27 / 04 / 2024

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?

Günümüzde miras konusu vatandaşlar arasında merak edilen ve sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bir miras paylaşımına dair belirtilen ayrıntılar merak konusu olurken amcadan yeğene hangi durumlarda direkt olarak miras kalır. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye’de miras paylaşımları konusu genellikle sorunsuz yapılamamaktadır. Bu nedenden dolayı da miras hukukunun kaideleri sürekli araştırılıyor ve gündemdeki yerini koruyor. Vatandaşlar kendilerine hangi koşullarda ve hangi oranlarda miras kalabileceğini sorguluyorlar. Fakat, bazı özel durumlarda kafalar da karışabiliyor ve Bunlardan birisi de amcadan yeğene miras kalma durumu. 

AMCADAN YEĞENE DİREKT MİRAS KALMASI NASIL OLUR?

Amca ile yeğen arasındaki ilişkisi miras paylaşımında kolay kolay olabilecek bir durum olarak değerlendirilmez. Ancak, bu olayın gerçekleşebilmesi içinde bazı koşulların aynı anda yerine gelmesi lazımdır. Buna göre, amcanın mirası yeğene kolay kolay kalmaz ve yeğen amcanın direkt mirasçısı olamaz.

Kaydedilen bilgilere göre; amcadan yeğene miras kalabilmesinin ilk şartı amcanın çocuk sahibi olmaması gerekir. Eğer kişinin çocuğu varsa ana mirasçı o olur ve miras en fazla sağ kalan eş ile paylaştırılır. Fakat çocuk yoksa o zaman işler tam anlamı ile değişecektir.

Amca çocuk sahibi değilse o zaman varsa sağ kalan eş ile amcanın anne ve babası direkt mirasçı olurlar. Bu durumda da yeğene direkt miras kalmayacaktır. Kalabilmesi için ise ikinci şart babaanne ve büyükbabanın da hayatta olmamasıdır. Onlar hayatta değilse onların çocukları mirasçı olacaktır. Yani bir başka ifadeyle amcanın kardeşleri mirasçı olacaklar.

Ayrıca, amcadan yeğene miras kalabilmesinin üçüncü şartı da amcanın kardeşi olan yani yeğenin babasının vefat etmiş olması halidir. Hayatta ise şayet miras ona kalacağı için yeğen yine mirasçı durumuna giremez. Kaydedilen bu üç şart aynı anda gerçekleşirse eğer yeğen amcasından miras alabilmektedir. Doğal ve direkt miras başka türlü kalmayacaktır.

Öte yandan vasiyetname ile de amca tarafından yeğene miras kalabilir.  O zaman herhangi bir şart aranmaz. Miras direkt olarak yeğene geçecektir. Yine, vasiyetnamelerin uygulanması ayrı bir hukuki durumdur ve vasiyetnamenin geçerli olması için  saklı paylara müdahale edilmeden miras bırakılır.

Miras kalan arazinin işlemleri için gittiği noterde hayatının şokunu yaşadı! Soyadı benzerliği arsayı 4'e böldü!

Bağış yapılan miras iptal edilir mi?

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

 


Geri Dön