24 / 12 / 2024

Duygu Erten: Yeşil bina sertifikalarına bazı kriterler oluşturduk!

Duygu Erten: Yeşil bina sertifikalarına bazı kriterler oluşturduk!

Rotterdam Mimarlık Bienali'nin bu yılki etkinlikleri kapsamında, "Çılgınca Büyüyen Şehirlerdeki Mimarlık" teması ile İstanbul ele alındı



Moderatörlüğünü Asu Aksoy’un yaptığı panele, mimar Emre Arolat, sivil sektör lideri ve iş kadını Duygu Erten, mimar Selçuk Avcı ve Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı konuşmacı olarak katıldı.


Dünyadaki uygulamaları örnek alarak ilçede yaşayanlara bu imkanı sunmak, üretime ve ekonomiye olumlu yönde katkılar sunmak hedefinde olduklarını belirten Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı; bu nedenle de gelişimi ve mekânsal tasarım stratejisi çerçevesinde ele alınarak fırsatların pozitif değerlere dönüşeceği bir eylem planı içeren Arnavutköy Mekânsal Gelişim Stratejik Vizyonu ve Eylem Planı elde ettiklerini söyledi.


Arnavutköy Belediyesi’nce, Türkiye’den gelecek profesyonellerin ülkemizden örneklerle sürdürülebilir mimari, ekolojik binalar ve kentsel dönüşüm hakkında görüşlerini dile getiren Başkan Ahmet Haşim Baltacı konuşmasını şöyle sürdürdü:


Bu planın sergilenmesi ve belediye tarafından seçilen uygulama projelerinin elde edilmesine yönelik Arnavutköy Belediyesi ve Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali (IABR) güçlerini birleştirmeye karar vermişlerdir. İstanbul’un ve dolayısı ile Arnavutköy’ün doğal kaynaklarını koruyarak dengeli bir şekilde büyümesinin nasıl gerçekleştirilebileceği sorusuna cevap arayan, iki yıldır uluslararası mimarlık ve tasarım ofisleri işbirliğinde devam eden “Atölye İstanbul” çalışmalarına ait elde edilen veriler ilk olarak, 19 Nisan2012’de Hollanda-Rotterdam’da açılışı gerçekleşen 5. IABR: Making City sergisinde, Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları çerçevesinde, kamuoyuna sunulmuştur.


TURKECO İnşaat ve Enerji Ltd. Kurucusu ÇEDBİK Kurucu Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Erten de yaptığı konuşmada Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, Uluslararası 1. Yeşil Binalar Zirvesi’nde çok sayıda profesyonel ve akademik uzmanla birlikte uzun zamandır üzerinde çalışmakta oldukları Yeşil Konut Sertifika sisteminin beta versiyonunun hazır olduğu müjdesini verdi.


Duygu Erten konuşmasına şöyle devam etti:


Biz uluslararası yeşil bina sertifikalarını inceleyerek yerel koşullara göre bir takım kriterler oluşturduk. Türkçe olduğu için diğer sertifika sistemlerine göre daha az maliyet ve iş yükü getirecek bunlar. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkartacağı yönetmelik ve standart için bir zemin hazırlayacak ve bunun beta versiyonunu tamamladık.


Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda müsteşarlıkla konuşarak enerji verimliliği belgesinde 2012’den başlayarak -ki bu 2017 olarak geçti- 10 bin metre kareden büyük ticari binalar için ulusal ve uluslararası sertifikalar koşul olarak koyuldu. Yani devlet bunun mutlaka 10 bin metre kareden binalarda tıpkı enerji verimliliği belgesi gibi sağlanmasını isteyecek. Yalnız nasıl eğitim için 7 çok geçse, yeşil bina sertifikalarının zorunlu kılınması için 2017 çok geç. Özellikle konutlar için çok geç. Çünkü gelecek 5 yılda kentsel dönüşüm aracılığıyla konutlarda ciddi bir yenileme yapılacak Türkiye’de. Yeşil konut sertifikasının amacı; sağlıklı toplumlar, yaşanabilir bir çevre ve gelişmiş bir ekonomi yaratmak. Burada Avrupa Birliği’nin üzerinde çalıştığı Avrupa Birliği sertifikasını göz önüne aldık. Leed’i, Breeam’i ve DGNB’yi inceledik ve bir kılavuz, 8 başlık ve 49 konu altında sertifikamızı oluşturduk. 





Geri Dön