26 / 12 / 2024

MIPIM 2017 Fuarı başladı!

MIPIM 2017 Fuarı başladı!

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen MIPIM'de, İTO'nun "İstanbul: İki Kıta, Tek Şehir" temasıyla kurduğu ve kentin mega projelerinin tanıtıldığı İstanbul çadırının açılışını, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki yaptı.



Gayrimenkul sektörünün en etkili yatırımcılarını Fransa'nın Cannes kentinde buluşturan MIPIM fuarı başladı. 


Kapılarını bugün açan uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM'de, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) "İstanbul: İki Kıta, Tek Şehir" temasıyla kurduğu ve kentin mega projelerinin tanıtıldığı İstanbul çadırının açılış kurdelesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan ve İTO Başkanı İbrahim Çağlar kesti.


İTO, İstanbul çadırını geniş ikili görüşme alanı olarak konumlandırırken, MIPIM'in 100 büyük yatırımcısı da potansiyel Türk ortaklarıyla İstanbul çadırında buluşacak. 17 Mart'a kadar sürecek olan fuara katılan 23 bin ziyaretçi, İstanbul'dan fuarı ziyaret edecek 800'den fazla profesyonelle masaya oturacak.


İTO, fuarın ikinci gününde 100 büyük yatırımcıyı Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin katılımının da beklendiği tanışma toplantısında Türk yatırımcılarla bir araya getirecek.


MIPIM'deki İstanbul çadırında, "yaşayan İstanbul maketi" ile birlikte İstanbul'un mega projeleri tanıtılacak.


- "Yeni iş kontratlarının imzalanmasını bekliyoruz"

İTO Başkanı Çağlar, fuardaki İstanbul çadırında düzenlediği basın toplantısında, 685 metrekare büyüklüğündeki İstanbul çadırının her noktasını uluslararası yatırımcılar ile Türk girişimcilerin buluşma yeri olarak planlandıklarını kaydetti.


Çağlar, 2 yıldır İstanbul gayrimenkul çadırıyla şehrin imajını daha üst noktalara taşıdıklarını ifade ederek, "MIPIM müdavimi yatırımcıların zihinlerine kazıdığımız bu imajımızı, bu yıl yeni iş kontratlarına çevirmek için hazırlıklarımız tamam." dedi. 


Katma değer zincirinin en üstünde yer alan, uluslararası alım yapan en büyük 100 MIPIM katılımcısıyla temasa geçtiklerini belirten Çağlar, "Yöneticilerini Türk firmalarıyla görüşme yapmaları için İstanbul çadırındaki ikili görüşme alanına davet ettik. Böylece iş adamlarımızın birçok önemli kontrata da imza atmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.


Gayrimenkul endüstrisinin dünyada dev bir güç olduğuna işaret eden Çağlar, gayrimenkulün; açtığı yeni istihdam alanları, ihracata yaptığı katkı, uluslararası yatırımlar, teknoloji transferindeki rolü ve beraberinde canlandırdığı 300'den fazla sektörle ekonomilerin dinamosu konumunda bulunduğunu kaydetti.


Çağlar, gayrimenkul sektörünün gücünü sadece rakamlarla tarif etmenin yetersiz kalacağını, sektörün sadece maddi bir değer üretmediğini, dünyayı adeta büyük bir küresel şehir haline de getirdiğini söyledi.


Gayrimenkul projelerine yatırım yapılırken aslında o ülkenin geleceğine de yatırım yapıldığını vurgulayan Çağlar, birçok yerde, o ülkenin vatandaşlık hakkına da sahip olunduğunu anımsattı.


- "İnsanlar ve kıtalar arasında küresel gönül köprüleri de inşa ediyoruz"

İbrahim Çağlar, artık inşaat firmalarının sadece kendi ülkeleri için mesai harcamadığını belirterek, şunları kaydetti:


"Tüm dünya insanının yuva edineceği mekanlar ortaya koyuyor, onların hayatlarını kolaylaştıracak çözümler arıyorlar. Bu haliyle baktığımızda gayrimenkul sektörüyle, dev inşaat projeleriyle sadece binalar ve altyapı inşa etmiyoruz. Aynı zamanda insanlar ve kıtalar arasında küresel gönül köprüleri de inşa ediyoruz. Bu bağlamda sektör, birleştirici etkisiyle ve kazan-kazan felsefesiyle günümüzde dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu barış ve huzur iklimine, dostluk ve kardeşliğe de hizmet ediyor." 


