28 / 04 / 2024

Miras kalan evin intikali yapılmazsa ne olur?

Miras kalan evin intikali yapılmazsa ne olur?

Bir evin miras kaldığını ancak mirasçılar tarafından miras intikal işlemlerinin yapılmadığını düşünelim. Miras kalan evin intikali yapılmazsa ne olur? Ev kime kalır? İşte yanıtı..



Miras kalan evin intikali yapılmazsa ne olur?

Miras, bir kimsenin vefatının ardından yasal ve atanmış mirasçılarına kalıyor. Miras olarak kalan şeyler bazen bir daire, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar da olabiliyor.


Taşınmazın miras kalması halinde tapu müdürlüğünde intikal işleminin yapılması gerekiyor. Bu işlem tüm mirasçılar tarafından yapılabildiği gibi bir mirasçı tarafından da yapılabiliyor.


Peki, mirasçılar tarafından miras intikal işlemlerinin yapılmadığını düşünelim. Miras kalan evin intikali yapılmazsa ne olur? Ev kime kalır?


18 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete‘de  yayınlanan 03.05.2012 tarih 6302 sayılı kanunun 3.maddesiyle  2644 sayılı Tapu Kanununa eklenen ‘’Ek madde-1’’ gereğince bundan böyle ölüm halinde mirasbırakanın adına kayıtlı taşınmazın iki yıl içerisinde mirasçıları tarafından tapuda intikali yapılıp kendi adlarına kayıt yaptırmamaları durumunda ilgili Tapu Sicil Müdürlükleri yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden miraçlılık belgesi alıp, miraçılar adına tescil işlemi yapabilecek.


Buna göre miras kaldıktan sonra mirasçılar intikal işlemi yapmasa dahi, iki yıl sonra  Tapu Sicil Müdürlükleri yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden miraçlılık belgesi alıp, miraçılar adına tescil işlemi yapabiliyor.



Miras kalan evin satışı!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön