28 / 04 / 2024

Miras mal paylaşımı!

Miras mal paylaşımı!

Miras mal paylaşımı örneği: 400 liralık mirasın dörtte biri eşe, dörtte üçü ise çocuklara kalıyor. Bir çocuk varsa 300 lira, 2 çocuk varsa 150′şer lira, 3 çocuk varsa 100′er lira, 4 çocuk varsa 75′er lira miras alınıyor...




Miras mal paylaşımı!


Miras mal paylaşımı oranları eş ve çocuklar arasında şöyle gerçekleşiyor: 


Veraset ilamının çıkmasından sonra, eş mirasın dörtte birini alıyor. Geri kalan mirasın dörtte üçü mirasçının çocukları arasında eşit oranda paylaşılıyor. Bir örnek vererek açıklamak gerekirse:


400 liralık mirasın dörtte biri eşe, dörtte üçü ise çocuklara kalıyor. Bir çocuk varsa 300 lira, 2 çocuk varsa 150′şer lira, 3 çocuk varsa 100′er lira, 4 çocuk varsa 75′er lira miras alınıyor. 


Miras mal paylaşımı oranlarından devam edecek olursak; eğer çocuk yok ise eşle beraber bu sefer anne ve baba mirasçı konumuna geçiyor. Eş mirasın yarısını alıyor. Kalan yarısı anne ve babaya eşit oranda veriliyor. Eğer anne baba vefat etmişse, eşle beraber vefat edenin kardeşleri mirasçı konumuna geçiyor ve kalan yarısı eşit miktarda paylaşarak alabiliyorlar. 


Yasal mirasçılar, bu sıfatlarını doğrudan kanundan alan kişiler oluyor. Bir kısım kan hısımları, evlatlık ve sağ kalan eş, miras bırakanın ölümü anında hayatta olmak ve mirastan yoksunluğu gerektirecek konumda olmamak şartıyla kanuni mirasçı olarak kabul ediliyor. Medeni Kanun’a göre mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası devlete geçiyor ve devlet külli halef olmasına rağmen ölenin borçlarından yalnızca tereke malları değerince sorumlu oluyor.



Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?
Miras sözleşmesinden doğan davalar!
Mirasın açılması nedir?
Miras ne demektir?
Miras hukuku pratik!
Miras hukuku saklı pay!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön