28 / 04 / 2024

Bağış yapılan miras iptal edilir mi?

Bağış yapılan miras iptal edilir mi?

Miras paylaşımlarında oldukça değişik denklemler yapılabiliyor. Bun agöre, hak ettiğini düşündüğü mirası alamayanlar ise yasal yollara başvuruda bulunuyor. Bağış yapılan miras iptal edilir mi? sorunu gündemdeki yerini koruyor. İşte haberin detayları...



Ailleler arasında miras paylaşımları zamanında sıklıkla sorunlar yaşanabiliyor. Bu da miras için mahkeme yollarının sık sık kullanılmasını da beraberinde getirmektedir. Buna göre, mirastan hak ettiği payları alamadıklarını düşünen aileler kendilerini mahkemede buluyorlar. Mahkemeler de yasaların öngördüğü şekilde miras paylaşımını gerçekleştiriyor.

MİRASINI BAĞIŞLAYANLAR ÇIKABİLİYOR

Aileler arasında bağların zayıf olmasından dolayı kişiler mirasçılarına miras bırakmak istemeyebilirier. Bu durumda da sağlıklı oldukları zaman mirasa konu olacak mal varlıklarını bağışlayabiliyorlar. Bu da o kişinin hayatını kaybetmesinin ardından mirasçılarının uzun sürecek bir hukuki süreç içerisinde kalmalarına neden olabileceği kaydedildi.

Bağış yapılan miras iptal edilir mi?

PEKİ TÜM MİRAS BAĞIŞLANABİLİR Mİ?

Mirasını bağışlamak isteyen kişinin yasal olarak bunu yapıp yapamayacağı da merak edşlebiliyor. Mülkiyet hakkının devlet tarafından güvence altında olmasından dolayı kişiler sahip oldukları mal varlıklarında istedikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Dolayısıyla bir kişi tüm mal varlığını bağışlayabilir. Bunun karşısında bir yasal engel yoktur. Miras konusu ise bundan tamamen bağımsız bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

BAĞIŞLANAN MİRAS BOZULUR MU?

Bu süreçte bağışlanan mirasın bozulup bozulamayacağının yanıtı hem evet hem de hayır olabilir. Bu miras paylaşımının bozulabilmesi de  saklı paylı bir mirasçının hak talep ediyor olması olabiliyor. Pay edilen mirasta ise saklı payı olmayan yasal mirasçılar herhangi bir şekilde bağışlanan mirastan hak isteyemezler. Fakat saklı payı olan mirasçılar bir hak iddiasında bulunabilirler.

Kişinin eşi ve çocukları saklı paylı mirasçılardır ve miras bağışlanmışsa haklarını mahkeme kanalıyla alabilirler. Ancak bu tüm mirasın bağışlanan yerden alınabileceği anlamına gelmiyor. Örneğin çocukların babalarının miraslarında saklı payları yarı yarıyadır. Bir ailede mirasın bağışlanan kısmının yarısı mahkemede bozulur fakat bu kalan kısım ise diğer yarısı bağışlanan yerde kalmaya devam etmektedir.

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Kardeşlere devredilen gayrimenkuller geri alınabilir mi? Miras bölüşenler aman dikkat!

Miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! Çocuğu olmayanların mirası kimler arasında paylaştırılır?

Miras kaldı yalanıyla 23 milyon avroluk vurgun! Yabancıları ikna etmek için sahte proje tanıtımı bile yapmışlar...


Geri Dön