22 / 11 / 2024
fuzul

Tarihi Yarımada imar planı değişikliği kabul edildi!

Tarihi Yarımada imar planı değişikliği kabul edildi!

Tarihi Yarımada'da bulunan hanların otel ve butik otele dönüştürülmesi ile ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edildi.




Tarihi Yarımada'da bulunan hanların otel ve butik otele dönüştürülmesi ile ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edildi. Projeyi değerlendiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Boşaltılmış, kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık. Bu binalarda, istenilirse butik oteller olabilir" diye konuştu.


Projede uygulama alanı, Tarihi Yarımada olarak kabul edilen eski Eminönü ilçesinin sınırları olarak belirlendi. 2008 yılından sonra Fatih ilçesine bağlanan Eminönü'nün sınırlarını, Unkapanı Köprüsünden başlayarak, yine Unkapanı ve Saraçhane üzerinden Yenikapı'ya uzanan Atatürk Bulvarı belirliyordu. Bugün Eminönü'nün bağlı olduğu Fatih ilçesi ile eski Eminönü sınırlarında bulunan ancak yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye uygulamanın dışında tutuldu. Kendine özgü kentsel mimarisiyle dikkat çeken Balat ve Samatya semtleri de ev pansiyonluğu uygulamasının dışında. Ancak bu semtlerde tarihi ve kültürel turizme hizmet verecek perakende ticaret, hediyelik eşya satış, geleneksel el sanatları üretim-pazarlama-sergileme birimleri, yeme-içme faaliyetlerine yönelik birimlerin ağırlıklı olarak yer alması hedefleniyor.



"TARİHİ HANLAR İSTENİRSE BUTİK OTEL OLABİLİR"

Fatih Belediyesi tarafından geliştirilen ve İBB Meclisi tarafından onaylanan projeyi değerlendiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eminönü'ndeki Yeni Cami ve çevresi, eski Postane etrafı, Sirkeci ve çevresi gibi alanların butik otel ve otel olabileceğini söyledi. Yıllar içerisinde toptan ticaret yapılan hanların eski fonksiyonlarını kaybettiğini ve şu anda terk edilmiş, boşaltılmış halde olduklarını vurgulayan Demir, “Boşaltılmış, kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık. Bu binalarda, istenilirse butik oteller olabilir" diye konuştu.



"EMİNÖNÜ GECE DE YAŞANIR HALE GELECEK"

Mustafa Demir, gündüz ticaret hayatı nedeniyle nüfusun çok yoğun olduğu ancak gece nüfusunun neredeyse hiç olmadığı Eminönü bölgesinde otellerin yer alması durumunda gece nüfusunun da canlanacağını söyledi. Eminönü'nde gece de gündüz gibi canlı bir nüfusun olmasını amaçladıklarını belirten Demir, “Buralar gece de yaşanır hale gelecek. Gündüz ticaret olur, gece ise kafeteryaların olduğu, turistlerin rahatlıkla dolaşabildiği, İstanbulluların başka yerlerden gelebilecekleri yerler halini alır" diye konuştu.



"BABADAN KALMA EVDE PANSİYONCULUK YAPILABİLECEK" 

Tarihi hanların yanı sıra, Nişanca bölgesi gibi geleneksel mimarinin bulunduğu semtlerde de ev pansiyonluğunun yapılmasını teşvik ettiklerini vurgulayan Demir, uygulamanın isteğe bağlı olduğunun altını çizdi. Tarihi yapıların korunması ve restorasyonun zor olduğunun altını çizen Demir, “Babadan kalma eviniz var, ama bakımı zor olduğu için bırakıp gidiyorsunuz. Ev pansiyonculuğunu önerdiğimiz Nişanca ve çevresi gibi yerlerde, geçmişte ev olarak kullanılan ama artık mülk sahiplerinin bırakıp gittiği, yıl yıl çöküşüne tanık olduğumuz evler var. Bu uygulama ile bu kayıpların önüne geçmiş olacağız" dedi.



