27 / 04 / 2024

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Miras paylaşımları son zamanlarda aile içinde çeşitli sorunlara neden olurken yasal haklarını bilmeyen vatandaşların  maalesef miras hakları ellerinden alınabilmektedir. Buna göre, aile içi miras paylaşımının esasları nelerdir? İşte haberin tüm detayları...



Miras paylaşımı yapmak isteyen aileler arasında en büyük huzursuzluk nedeni olabiliyor. Bu kapsamda, kardeşler bu miras paylaşımından dolayı karşılıklı sorun yaşayabiliyorlar. Bu süreçte maalesef öfkesine hakim olamayan kardeşler arasında da çok çok büyük sorunlara neden olabiliyor. Fakat, miras paylaşımı yapmak yasal sınırlar çerçevesinde kaldığı sürece adil bir şekilde olabiliyor. Bu nedenden dolayı da aile içi miras paylaşımı konusu ve uygulanacak kuralları bilmek yeterlidir.

HAKKINIZI ELİNİZDEN ALIRLAR

Miras paylaşımının nasıl olacağı ve kimin ne kadar miras payı alacağı yasalar tarafından net bir şekilde açıklanmaktadır. Ancak, bu yasaları bilenler haklarının gasp edilmesine asla izin vermiyorlar. Fakat yasalardan habersiz olan vatandaşlar ise ait olması gereken evler, arsalar diğer mirasçıların üstüne geçebiliyor. Burada çok büyük zararlar olabiliyor.

SAKLI PAY İLK BİL İNMESİ GEREKEN MADDE

Aile içi miras paylaşımında ilk bilinmesi gereken konu saklı pay konusudur. Buna göre, saklı denilen miras payı devlet güvencesi altında olup ne sebep ile olursa olsun kimse bu hakkı gasp edemez. Buu kapsamda da miras bırakan bile bir mirasçının saklı payını ondan alıp bir başka mirasçıya veya 3. kişiye devredemez.

Saklı pay yasaların mirasçılara tanıdığı bir hak olarak verilir. Çocuklar anne ve babalarının mal varlıkları içerisinde saklı paya sahip olurlar. Bu saklı pay oranı çocuklarda yüzde 50’dir. Örneğin,  bir ebeveynin 10 tane evi varsa bu evlerden 5’ tanesi çocukların saklı payı olur.. Dolayısıyla o ebeveyn bu 5 evi miras yoluyla veya mirastan mal kaçırmak amacıyla bir başkasına devredemez. Devrederse bu devir işlemi mahkeme tarafından bozulmaktadır.

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

AİLE İÇİ MİRAS PAYLAŞIMI NE ŞEKİLDE YAPILIYOR

Aile içi miras paylaşımı kardeşler arasındaki miras paylaşımıdır. Baba vefat ettiğinde eşi sağ ise onun da mirasta payı olmaktadır. Sağ değilse eğer tüm miras çocuklar arasında pay edilir. Eş sağ ise mirasın dörtte biri ona aittir.

Öte yandan, eşin sağ olmadığı zamanda ise miras paylaşımı çocuklar arasında tam olarak eşit bir payda biri bir diğerinden farklı  olmayacak şekilde paylaştırılır.  Buna göre, Türkiye’de çok sık karşılaşılan bir konu ise kız çocuklarına daha az miras verme durumunun  yasal bir dayanağı olmamaktadır. Buna göre, erkek çocuğun miras payı neyse kız çocuğunun da miras payı da o olmalıdır.

Miras paylaşımında ilke olarak bir kardeşin diğer bir kardeşten daha çok bir  pay alması mümkün değildir.. Fakat,  bunun tersi bir istisnai yol yoktur.  Bu süreçte miras bırakan anne yada  babanın kararı ile gerçekleşmektedir. Çocukların her birinin saklı paylarına müdahale etmeden kalan kısım bir çocuğa veya üçüncü kişilere devredilebilir ve bu da yasal olur.

Miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! Çocuğu olmayanların mirası kimler arasında paylaştırılır?

Kardeşler arasında miras paylaşımı! Kız ve erkek çocuklar arasında miras nasıl paylaştırılır? 

Miras paylaşımında detaylar! Anne ve baba mirası hangi paylarla paylaştırılır?

Miras kalmış tapusu olanlar dikkat! Mal paylaşımında bölünme yöntemleri değişti...


Geri Dön