Miras kalan arsa hissemi üzerime nasıl alırım?
Miras kalan arsa hissemi üzerime nasıl alırım? sorusu pek çok insan tarafından sorulmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!
MİRAS KALAN HİSSEYİ KİŞİ NASIL ÜZERİNE ALIR?
Miras Kalan Hissemi Üzerime Nasıl Alırım? sorusunun yanıtı bazen bir vasiyetname ile çözülmektedir. Bazen de mirasçıların ortak iradelerine dayanılarak paylaşım işleminde bulunulur.
Hukuki uyuşmazlıklar olduğu zaman da söz konusu paylaşımın mahkemeye taşınması da mümkündür. Miras kalan kişinin kendi payını üzerine alması için belli başlı işlemleri yerine getirmesi gerekir.
VERASET İLAMI NEDİR?
Mirasın hissesinin kişinin üzerine geçmesini sağlamak için gerekli belgelerin en önemlisi veraset ilamıdır. Veraset ilamı olmadan kurumlar ile işlem yapılmaz. Bu belge, sizin işlem için hak sahibi ve yetkili olduğunuzu göstermektedir. Veraset ilamının alınması için hem Sulh Hukuk Mahkemelerine hem de notere de gidilip başvuruda bulunulabilir.
MİRASIN PAYLAŞIMI NASIL OLUR?
Miras kalan herhangi bir mal nasıl paylaşılır? Mirası bırakacak kişinin ölümünden sonra mirasçılar miras üzerinde kendiliğinden el birliği ile mülkiyet kurmuş anlamına gelir. El birliği ile mülkiyet esasında, ayrı ayrı hareket etmek oldukça zordur. Eğer ki mirasçılardan biri bile işlem yapmak istese, tüm mirasçıların işleme dahil olması gerekir. Ancak el birliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi davası açılması halinde bu sorun ortadan kalkacaktır.
Mirasın paylaştırılması konusu bu çerçevede devam edilebilir. Miras paylaştırılırken vasiyetname esas alınmaktadır. Vasiyetnamede tek tek kime ne verileceği açık bir şekilde belirtilmiş olabilir.
Aksi bir durumda da Medeni Kanunun öngördüğü şekilde paylaşımda bulunulur. Ancak mirasçıların hepsinin anlaşması durumunda, vasiyetnameden farklı olarak mirasın paylaştırılması da mümkün olmaktadır. Bunun için de mutlaka ortak beyanlar belirtilmeli ve işlemler bu beyana uygun olarak yapılmak zorundadır.