"KORUMA VE KULLANMA DENGESİ GÜDÜYORUZ"

Uygulamaya ilişkin Şehir Planlama Müdürlüğü'nün olumsuz görüşünü değerlendiren Demir, eleştirilere “Sadece koruma amacı taşıyan katı tutumların sonucu boşaltılmış, terk edilmiş, yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binalar oluyor. Biz koruma-kullanma dengesi olsun istiyoruz. Bir tarihi esere ticari değer vermezseniz onun yaşaması mümkün değil" diyerek yanıt verdi.



KONUT DOKUSUNUN KAYBOLMASINA NEDEN OLUR 

İBB Meclisinde görüşülen raporda, “Ev pansiyonculuğu kontrol edilebilir turizm niteliğinde olmamakta ve zamanla konut dokusunun kaybolmasına neden olmaktadır ifadelerine yer verildi. Öte yandan uygulamanın Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine de uygun olmadığı vurgulandı. Uygulamanın uluslararası anlaşmalarla yükümlü olduğumuz UNESCO mevzuatı açısından da olumsuzluklar taşıdığı belirtilirken, “Kentin sosyal yapısını ve kimliğini bozucu, tarihi ve mimari kimliği yıpratıcı, ticaret alanlarının bütünlüğünü bozucu, konaklamaya yönelik yolcu transferi nedeniyle ulaşımı olumsuz etkileyici nitelik taşıdığı" olduğu ifadeleri de yer alıyordu.


Fatih Belediye Meclisinde 6 Mart 2015'te oybirliği ile kabul edilen teklif, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde oyçokluğu ile geçti.


Bugün Gazetesi 



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tarihi Yarımada’da bulunan hanların otel ve butik otele dönüştürülmesi ile ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edildi. Projede uygulama alanı, Tarihi Yarımada olarak kabul edilen eski Eminönü ilçesinin sınırları olarak belirlendi. 2008 yılından sonra Fatih ilçesine bağlanan Eminönü’nün sınırlarını, Unkapanı Köprüsünden başlayarak, yine Unkapanı ve Saraçhane üzerinden Yenikapı’ya uzanan Atatürk Bulvarı belirliyordu.



Eminönü’nün bağlı olduğu Fatih ilçesi ile eski Eminönü sınırlarında bulunan ancak yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye uygulamanın dışında tutuldu.


Kendine özgü kentsel mimarisiyle dikkat çeken Balat ve Samatya semtleri de ev pansiyonluğu uygulamasının dışında. Ancak bu semtlerde tarihi ve kültürel turizme hizmet verecek perakende ticaret, hediyelik eşya satış, geleneksel el sanatları üretim-pazarlama-sergileme birimleri, yeme-içme faaliyetlerine yönelik birimlerin ağırlıklı olarak yer alması hedefleniyor.


‘Koruma amaçlı’

Fatih Belediyesi tarafından geliştirilen ve İBB Meclisi tarafından onaylanan projeyi değerlendiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eminönü’ndeki Yeni Cami ve çevresi, eski Postane etrafı, Sirkeci ve çevresi gibi alanların butik otel ve otel olabileceğini söyledi.


Demir, “Boşaltılmış, kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık. Bu binalarda, istenilirse butik oteller olabilir” dedi. Uygulamaya ilişkin Şehir Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz görüşünü değerlendiren Demir, eleştirilere “Biz koruma-kullanma dengesi olsun istiyoruz” diyerek yanıt verdi.


‘Mimariyi yıpratır’

İBB Meclisinde görüşülen raporda, “Ev pansiyonculuğu kontrol edilebilir turizm niteliğinde olmamakta ve zamanla konut dokusunun kaybolmasına neden olmaktadır” ifadelerine yer verildi.


Öte yandan uygulamanın Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine de uygun olmadığı vurgulandı. Uygulamanın uluslararası anlaşmalarla yükümlü olduğumuz UNESCO mevzuatı açısından da olumsuzluklar taşıdığı belirtilirken, “Kentin sosyal yapısını ve kimliğini bozucu, tarihi ve mimari kimliği yıpratıcı, ticaret alanlarının bütünlüğünü bozucu, konaklamaya yönelik yolcu transferi nedeniyle ulaşımı olumsuz etkileyici nitelik taşıdığı” olduğu ifadeleri de yer alıyordu.



Milliyet 



Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tarihi Yarımada'dabulunan hanların otel vc butik otele dönüştürülmesi ile ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edildi. 


Fatih Belediye Meclisi'nde 6 Mart 2015'te oybirliği ile kabul edilen teklif, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oyçokluğu ile geçti. 


Projede uygulama alanı, Tarihi Yarımada olarak kabul edilen eski Eminönü ilçesinin sınırları olarak belirlendi. 2008 yılından sonra Fatih ilçesine bağlanan Eminönii'nün sınırlarını, Unkapanı Köprüsünden başlayarak, yine Unkapanı ve Saraçhane üzerinden Yenikapı'ya uzanan Atatürk Bulvarı belirliyordu. Bugün Eminönii'nün bağlı olduğu Fatih ilçesi ile eski Eminönü sınırlarında bulunan ancak yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye uygulamanın dışında tutuldu. Kendine özgü kentsel mimarisiyle dikkat çeken Balat ve Samatya semtleri de ev pansiyonluğu uygulamasının dışında. 


'Butik otel olabilir' Projeyle ilgili konuşan AKP'li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarihi eserleri kurtarmak amacıyla bu kararı aldıklarını öne sürerek, "'Bu binalarda, istenilirse butik oteller olabilir" diye konuştu. 


Demir, "Ev pansiyonculuğunu önerdiğimiz Nişanca ve çevresi gibi yerlerde, geçmişte ev olarak kullanılan ama artık mülk sahiplerinin bırakıp gittiği, yıl yıl çöküşüne tanık olduğumuz evler var. Bu uygulama ile bu kayıpların önüne geçmiş olacağız. Bir tarihi esere ticari değer vermezseniz onun yaşaması mümkün değil" dedi. 



Birgün



Haber Nabız Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tarihi Yarımada'da bulunan hanların otel ve butik otele dönüştürülmesi ile ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edildi.Projeyi değerlendiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Boşaltılmış, kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık. Bu binalarda, istenilirse butik oteller olabilir" diye konuştu. 


Nabız 


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Eski Eminönü ilçesi sınırları içerisindeki hanlan otele dönüştürecek proje kabul edildi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Boşaltılmış, kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık" dedi.


Eski İstanbul'un kalbi 'Tarihi Yanmada'da hanların otele dönüştürülmesi ve ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği İBB tarafından kabul edildi. Projede uygulama alanı, 'Tarihi Yanmada' olarak kabul edilen eski Eminönü ilçesinin sınırlan olarak belirlendi. Fatih ilçesi ile eski Eminönü sınırlarında bulunan ancak yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye ile Balat uygulamanın dışında tutuldu. Fatih Belediye Başkam Mustafa Demir, Tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık" dedi.


Bugün Gazetesi



Haber Bursa Kent Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Projeyi değerlendiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Boşaltılmış, kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık. Bu binalarda, istenilirse butik oteller olabilir" diye konuştu. Tarihi Yarımada olarak kabul edilen eski Eminönü ilçesinin sınırları belirlendi. 2008 yılından sonra Fatih ilçesine bağlanan Eminönü'nün sınırlarını, Unkapanı Köprüsünden başlayarak, yine Unkapanı ve Saraçhane üzerinden Yenikapı'ya uzanan Atatürk Bulvarı belirliyordu. Bugün Eminönü'nün bağlı olduğu Fatih ilçesi ile eski Eminönü sınırlarında bulunan ancak yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye uygulamanın dışında tutuldu. 


EMİNÖNÜ GECE DE YAŞANIR HALE GELECEK"

Mustafa Demir, gündüz ticaret hayatı nedeniyle nüfusun çok yoğun olduğu ancak gece nüfusunun neredeyse hiç olmadığı Eminönü bölgesinde otellerin yer alması durumunda gece nüfusunun da canlanacağını söyledi. Eminönü'nde gece de gündüz gibi canlı bir nüfusun olmasını amaçladıklarını belirten Demir, "Buralar gece de yaşanır hale gelecek. 

Gündüz ticaret olur, gece ise kafeteryaların olduğu, turistlerin rahatlıkla dolaşabildiği, İstanbulluların başka yerlerden gelebilecekleri yerler halini alır" diye konuştu. 


