yerel yönetim istiyoruz"...




Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Şimşek, 30 Mart seçimlerinden beklentilerini, "Ülkenin imarına en büyük katkıyı sunan meslek grubu olarak, mimarı ve mimarlığı kent gündeminden dışlamayan, mimarsız mimarlık ve plansız şehircilik yapma eğiliminde olmayan bir yerel yönetim istiyoruz" şeklinde özetledi. 


Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesindeki Mimarlar Odası Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Şimşek, Bursa halkına çılgın projeler değil sağlıklı yaşam alanları sunacak, ulaşım başta olmak üzere tüm altyapı çalışmalarını bilimsel temellere oturtacak, katılımcı bir yönetim istediklerini kaydetti. Şimşek şunları söyledi: "Halkın barınma ihtiyacını 'başını sokacak yer' olarak görmeyen, iyi tasarlanmış binaların ve kentlerin, kentli için lüks değil ihtiyaç olduğunu bilen, vitrin düzenlemenin ötesinde kentlerin arka sokaklarına inen bir yönetim istiyoruz. ‘Biz yaptık, oldu’ yaklaşımında olmayan, yönettiği kentin ve kullandığı paranın asıl sahibinin kentli olduğunun farkında olan bir yönetim istiyoruz. Başta kamu yapıları olmak üzere, kentin kimliğini etkileyecek nitelikteki imar uygulamalarını siyasi ilişkilerle değil mimarlık yarışmalarıyla belirlenecek projelerle gerçekleştirecek, rant değil kent odaklı düşünen bir yönetim istiyoruz."


Mesnetsiz plan değişiklikleri ile suiistimale açık bölgesel çalışmalarla siyasi yandaşlarına yeni rant alanları açmayacak, her vatandaşına eşit mesafede durabilecek bir yerel yönetim istediklerini vurgulayan Başkan Şimşek, "Engelli vatandaşlarımızın, engelsiz kentlerde özgürce yol alabildiği, araç işgali altında olmayan yaya öncelikli sokaklarda çocuklarımızın rahatça dolaşabildiği, güvenli kentsel alanları yaratacak bir yerel yönetim istiyoruz. Eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi kent dokusuyla, turizm açısından büyük önem taşıyan kentimizi çekim merkezi haline getirmek adına, imitasyon simgelere ihtiyaç duymayan, bunu sağlamak için Bursa’nın büyük potansiyelini açığa çıkaracak bir yerel yönetim istiyoruz. Yeşil Bursa adının anılarda kalmaması için, etkin bir kent planlamasının yanında, doğru bir yeşil alan planlaması da yapacak; mevcut dokuyu koruyacak ve yeni yeşil alanları kentimize kazandıracak bir yönetim istiyoruz." dedi. 


Kentsel dönüşümü, bina yıkıp daha çok bina yapmak olarak algılamayan; dönüşümün temelini halk için güvenli ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak olarak gören bir yönetim talebinde olduklarını söyleyen Şimşek, Doğanbey  TOKİ  konutlarının kötü bir örnek olduğunu açıkladı. Şimşek şöyle devam etti: "Doğanbey TOKİ, Bursa tarihinde kara leke olan bir örnek ortada duvar gibi dururken, tarihi kent merkezini korumaya ve yaşatmaya yönelik konularda akademik düzeyde çalışmalar yapan; konu kenti korumak olduğunda ‘halk böyle istiyor’ savunmasının da bir gerekçe olamayacağının farkında olan bir yönetim istiyoruz. Bu ve daha birçok şey için 30 Mart’ın, kentin akademik birikimini yadsımayan, aksine bu birikimden olabildiğince faydalanan ve sürece dâhil eden, çağdaş, demokratik ve bilimsel bir yaklaşımla tüm halkı kucaklayan, katılımcı ve şeffaf bir yerel yönetim anlayışını Bursa’ya kazandırması dileğiyle, Bursa Kamuoyunu saygıyla selamlıyoruz."


 

Bugün


Geri Dön