Bu yılki organizasyonda "İstanbul: İki Kıta, Tek Şehir" temasıyla yola çıktıklarını ifade eden Çağlar, birçok fırsatı da buluşturan İstanbul'u herkesin görmesini istediklerini dile getirdi.


- "Bu yıl yabancıya konut satışının 20 bini geçmesi bekliyoruz" 

İTO Başkanı Çağlar, İstanbul'un nüfusuyla 130 ülkeyi, milli geliriyle de 120 ülkeyi geride bıraktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Şehrimizin en büyük özelliklerinden biri, iki kıtayı birbirine sıkı sıkıya bağlayan milyar dolarlık projeleri... 5,5 milyar liralık Marmaray, 8,5 milyar liralık Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 4,8 milyar liralık Avrasya Tüneli bu projelerden bazıları... Ayrıca, 40 milyar liraya mal olacak dünyanın en büyük havalimanlarından Üçüncü Havalimanı projemiz ve planlama aşamasında olan Kanal İstanbul gibi çalışmalar da İstanbul'un gelecekteki vizyonunu şimdiden net bir şekilde ortaya koyuyor. Biz altyapı projelerini önemsiyoruz. Keza Türkiye, Brezilya'dan sonra yükselen ekonomiler içinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci ülke. Çünkü bu projeler hem ülkelerdeki ekonomik gelişimin hem de küresel ticari hareketliliğin önemli bir hızlandırıcısı. Diğer yandan Avrupa ve Orta Asya bölgesinin halihazırda devam eden en büyük 5 yatırım projesine de yine ülkemiz ev sahipliği yapıyor."


İstanbul'un sadece mega projeleriyle değil, gayrimenkul sektörünün canlılığıyla da müthiş bir potansiyel sergilediğini ifade eden Çağlar, İstanbul'da geçen yıl 233 bin konut satıldığını, Türkiye'de satılan konut sayısının ise 1,4 milyon olduğunu hatırlattı.


Çağlar, bu konutlardan 18 binini yabancı gayrimenkul yatırımcılarının aldığını belirterek, bu yıl yabancılara konut satışının 20 bini geçmesini beklediklerini kaydetti. 


- "Finans Merkezi ile dünyadaki sermaye akımı İstanbul üzerinden yön bulacak"

Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'da 7 milyona yakın konut ve iş yerinin yeniden inşa edildiğini dile getiren Çağlar, İstanbul'da sadece konut değil, ofis arz, kiralama ve satış işlemlerinin de oldukça yoğun olduğunu söyledi.


İbrahim Çağlar, yapımı devam eden projelerle birlikte 5,1 milyon metrekarelik A sınıfı ofis stokunun mevcut olduğunu, yılda 400 bin metrekareye ulaşan ofis alım ve kiralama işlemi yapıldığını bildirdi.


İstanbul'da ofis alanındaki bu hareketliliğin önemli bir sebebinin de İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi olduğuna işaret eden Çağlar, şöyle devam etti:


"Sadece bu proje dahilinde önümüzdeki 2 yıl içerisinde ilave 1 milyon metrekare ofis arzı gerçekleşecek. Çünkü İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi çok büyük ve uzun soluklu bir proje. Bütünüyle faaliyete geçmesi halinde dünyadaki sermaye akımı İstanbul üzerinden yön bulacak, hukuk, müşavirlik, medya, gayrimenkul ve eğitim gibi pek çok alt sektörle birlikte 150 bin kişiye istihdam sağlanacak ve yıllık 20 milyar avro gelir ülkemize kazandırılacak."


Çağlar, sektörün dünyadaki en büyük buluşması MIPIM'de 90 ülkenin potansiyelinin yer aldığını, 5 bini aşan küresel yatırımcının iş olanaklarını ileri taşıdığını belirterek, stant açan 2 bin 600 firma ve binden fazla projenin görücüye çıktığını bildirdi.


AA


Geri Dön