Emlak Terimleri

Miras hakkında bilmeniz gerekenler! Miras paylaşımında vasiyet işi bozuyor...

Miras paylaşımları aileler çok büyük bir sorunlar yaratabiliyor. Babasından kalan mirastan bir şekilde az pay alanlar yasal haklarını arıyorlar. İşte haberin ayrıntıları... 

Türkiye’de miras paylaşımları ve aileler arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Bu doğrultusunda, kardeşler arasında huzur bozulurken taraflar mahkemelik olabiliyor.. Bu sorunların çeşitli nedenleri olabiliyor. Aslında normalde kardeşler arasında miras paylaşımı eşit ve adil bir şekilde yapılması lazımdır. Fakat bu durum farklı şekilde meydana gelebiliyor.

KARDEŞLER ARASINDA NASIL PAY YAPILIR?

Bir anne veya baba hayatını kaybettiğinde onların mal varlığı çeşitli kuralları kapsamında çocukları arasında paylaştırılıyor. Bu süreçte vefat eden anne ve babanın sağ eşi varsa şayet miras paylaşımına onlar da giriyor. Fakat asıl sorun kardeşler arasında eşit paylaşım yapılmamasından kaynaklanıyor. Bazı durumlarda kardeşler arasında miras payları eşit olmayabiliyor. Bir kardeş çok az bir  miras payı almış olurken diğer kardeş çok miras payı alabiliyor. Bu da tamamen yasal bir şekildedir.

VASİYETNAME İŞİ BOZAR MI?

Taraflar arasında, miras paylaşımı yapılacağı zaman ilk bakılması gereken ise miras bırakanın geçerli bir vasiyetnamesinin olup olmadığı durumudur. Eğer devreye vasiyetname girmiş ise eşit olmayan paylaşım olabilir. Öte yandan, bir baba mal varlığının önemli bir bölümünü çocuklarından birisine verebilir.. 

Vasiyetname kapsamında mal varlığının yarısını bir çocuğuna bırakan baba mahkemede bile bozulamayacak bir miras paylaşımı yapmış olabilir. Fakat mal varlığının çoğunu bir çocuğuna bırakmışsa o zaman mahkeme devreye girebilir ve miras paylaşımı da bu durumda bozulmuş olur.

KENDİSİNE AZ MİRAS KALAN KARDEŞ NELER YAPABİLİR?

Miras paylaşımında anne veya babasından az pay alan bir kardeşim yapabileceği bazı yasal işlemler mevcut değildir. Öncelikle bu miras paylaşımının nasıl yapıldığına bakılır ve ardından saklı pay meselesi tespit edilmektedir. Buna göre, çocukların tamamının babalarının veya annelerinin mal varlıklarında yarı yarıya saklı payları bulunur. Ebeveyn mal varlığının yarısından çoğunu  çocuklarından birisine yada üçüncü kişilere maalesef bırakamaz. Bırakılan o malın yarısının çocuklar arasında paylaştırılması gerekmektedir.

Yapılan miras paylaşımında saklı payı vasiyetname veya bir başka yolla elinden alınan çocuk mahkemeye başvurup hakkının iadesini isteyebilir. Bu durumda yapılacak bir mahkeme durumunda tüm miras paylaşımı bozulmaz fakat davacı olan kardeşin elinden alınan saklı payların ona iadesini sağlamaktadır. Öte yandan ise, mirasın tamamını bozmak için vasiyetnamenin geçersiz olduğunun ispat edilmesi lazımdır.

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?

Miras kalan arazinin işlemleri için gittiği noterde hayatının şokunu yaşadı! Soyadı benzerliği arsayı 4'e böldü!

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Kardeşlere devredilen gayrimenkuller geri alınabilir mi? Miras bölüşenler aman dikkat!