29 / 04 / 2024

Mimarlar Odası, Tarihi Yarımada imar planı iptali için dava açacak!

Mimarlar Odası, Tarihi Yarımada imar planı iptali için dava açacak!

Plan değişikliği ile Kapalıçarşı, Tahtakale ve Mahmutpaşa gibi tarihî semtlerin mimarisi ve sosyal dokusunun tahrip edileceğine dikkat çeken Mimarlar Odası, planın iptali için yargıya başvurmaya hazırlanıyor.



Fatih'teki hanların otele, evlerin pansiyona dönüşmesinin önünün açılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Plan değişikliği ile Kapalıçarşı, Tahtakale ve Mahmutpaşa gibi tarihî semtlerin mimarisi ve sosyal dokusunun tahrip edileceğine dikkat çeken Mimarlar Odası, planın iptali için yargıya başvurmaya hazırlanıyor.


Uzmanların itirazlarına rağmen tarihî yarımadadaki hanların otele, evlerin de pansiyona dönüştürülmesinin önünü açan imar planı değişikliği mahkemelik oluyor. Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan, tarihî yarımadadaki hanların otel ve butik otele dönüştürülmesi ile ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği şehir plancılarının olumsuz görüş bildirmesine rağmen geçen hafta İBB Meclisi'nden geçti. Plan değişikliğinin yarımadada tahribatı uzun vadede artacağını belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Üyesi Mimar Mücella Yapıcı'ya göre, nüfus ve trafiği artıracak otelleşme Osmanlı'dan beri ticaretin merkezi olan Kapalıçarşı, Mahmutpaşa, Tahtakale gibi yerlerin mimari ve sosyal dokusunu bozacak.


Eminönü'ndeki Ali Paşa, Astarcı, Balkapanı, Büyük Çorapçı, Kızıl Han, Kilit ve Kürkçü Hanları, Leblebici, Sabuncu, Rüstempaşa Hanı gibi birçok hanın halen ticaret alanı olarak kullanıldığını vurgulayan Yapıcı, şu değerlendirmede bulunuyor: “Yarımadadaki değişimi Galata, Beyoğlu, Tarlabaşı'ndaki dönüşümle birlikte düşündüğümüzde İstanbul'u İstanbul yapan, Osmanlı'yı Osmanlı yapan çok eski bir ticaret bölgesinin yok edilmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bilim ve meslek insanlarının çalışmaları göz ardı edilerek yapılan plan değişiklikleriyle birtakım sermaye gruplarının isteğine yönelik toptancı bir yenileme olur. Kamu idaresinin görevi tam şirket davranışıyla, müşterinin talebi neyse ona uygun mekan oluşturmak üzerine kurulu. İmar değişikliğini uzman komisyonlarımızla inceleyip davamızı açacağız.”


Eski Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu da “Eminönü'nde 567 otel ve pansiyon vardı. Şu an itibarıyla yaklaşık 2 bin 500 otel olduğu söyleniyor. Sultanahmet'te 3 tane aile kalmadı. Her yer otel ve motel olmuş.” dedi.


İki ay hariç tüm oteller boş


Özel Nitelikli Butik Otelciler Birliği Başkanı Zeynel Bozkurt, bölgede otel yerine kültürel tesise ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor. Bozkurt, “Halihazırda hiçbir denetim yapılmıyor. Tarihî yarımadada iskansız otel ve binalar yıkılsın. Bunlar, vergi vermiyor, kaçak çalışıyor, ruhsatı yok. Haksız bir rekabet söz konusu. Her yer otel olduğu için otel çalışanları da şikayetçi. Temmuz, ağustos ayları hariç bütün oteller boş kalıyor. İstanbul'a gelen turistler Ayasofya, Sultanahmet, Topkapı'yı gezdikten sonra bir şey yapamıyor. Sosyal hayatın canlanması lazım.” diye konuştu.


Zaman


Tarihi Yarımada imar planı değişikliği kabul edildi!


Geri Dön