20 / 11 / 2024

Mimarlık öğrencileri Kartal'da proje üretecek!

Mimarlık öğrencileri Kartal'da proje üretecek!

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, proje üretmek için Kartal'ı seçti. Genç mimar adayları Kartal'a özel fikir ve mimari projelerini Kartal Belediyesi'ne sunacak..




Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Mimari Tasarım 4 Stüdyosu öğrencileri, hocaları ile birlikte Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti. Başkan Altınok Öz, Kartal Belediyesi'nin proje odalarını gezdirerek ilçede devam eden ve planlanan projeler hakkında bilgi verdi.


Başkan Altınok Öz, Kartal’da hayata geçen projeleri yerinde görmek ve anlatmak üzere Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Mimarlık Fakültesi Hocaları Prof. Dr. Tülin Görgülü, Prof. Dr. Meral Erdoğan, Doç. Dr. Ayşen Ciravoğlu, Doç. Dr. Funda Kerestecioğlu, Doç. Dr. Selim Ökem, Doç. Dr. Kunter Manisa, Doç . Dr. Zühre Sözeri, Yrd. Doç. Dr. Senem Kaymaz Koca, Öğr. Gör. Erhan Vural, Öğr. Gör. Pınar Bayraktar, Öğr. Gör. Selahattin Tüysüz, Arş. Gör. Nazlı Arslan, Kartal Belediyesi Etüt Proje Personeli ve YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Yüksek Şehir Plancı Mimar Tunay Akarsu, Kartal Belediyesi birim müdürleri ve 185 öğrenci ile birlikte alana çıkarak bir gezi gerçekleştirdi.

"Kartal’da deprem dönüşüm, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz"

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerini makamında kabul eden ve öğrencilere tavsiyelerde bulunan Başkan Altınok Öz, " Yörelerin kültür özelliklerini bilirseniz mesleğinizde öne çıkma şansınız olur" dedi. Başkanlık makamında bulunan panoramik Kartal fotoğrafı üzerinden Kartal’ın tarihi ve gelişimi hakkında öğrencilere bilgi veren Başkan Altınok Öz, " Kartal, bu yüzyılın başında küçük bir balıkçı köyü iken 1949 yılında sanayi kenti ilan ediliyor ve burada bir sürü fabrikalar oluşuyor. 1992 yılında ise fonksiyonu değişiyor ve ticaret, kültür ve konut alanı olarak planlara geçiyor. 92'den sonra sanayi burayı terk ederek Gebze ve Bilecik tarafına gidiyor. İşte kentsel dönüşümün gerçekleşeceği alan, o boşalan sanayi çöküntü alanıdır. 1949'da fabrikalar yapıldıktan sonra belediye, çalışan işgücüne yol göstermediği için insanlar devletin arazisine, belediyenin arazisine kafalarına göre istedikleri gibi evler yaparak çarpık yapılaşma ve gecekondulaşmaya yol açıyorlar. Şimdi biz belediye olarak, 1949'dan bu yana burada oturan ve çarpık kentleşmeye yol açan insanları bir araya getirerek kentsel dönüşümü sağlıyoruz. Öte yandan 1980'lerden sonra Türkiye’de bir değişim daha oluyor ve toplu konutlar yapılmaya başlanıyor. İşte o toplu konutlarda yine devlet olmadığı için depreme uygun yapılmayan binalar şimdi dönüşüm içerisinde. Bu tür dönüşüme de 'Deprem dönüşüm' diyoruz. Kartal’da deprem dönüşüm, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz. Kadıköy’deki 10 katlı binanın yıkılarak yerine 14 katlı bina yapılmasının adına -kentsel dönüşüm- demek mümkün değildir. Herkes kafasına bu terimleri doğru bir şekilde yerleştirmeli. 2009 yılının Ekim ayında ilk defa bu konuda halkımızla buluşmaya başladık ve yaptığımız toplantılarla dönüşümün ne olduğunu anlattık. Tüm toplantıları kayıt altına aldık ve bu toplantıları deşifre ederek kitap haline getirdik. Şimdi mimarlar, şehir plancıları, kent yöneticileri, sosyologlar, film yapımcıları bu kitaptan yararlanıyor. O kitapta; bizler ne söylemişiz, halkımız ne söylemiş ve ortak noktada nasıl buluşmuşuz, onu göreceksiniz" dedi.

"Üretilen proje kentin iklimini bozmamalı"

Kartal Belediyesi'nin projelerinde, kentin ikliminin korunması ve enerji verimliliği konularına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Altınok Öz, " Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Kanuni Sultan Süleyman, Rodos seferine çıkmadan 1 yıl önce bodrumdaki kümbetleri yaptırdı. O kış suyun birikmesini sağladı, ertesi sene 3 ay orada konakladı, askeri sefere hazır etti, ondan sonra Rodos'a çıktı. O halde biz de çatıya yağan yağmurların suyunu caddeye sokağa vermezsek, binaların bahçesinde depo yaparak bir boruyla sifonda kullanırsak sadece suda % 30 tasarruf sağlarız. Çünkü bir evin su giderinin % 30'unu sifondaki su oluşturuyor. İmar Yönetmeliği'nin 60. Maddesi olarak biz bunu koyduk. Bir kent yöneticisi veya mimar, hem istikamete iyi bakmalı hem de o kentte makro rüzgarı kestirmemeli. Bakın, İstanbul’da yelken yapılacak tek alan Dragos bölgesi. Biz o bölgede rüzgarı kestirecek yapılara müsade etmedik. Toki, Tekel’in arazisinde 2 tane kule dikecekti, ona izin vermedik. Şehir Üniversitesi burada 226 bin metrekare inşaat yapacaktı, ona izin vermedik. 5 yıl sonra kampüs korumalı değil bina korumalı çok güzel bir proje getirdiler. Eğer 5 yıl önce bu projeyi getirselerdi üniversite şimdi eğitim hayatına başlamış olurdu. Biz, doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam ediyoruz. Tüm yatırımcılara, binaların ruhu olsun diyoruz. Eğer binanın ruhu yoksa ruhsuz bir kentin ruhsuz elemanları olur" dedi.

"Genç tasarımcıların fikirlerine daima açığız"

Öğrencilere dönüşümün sadece mimari bir konu olmadığını, sosyolojik boyutu da olduğunu vurgulayan Başkan Altınok Öz, " Değişiyor, dönüşüyoruz da nasıl dönüşüyoruz? Kartal’da Hasan Ali Yücel Kültür Merkezimiz var. Miadını doldurdu. Yıkılıp yeniden yapılacak. Amerika'dan 10 tane mimarlık fakültesi öğrencisi gelmişti. Onlar projelerini sundular. Bir tanesi gerçekten güzeldi. Kafamda o proje var. Eğer o projeyi geçebilirseniz sizinkini uygularız. Sanat olmadan kültür olmaz. Önce sanat. Biz, 2 yılda bir Taş Heykel Sempozyumu düzenliyoruz. Ortalama 400 heykeltıraşın yarıştığı sempozyumda 10 yabancı, 1 de yerli heykeltıraş 3 hafta boyunca taşı yontarak eserlerini ortaya çıkarıyor. Telif haklarını bize bıraktıkları bu heykeller, sonra ilçemizin sokaklarını, parklarını süslüyor. Ülkenin bir bölümü heykele karşı. İnançlarla heykeli karıştırmamak lazım. Heykel put değildir. Bakın, sizler doğdunuz, büyüdünüz. Şimdi öğrenci olarak şekilleniyorsunuz. Şu eğitim kadrosu sizi nasıl yontuyorsa böyle bir şekil alıyorsunuz, aileniz sizi nasıl yontuyorsa öyle bir şekil alıyorsunuz. Yani sizler doğduğunuzda ham bir taştınız, yontula yontula bir eser ortaya çıkıyor. Eğer sizleri yontan ortam iyiyse iyi bir eser ortaya çıkıyor, iyi değilse çeşitli insan tiplerini görüyorsunuz. Heykel, bir heykeltıraşın içinde olan potansiyelin taşa dökülmesidir. Kültür ve sanat, bizim olmazsa olmazımızdır. Fikirlerinize açığız. Üreteceğiniz projeler bizim için çok önemlidir" dedi.


Öğrenciler, daha sonra Başkan Altınok Öz ve ekibiyle beraber, Kartal’da yapılan ve yapılacak proje alanlarını gezdi. Kartallı Kazım Meydanı, Mehmet Ali Büklü Parkı, Buz Pisti ve Kay-kay pisti, Ceviz Meydanı, Dragos Arkeoloji Kazı Alanı, Etap 1, Etap 2 proje alanı, Yakacık Havuzlu Sokak yanındaki Park alanını, huzurevini, Kartal Meydanını ve TAK Kondu'yu gezerek bilgi aldı. Başkan Altınok Öz, daha sonra Yakacık'ta öğretmen ve öğrencilerle beraber yemek yedi.


Geri Dön