Bursa Kent 





Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Tarihi yarımadada butik otellerin yapılmasına, imkan sağlayan imar değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edildi. Uzmanların itirazlarına rağmen alınan kararla, eski Eminönü sınırlan içinde kalan yerlerde bazı tarihi hanlar butik otele dönüştürülerek turizm hizmeti verebilecek. 


TARİHİ DOKU BOZULACAK

İBB Şehir Planlanma Müdürlügü'nün de olumsuz görüş verdiği projeyi değerlendiren uzmanlar, yeni planların tarihi dokuyu bozacağı uyarısı yapıldı. UNESCO kararlarına da aykırı olduğu belirtilen projenin İstanbul'u İstanbul yapan Kapalıçarşı, Tahtakale, Mahmutpaşa gibi tarihi yerlerin mimarisiyle birlikte sosyal dokusunu da tahrip edeceği ifade ediliyor. Mimarlar Odası ve CHP yetkilileri, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra planlar hakkında dava açılacağını belirtti. 


OSMANLI SİLİNMEK Mİ İSTİYOR?

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı, meclis kararıyla alınan hanlar bölgesindeki değişimin tarihi yarımadayı tehdit ettiğini dile getirerek, "Bu bölgedeki değişimi Galata, Beyoğlu, Tarlabaşı'ndaki dönüşümle birlikte düşündüğümüzde Osmanlı'yı Osmanlı yapan çok eski bir ticaret bölgesinin yok edilmesiyle karşı karşıyayız"dedi. 


UNESCO KARARLARINA AYKIRI

İBB CHP Meclis Üyesi Fatih'teki butik oteller için hazırlanan plan tadilatı UNESCO kararına aykırı. Bu uygulamanın bize olumsuz yansıyan uluslararası tarafı olacak. Konuyu yargıya taşıyacağız. Kabul edilemez buluyoruz. 




Meydan



Haber Hürses Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


"Tarihi Yarımada"da bulunan Eminönü ilçesinde tarihi yapıların aslına uygun restore edilmesini ve ev pansiyonculuğunun hayata geçirilmesine ilişkin teklif, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde kabul edildi. İBB Meçlisi Ocak ayı toplantılarının 4. birleşimi İBB'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleştirildi. 


Toplantıda, Eminönü'nde yer alan konut alanlarında, Süleymaniye haricinde, ev pansiyonculuğunun önünü açan kararın binlik uygulama planını içeren komisyon raporu oylamaya sunuldu. Rapor, oy çokluğuyla onaylandı. Meclis'ten geçen karara göre, UNESCO taralından koruma altında olan Eminönü'nde "ev pansiyonculuğu" hayata geçirilecek. Yapılan düzenlemeyle, bölgede konut dokusunu değiştirmeden, isteyenlerin evini pansiyon yapmasına izin verilecek. Hanlar bölgesinde tarihi olmayan binalar yeniden yapılabilecek. Eminönü genelinde konaklama tesislerinin yapılabilmesine olanak sağlayan düzenleme kapsamında tarihi hanlar da restore edilecek. Tescilli eser dışındaki mevcut yapılar, tarihi eserlere uyumlu olacak şekilde, imar planındaki kat yüksekliğine geri dönecek. Ayrıca bu alanlarda kamu ve özel öğrenci yurtlan da yer alabilecek. Tarihi Yarımadanın eski Eminönü ilçesi sınırlan içerisinde kalan konut alanlarında, koruma amaçlı planlarda öngörülen dokunun korunabilmesi ve bölgenin tarihi kimliğini ve yapılaşma karakterini muhafaza ederek bu bölgedeki ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde ev pansiyonculuğunun yapılmasının hedefleniyor. 


Planda gösterilen konut ve ticaret alanlarında, zemin katlar perakende ticaret ve hizmet, üst katlar konut olacak. Zemin katlarda, perakende ticaret, mağaza, büro, iş: yeri, yeme-içme faaliyetlerine dönük çay evi, lokanta, kafeterya gibi ticari birimler, resmi kurumlar, banka ve finans kurumlan ve diğer hizmet birimleri, kitabevi, dernek, sosyal ve kültürel tesisler yer alacak. Bölgede fonksiyon alanlarında depolama- imalat işlevleri de yer alamayacak


Hürses


Geri Dön