22 / 11 / 2024
fuzul

Miras kalan mallar için veraset intikal beyannamesi verilmeli mi?

Miras kalan mallar için veraset intikal beyannamesi verilmeli mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, dedesinin 2004'te vefat ettiğini belirten okuyucu, hala dedesinin üzerine gayrimenkuller olduğunu, tapuda intikalinin yapılmadığını belirtti. Babasının da vefat ettiğini dile getiren okuyucu, veraset ve intikal beyannamesine ilişkin soru sordu.




Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, dedesinin 2004'te vefat ettiğini belirten okuyucu, süresinde babasının, babaannesinin ve 4 halasının bilirimde bulunarak veraset ve intikal vergisini ödediklerini söyledi. Hala dedesinin üzerine tapuda kayıtlı arsa ve tarla olduğunu söyleyen okuyucu, dedesinin mirasının bu zamana kadar bölüşülmediğini, babasının da bu sene vefat etmesi nedeniyle veraset intikal beyannamesi vereceğini dile getirerek, dedesinin üzerine kayıtlı olan gayrimenkullerini babasının beyannamesinde yazmasının gerekli olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Miras kalan mallar için veraset intikal beyannamesi verilmeli mi?

Bir kişi hayatını kaybettiğinde geriye kalan mirasçılar, mahkemeye veya notere başvuruda bulunarak veraset ilamı alır. Bu veraset ilamında mirasçılar ve miras payları belirtilir. Ardından da bir beyanname doldurulur ve kalan gayrimenkuller bu beyannamede açıklanır. Bunu mirasçıların hepsi imzalar ve veraset vergi dairesine sunulur. Bu beyanname üzerinden muafiyetlerin çıkarılmasının ardından fazlası için kademeli şekilde Veraset Vergisi hesaplanır. Bunların 3 sene içinde 6 taksit şeklinde ödemesi yapılır.

Bu durum işin mali tarafı. Okuyucunun anlatımından bu işlerin ikmal edildiği ortaya çıkıyor. Fakat bundan sonra bir de tapuya tescil işlemi bulunuyor. Veraset ilamı ile ayrıca tapu müdürlüğüne başvuru yapılarak malların mirasçılar adına tescili talep edilir. Okuyucunun anlatımından, işin beyanname ve vergi kısmının yapıldığı fakat tapu tescillerinin halledilmediği ortaya çıkıyor.

***

Okuyucunun babası yaşamını yitirmiş. Okuyucu bu durumda yine mahkemeye veya notere başvuruda bulunup veraset ilamı alacak ve yalnızca babasından kalan gayrimenkulleri kapsayan beyannamesini yazacak. Bugün dededen kalan gayrimenkuller için tekrar beyanname verilmesi gerekli değil, zira süresinde bu işler gerçekleştirildi.

Bugün beyanname verilmesi için tapuya tescil işleminin gerçekleştirilmiş ya da gerçekleştirilmemiş olması durumda değişikliğe neden olmaz. Babaya yansıyan gayrimenkuller okuyucuya intikal edeceği için babaya ait malların beyannamede bulunması yeterli sayılır. Ardından da dedenin vefatında ihmal edilen tapu kaydı işlemi, günümüze uygun şekilde tescil edilecek.

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur?


Geri Dön