13 / 11 / 2024

MIPIM 2018 kapılarını açtı!

MIPIM 2018 kapılarını açtı!

Gayrimenkul alanındaki tüm paydaşların bir araya geldiği MIPIM 2018’de Türkiye, 250 kuruluş ve 657 kişilik temsiliyetle adeta çıkarma yaptı. 




Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olan MIPIM 2018, bugün Fransa’nın Cannes kentinde kapılarını açtı.  MIPIM 2018’de gayrimenkul ve mimarlık şirketleri kadar şehirler ve ilçeler düzeyinde katılım dikkat çekiyor. Balıkesir, Beyoğlu, Bursa’dan Osmangazi, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Sivas’ın dev projeleriyle yer aldığı fuara dair en önemli gelişmelerden biri de Bakanlık düzeyinde temsiliyet oldu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın da katılımlarının olduğu fuarda uluslararası çevrelerin dikkatle izleyeceği etkinliklerden biri de “İpek Yolu: Türkiye’den Dünyaya Açılan Kapı” Ana Oturumu oldu. Bakan Özhaseki’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdiği oturumda küreselleşen dünyada yeniden gündeme gelen İpek Yolu coğrafyasında ortaya çıkan yeni yatırım fırsatları ve bu doğrultuda İpek Yolu’nun tam da merkezinde yer alan Türkiye’deki fırsatlar ele alındı. Diğer yandan Türkiye için planlanan B2B sayısı 4.000’e ulaşırken, B2B’lerin yoğunlaştığı coğrafyalar ise Avrupa, Ortadoğu, Asya, Uzakdoğu ülkeleri ve Rusya olarak ön plana çıkıyor.

16 Mart 2018 tarihine kadar devam edecek olan MIPIM 2018’e sağlık, turizm, konut, AVM ve altyapı alanlarında binlerce yatırımcı, geliştirici ve mimarın yanı sıra şehirler ve ilçeler de katılım gösterdi. Fuarda Türkiye, artık geleneksel hale getirdiği gövde gösterisini bir kez daha sahneleme fırsatı buldu. 

Bu yıl toplamda 1.600 metrekarelik alanda temsil edilen Türkiye’den MIPIM 2018’i ziyaret eden kişi sayısı ise 657’ye ulaşmış durumda. Türkiye’nin 250 kuruluşla temsil edildiği fuarda dikkat çekici gelişmelerden biri de T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı düzeyinde katılım ve her iki kurumun yoğun uluslararası programı oldu.

MIPIM 2018’in ana teması olarak belirlenen “Dünya Şehircilik Haritası Değişiyor”a da değinen Yonca Aközer, 2030 ve 2050 yılları arasında kademeli olarak dünyayı yöneten şehir sayısının artarak, yeni aktörlerin devreye girmesi ve var olan aktörlerin pozisyonlarını daha da güçlendirmeleriyle şehirlerin dünya ekonomilerindeki gücünün daha da artacağını vurguladı. Yonca Aközer, şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler’in öngörülerine göre 2030’da ciddi bir artışla mega şehir sayısı 41’e, büyükşehir sayısı 63’e ve orta ölçekli şehir sayısı 558’e ulaşacak. Bir başka deyişle artık şehirler, dünyanın yönetiminde çok daha büyük söz sahibi olacak. Bu gelecek haritasında Türkiye olarak birçok şehir ile yer almalıyız. MIPIM 2018’e hem şehir yöneticilerimizin hem de bu şehirleri yöneticileriyle birlikte ürettikleri projelerle geleceğe taşıyan gayrimenkulcülerimizin ilgisi, bu kararlılığın da somut göstergesidir. Benzer bir durum MIPIM’e katılan diğer dünya şehirleri için de geçerlidir. Yerel yönetimler alanında fuara 500 temsilcinin katılmasını, bu yarışın somut kanıtlarından biri olarak değerlendirmek gerekiyor.”

DÜNYA ŞEHİRLERİ ULUSLARARASI YATIRIMCILARI ÇEKMEK İÇİN YARIŞIYOR
Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, MIPIM 2018’de Türkiye’nin bu yıl çok daha etkili bir şekilde temsil edileceğini belirterek, artık yönünü yurtiçi kadar uluslararası işbirlikleriyle yurtdışı ve Türkiye’de gerçekleştirilecek projelere çeviren gayrimenkul sektörünün, bu hedef doğrultusunda MIPIM’de daha da aktif olacağını vurguladı. Avi Alkaş, dünya şehirlerinin uluslararası yatırımları çekmek için birbirleriyle yarıştıkları günümüzde geleceğin yeni dünya haritasında Türkiye’nin pek çok şehir ve hatta ilçesiyle yer alacağının somut göstergelerinden biri olarak MIPIM’e gösterilen ilginin altını çizdi. MIPIM’de Türkiye’den gayrimenkul ve mimarlık şirketleri kadar birçok şehrin ve ilçenin temsil edileceğini, ancak daha da önemlisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzeyindeki temsiliyet olduğuna dikkat çeken Avi Alkaş, şöyle konuştu: “Sayın Bakan Mehmet Özhaseki ve Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ceylan’ın Türkiye’yi 100 ülkenin yer aldığı fuarda Bakanlık düzeyinde temsil etmesi son derece büyük bir önem taşıyor. Yapılacak temaslarla, yeniden şekillenen şehircilik haritasında Türkiye’nin geleceğin büyük aktörlerinden biri olacağının ve bu yapının büyük bir yatırım fırsatı anlamına geldiğini anlatılması son derece değerli. Biz, MIPIM’de Türkiye’nin şehirleriyle, gayrimenkul şirketleriyle iddiasını bir kez daha ama çok daha güçlü bir şekilde ortaya koyacağına inanıyoruz. Ki, bunun en somut göstergelerinden biri de giderek güçlenen katılım çizgisidir.” 


Geri Dön