Miras kalan ev kiraya verilir mi?
Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalıyor. Peki, Miras kalan ev kiraya verilir mi? Miras kalan evin kirası nasıl bölüştürülür? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Yalnızca bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa eğer o kişi, gayrimenkulü kendi kararı ile başka birine veya bir tanıdığına kiralayabiliyor
Kendisine; annesinden, babasından, dedesinden kısacası birinden gayrimenkul kalan kişiler, bu gayrimenkulü hem kiralama hem de satma hakkına sahiplerdir. Yalnızca bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa eğer o kişi, gayrimenkulü kendi kararı ile başka birine veya bir tanıdığına kiralayabiliyor.
Fakat gayrimenkul birden fazla kişiye miras kaldı ise bu durumda kiraya verme konusunda tüm varislerin görüşünün alınmış olması gerekiyor ve ortak bir noktaya varılması gerekiyor. Miras kalan gayrimenkulde mevcut bir kiracı bulunuyorsa, kira sözleşmesi yenilenerek kira bedeli ve ödeme dönemi yeniden belirlenebiliyor.
Miras kalan evin kirası nasıl bölünür?
Paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti olmak üzere iki tür mülkiyet türü vardır. Paylı mülkiyet tapusunda her hissedarın sahip olduğu pay oranı açık bir şekilde belirtilmektedir. Paylı mülkiyette kira bedeli, varislerin hisseleri oranında bölünüyor.
Ancak elbirliği mülkiyetinde pay oranı belli olmuyor. Kira bedelinin bölünmesi konusunda bir problem yaşamamak için dava açılarak elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilmesi gerekiyor.
Medeni Kanunun 644. maddesinde yer alan açıklamalara göre Sulh Mahkemesine başvuruda bulunarak elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi talep edilebiliyor. Paylı mülkiyete çevrilen mirasın kira geliri hisseler oranında bölünmüş oluyor.
Miras kalan evin kira bedelinin bölünmesi konusunda sorun yaşamamak adına atılabilecek en önemli adımlardan birisi de ortaklığın giderilmesi davasının açılması olarak karşımıza çıkıyor.
İzale-i şuyu davası olarak da ifade edilen ortaklığın giderilmesi davası, hisseli yani ortak mülkiyeti sona erdirmek için açılan bir dava türüdür. Gayrimenkul üzerindeki hisseler ayrılarak hak sahiplerine bölüştürülür.
Eğer hisseler paylaştırılamıyorsa gayrimenkul satılarak hak sahiplerine payları oranında bedel ödemesi yapılır.
İntikal ve Veraset Vergisi Nedir?
Miras yoluyla kendisine ev kalan kişi yada kişiler veraset ve intikal vergisi ödemekle yükümlü oluyorlar. Mirasın kendilerine intikal edildiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi de gerekiyor.
Yurt dışında yaşayan kişi veya kişilere bu şekilde bir miras kaldıysa mutlaka 6 ay içinde bu beyannameyi vermeleri gerekiyor. Vergi dairelerine verilecek olan bu beyanname ile vergi tutarı da belirlenmiş olıyor. İşlem sonrası veraset ve intikal vergisi her sene 2 taksit şeklinde ödenebiliyor.
Kira stopaj vergisinden kimler muaftır?
Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?
Tapu ifraz işleminin iptali nasıl yapılır?
Ecrimisil davası için ihtar şart mı?
İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?
Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir?
Aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır? Aile konutu şerhi dilekçesi örneği 2022!
Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?
Aile konutu şerhi nasıl konulur? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?
Riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı süreci nasıl işliyor?
Tapuda ipotek olup olmadığı nasıl öğrenilir?
İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?
İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?
Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?
Ecrimisil davası için ihtar şart mı?
Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?
Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?
Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!
Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?
Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?
Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?
Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?
Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?