30 / 04 / 2024

Miras kaldı yalanıyla 23 milyon avroluk vurgun! Yabancıları ikna etmek için sahte proje tanıtımı bile yapmışlar...

Miras kaldı yalanıyla 23 milyon avroluk vurgun! Yabancıları ikna etmek için sahte proje tanıtımı bile yapmışlar...

İstanbul'da aile mirasından yararlanabilmek için Türkiye'ye yabancı yatırımcı getirmesi gerektiği yalanıyla kandırdıkları mağdurları yaklaşık 23 milyon avro dolandırdılar. 



İstanbul'da aile mirasından yararlanabilmek amacıyla Türkiye'ye yabancı yatırımcı getirmesi gerektiği yalanıyla kandırdıkları mağdurları yaklaşık 23 milyon avro dolandırdıkları gerekçesiyle 18 sanığın yargılandığı davada, 6 sanığın "bilişim sistemlerinin banka ya da kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçundan 92'şer seneden 230'ar seneye kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Ayhan Yetim ve Vangel Naçi'nin de aralarında olduğu 5 tutuklu sanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bulundukları cezaevinden bağlandı. 

MİRAS KALDI YALANI

Duruşmada cumhuriyet savcısı esas hakkındaki görüşlerini açıkladı. Mütalaaya göre, sanık Ayhan Yetim kendisini Katar uyruklu "Ammar Behzat Ekber" adıyla tanıttığı kişilere, ailesinden yüklü miktarda miras kaldığını, bunun Türkiye'de bir bankada 1 milyar 650 milyon dolar olarak bulunduğunu, bu parayı üzerine alabilmek için yüklü miktarda veraset intikal vergisi ve harç ödenmesi gerektiğini fakat kendisinin ödeyecek mali gücü olmadığı için mirasını alamadığını belirtti.

Sanık Yetim, mağdur konu hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle anlaştığını, buna göre kendisinin ülkede yabancı yatırımcı getirmesi durumunda mirasından alınacak vergi ve harçlardan muaf tutulacağını, bunun neticesinde mirasını kullanmasına izin verileceğini ileri sürdü.

Ülkede yatırım yapmaları durumunda mirasından müştekilere karşılıksız kredi kullandırabileceğini kaydeden sanık Yetim, fakat sözde kredi miktarının yüzde 7,2'si oranında kredi masrafının peşin yatırılması gerektiğini iddia etti.

Miras kaldı yalanıyla 23 milyon avroluk vurgun! Yabancıları ikna etmek için sahte proje tanıtımı bile yapmışlar...

YABANCILARI İKNA ETMEK İÇİN SAHTE PROJE TANITIMI YAPMIŞLAR 

Görüşte, sanık Yetim'in müştekilerin güvenini kazanmak için sahte belgeler, sahte hesap özeti ve dekontlar düzenlediği anlatıldı.

Yetim ile kendisini "Petros" olarak tanıtan sanık Vangel Naçi'nin iyi derecede İngilizce ve Almanca bildikleri için sahte projeler üretip Avrupa'dan Türkiye'ye yatırım yapmak amacıyla gelenlere tanıtım yaptıkları, bu tanıtımlar üzerine Türkiye'ye getirilen müştekilere de sağlık, turizm, enerji alanlarında yatırım yapacaklarına ilişkin sunumlarda bulundukları aktarılan mağdur, sanıkların lüks mekanlarda kaldıkları ve gösterişli hayat yaşadıkları algısı oluşturmaya çalıştıkları belirtti.

Mütalaada, müşteki Joachim Salcher adına kurulan 2 şirket adına diğer müştekilerin 21 milyon 41 bin 358 avro gönderdiği, sanıkların müştekilere ait şirketlerin hesaplarında bulunan paraları kendi hesaplarına aktardıkları bilgisi verildi. Mütalaada sanıkların, kendileri hakkında şikayetçi olunmasını önlemek ve delilleri karartmak amacıyla mağdurlara, polisin vergi incelemesi yaptığını ve banka hesaplarına el koyduğunu söyledikleri aktarıldı.

Müşteki Harald Muller Witt adına da enerji şirketi kurulduğu anlatılan mütalaada, sanıkların üç şirket üzerinden 22 milyon 990 bin 235 avro haksız kazanç elde ettiği bildirildi.

Sarıyer'e yeni otel geliyor! 58 oda ve 45 ofis kapasiteli!

Bazı taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı!


Geri Dön