Miras kalan ev kiraya verilir mi?
Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalıyor. Peki, Miras kalan ev kiraya verilir mi? Miras kalan evin kirası nasıl bölüştürülür? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...
Kendisine; annesinden, babasından, dedesinden kısacası birinden gayrimenkul kalan kişiler, bu gayrimenkulü hem kiralama hem de satma hakkına sahiplerdir. Yalnızca bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa eğer o kişi, gayrimenkulü kendi kararı ile başka birine veya bir tanıdığına kiralayabiliyor.
Fakat gayrimenkul birden fazla kişiye miras kaldı ise bu durumda kiraya verme konusunda tüm varislerin görüşünün alınmış olması gerekiyor ve ortak bir noktaya varılması gerekiyor. Miras kalan gayrimenkulde mevcut bir kiracı bulunuyorsa, kira sözleşmesi yenilenerek kira bedeli ve ödeme dönemi yeniden belirlenebiliyor.
Miras kalan evin kirası nasıl bölünür?
Paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti olmak üzere iki tür mülkiyet türü vardır. Paylı mülkiyet tapusunda her hissedarın sahip olduğu pay oranı açık bir şekilde belirtilmektedir. Paylı mülkiyette kira bedeli, varislerin hisseleri oranında bölünüyor.
Ancak elbirliği mülkiyetinde pay oranı belli olmuyor. Kira bedelinin bölünmesi konusunda bir problem yaşamamak için dava açılarak elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilmesi gerekiyor.