Dünya kupası maçlarının oynandığı 6 stadyum, yeşil bina sertifikasına sahip!
Dünyada çevre dostu yapılaşma için iyi bir tanıtım sayılabilecek uygulamayla Brezilya’da dünya kupası maçlarının oynandığı 6 stadyum, yeşil bina sertifikasına sahip.Dünya Kupasında takımların renkleri farklı olsa da tüm stadyumlar yeşil...
Dünyada çevre dostu yapılaşma için iyi bir tanıtım sayılabilecek uygulamayla Brezilya’da dünya kupası maçlarının oynandığı 6 stadyum, yeşil bina sertifikasına sahip. Altensis ortağı Ilıcalı, işlevi gereği yoğun enerji ve su kullanan bu mekanların çevreye olan zararlarının yeşil bina kapsamında alınan önlemler sayesinde azaltıldığına dikkat çekiyor
Amerikan Yeşil Binalar Derneği’nden yapılan açıklamaya göre Brezilya’da 2014 Dünya Kupası maçlarının oynandığı stadyumların 6 tanesi, çevre dostu LEED yeşil bina sertifikasına sahip.
Bunlardan en ünlüsü 1950 yılında yapılan ve dünyanın en büyük stadyumlarından birisi olan MARACANA. LEED Silver sertifikasına sahip dünyaca ünlü Stadyum, RİO 2016 Olimpiyatları sırasında da kullanılacak.
Maracana ve diğer stadyumlarda; su verimliliği, katı atıkların azaltılması, geri dönüştürülebilir içeriğe sahip malzemeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi çevre dostu stratejiler kullanılmış. Bu sayede yoğun enerji ve su kullanan bu mekanların çevreye olan etkileri belli kademelerde azaltılmış.
Bu tür popüler yapıların yeşil bina hareketi için çok önemli olduğunu belirten Altensis Ortağı Emre Ilıcalı konuya ilişkin şunları söyledi:
Çevre Dostu Yapılaşma İçin İyi Bir Tanıtım
“Belirttiğimiz enerji verimliliği, su verimliliği, kaynak optimizasyonu gibi faydaların ötesinde bu stadyumlar, yeşil bina ve sürdürülebilirlik konseptinin her tür yapı da uygulanabileceğine dair önemli bir gösterge olarak tüm dünya kamuoyuna sunulmaktadır. Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu bu yapılar çevre dostu yapılaşma için iyi bir tanıtım aracı olmuştur.
Ülkemizde de sporun popülerliği düşünüldüğünde yeni yapılacak spor tesislerinin yeşil bina konseptine uygun olarak tasarlanması ve inşa edilmesi, hem kullanıcıları açısından, hem de bu konudaki farkındalığın artırılması adına önemlidir. Ülkemizde her geçen sene sayısı artan modern spor tesislerinde mutlaka sürdürülebilirlik konsepti de uygulanmalı ve bu çalışmalar kuvvetli bir şekilde topluma anlatılmalıdır. Ayrıca eski tesislerin de yenilenmesi sırasında yine yeşil bina kuralları uygulanarak daha verimli ve sağlıklı mahaller haline getirilmelidir. Biz de Altensis olarak bu konuda birkaç projede çalışıyoruz fakat bu konunun potansiyeli ülkemizde çok daha yüksek olduğu için, bu sayının daha da artması gerektiğini düşünüyoruz. “
Türkiye’de henüz yeşil bina sertifikasına sahip stadyum bulunmuyor. Ancak bir kaç stadyumda sertifika alınması konusunda çalışmalar sürdürülüyor.
Yeşil Bina Nedir?
Doğayla uyumlu yeşil binalar, yapının arazi seçiminden başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirildiği, sosyal & çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlandığı, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen çevre dostu malzemelerin kullanıldığı ekosistemlere duyarlı yapılar olarak tarif edilebilir. Yeşil bina, enerji ve suyun tasarrufunu ve doğaya saygılı bir inşaat türünü benimser. Binaya ‘yeşil bina unvanını enerji ve su kullanımı, yer seçimi, tasarım, inovasyon, binada kullanılan ekolojik yapı malzemeleri, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımlar verir.
Amerika’da yayınlanan McGraw-Hill verilerine göre inşaat sektöründe yeşil konut pazarı 2005 yılında 3 milyar dolar iken 2015 yılında da bu değerin 120 milyar dolara çıkması beklenmektedir.
Altensis hakkında: www.altensis.com
Altensis firması 2008 yılında kurulmuştur. Firma, hizmetlerini sürdürülebilirlik yönetimi başlığı altında toplamaktadır. Altensis çalıştığı projelere sürdürülebilirlik kriterlerini en mükemmel şekilde entegre edebilmek adına bünyesindeki uzmanlarla tam kapsamlı çözümler sunar. Bu konuyla ilgili hizmet veren Türkiye’de kurulmuş ilk firma olan Altensis, yurtiçi /yurtdışı tecrübesi ve verdiği hizmetlerin kapsamıyla sektörde farklılaşmıştır.