21 / 12 / 2024

Miras hukukunun temel ilkeleri!

Miras hukukunun temel ilkeleri!

Miras, ölen bir kimsenin tüm malvarlığının alacakları ve borçlarıyla birlikte mirasçılara geçmesi anlamına geliyor. Miras hukukunun temel ilkeleri arasında yasal mirasçıların kimler olabileceği konusu önem taşıyor...




Miras hukukunun temel ilkeleri!


Miras, ölen bir kimsenin tüm malvarlığının alacakları ve borçlarıyla birlikte mirasçılara geçmesi anlamına geliyor.

Miras hukukunda derece esası geçerli oluyor. Mirasın dağılımında bakılacak durum, murise göre, mirasçılığı sözkonusu olan kimsenin hangi derecede yer aldığıdır.


Birinci derece mirasçılar, miras bırakanın alt soyu, yani çocukları ve torunları oluyor. İkinci derece mirasçılar, babası, annesi, kardeşleri ve kardeşlerinin çocukları oluyor. Üçüncü derece mirasçılar ise babasının babası, babasının annesi, annesinin babası, annesinin annesi ve bunların çocukları veya torunları oluyor.


Miras hukukunun temel ilkelerinde mirasın intikal hesabı şu şekilde oluyor:


Bir üst derecede mirasçı varken alt derecedekiler mirasçı olamıyor. Ölen bir mirasçının yerini kendi çocukları alabiliyor. Bir mirasçı, murise birden çok hatla bağlı ise bu şahıs her bir hattan düşen payın toplamı üzerinden hak sahibi oluyor. Derecelerde, murisden önce ölmüş olupta altsoy bırakmamış kimselere giden hatlar hesapta dikkate alınmıyor.


Her derecede, derece başında bulunan kişi (kök kişi) kendi altsoyunun mirasçılığına engel oluyor.Eşin mirasçılığında, Medeni Kanun murisin sağ kalan eşine, kan hısımlarının ve evlatlığının yanında mirasta hak sahipliği tanımış ve bunu eşin, birlikte mirasçı olduğu derecelere göre değişen bir oranda düzenlemiştir.


Eşin birinci derece mirasçılarla birleşmesi halinde 1/4, ikinci derece mirasçılarla birleşmesi halinde 2/4, üçüncü derece mirasçılarla birleşmesi halinde 3/4 mülkiyet hakkı bulunuyor.

Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası da Devlete geçiyor.


Miras hukukunun temel ilkeleri arasında taşınmazların intikal işlemlerinde istenen gerekli belgeler şu şekilde yer alıyor:

- İntikali istenen taşınmazın varsa tapu senedi

- İntikal isteğinde bulunan mirasçı veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı

- Temsil söz konusu ise temsile ilişkin belge

- Veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği

- İntikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar, talep sahibinin son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafı.

- İlgili belediyeden alınacak, emlak beyan değerini gösteren belge.

- Bina niteliğindeki gayrimenkullerde zorunlu deprem sigortası.

- İntikal işlemleri harca tabi değildir.



Miras hukuku pratik!
Saklı pay ve miras nedir?
Miras mal paylaşımı!
Miras hukuku!
Miras nedir?
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön